Ajankohtaista

Lappilaiset taiteilijakodit avautuvat residenssitoimintaan

Tiedote 15.1.2017

Lapin taiteilijaseura avaa neljä lappilaista taiteilijakotia residenssitoimintaan. Rovaniemellä, Ruotsin Lapissa Pajalan kunnassa Muodoslompolossa, Sodankylän Askassa ja Kolarin Sammalvaarassa sijaitsevat residenssit ovat Lapin taitelijaseuran jäsenten koteja, joissa on majoitus- ja työhuonetilaa.

Residenssiverkoston idea liittyy viimeaikaisiin trendeihin, joissa yksityiskoteja käytetään täydentämään matkailun majoituskapasiteettia, Lapin taiteilijaseuran hallituksen puheenjohtaja Maria Huhmarniemi kertoo:
– Nykyään matkailijat voivat majoittua koteihin tai vaihtaa koteja keskenään, esimeriksi Air B&B tai home-exchange -palveluissa. Taiteilijakotiresidenssin idea on samankaltainen. Lisäksi hyödynnämme Lapin vetovoimaa kansainvälistymisen tukemisessa. Tavoitteena on kehittää muun muassa residenssivaihtoa, jonka avulla myös lappilaisia taiteilijoita saadaan maailmalle.

Residenssiverkosto tukee monimuotoisesti Lapin taidemaailma. Erityisesti Rovaniemellä toimivaan Tuomas Korkalon isännöimään Napapiirin residenssiin voidaan kutsua taiteilijoita, jotka osallistuvat paikallisiin taideprojekteihin ja -produktioihin kuvataiteen tai esittävän taiteen aloilla. Residenssiä pilotoitiin vuonna 2016, ja vieraana on jo ollut useita taiteilijoita ja muutamia kuraattoreja. Erityisesti kuraattorien kutsuminen Lappiin on tärkeää, jotta kuraattorit voivat tutustua lappilaisiin taiteilijoihin, Napapiirin residenssin isäntä kuvataiteilija Tuomas Korkalo kertoo:
– Taiteilijakotiresidenssissä kansainväliset kuraattorit ja taiteilijat verkostoituvat luontevasti paikallisten taiteilijoiden kanssa.

Muodoslompolon, Sammalvaaran ja Askan talot ovat entisiä kyläkouluja. Muodoslompolon residenssi toimii tällä hetkellä kesäisin Maria Huhmarniemen isännöimänä. Talolle on erityistä sijainti keskellä idyllistä ruotsalaiskylää. Kolarissa kuvanveistäjä Essi Korva on asettunut Sammalvaaran kyläkouluun, joka tarjoaa erinomaiset asuin- ja työtilat muun muassa kuvanveistoon tai muuhun tilaa vievään taiteelliseen työskentelyyn. Kaija Kiurun ja Timo Helteen isännöimä Askan residenssi sijaitsee kohtalaisen lähellä muun muassa Pyhä-Luoston kansallispuistoa ja Viiankiaavan luonnonsuojelualuetta. Askan residenssin toivotaan kiinnostavan esimerkiksi ympäristötaiteilijoita, luontokuvaajia, kirjailijoita ja tutkijoita.

Taiteilijakodit täydentävät olennaisesti Lapin residenssitarjontaa. Rovaniemellä puute taiteilijaresidenssistä on jo vuosia hankaloittanut taidemaailman kansainvälistä toimintaa. Rovaniemellä on vain Lapin yliopiston ja Wihurin rahaston yhteistyönä tuottama residenssi, jossa suomalaiset ns. Wihurin taiteilijat pääsevät työskentelyjaksoille Rovaniemelle. Kemijärvellä on  Kemijärven kuvanveisto- ja kulttuurisäätiön hallinnoima residenssi ja Torniossa Tornion kaupungin alainen residenssi. Kilpisjärvellä Helsingin yliopiston biologisella asemalla toimii vilkkaasti Suomen biotaiteen seuran residenssi. Siihen saapuu vuosittain paljon hakemuksia eri puolilta maailmaa taiteilijoilta, jotka työskentelevät luonnontieteiden rajapinnassa. Seuraavaksi lähin residenssi on Norjan Vesisaaressa.

Residenssijakson voi yhdistää näyttelyaikaan Lapissa

Lapin taiteilijaseuralla on useita galleriatiloja Lapissa. Galleria Napa toimii Rovaniemellä ja sen yhteydessä on Studio Mustanapa, joka on tarkoitettu ensisijaisesti video- ja mediataiteelle, installaatioille, taiteidenvälisille produktioille ja prosesseille sekä teoskonsepteille, jotka hyötyvät tummasta seinätilasta ja tilan pimennysmahdollisuudesta. Galleria Kellokas toimii puolestaan Pallas-Yllästunturin kansallispuiston Luontokeskus Kellokaassa. Kellokas on suhteellisen lähellä (alle tunnin ajomatka) Villa Korvaa Sammalvaarassa ja Arbetsstugaa Muodoslompolossa. Näyttelyhaku gallerioihin avautuu helmikuussa.

Yhteistyössä

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK on myöntänyt CreaDemo-tukea residenssiverkoston konseptointiin ja Taiteen edistämiskeskuksen Lapin toimipiste on tukenut Napapiirin residenssiä yhteistyössä Monitaideyhdistys Pisteen kanssa.

Lisätietoja:

http://www.lapintaiteilijaseura.fi/residenssit/residenssit/

http://www.lapintaiteilijaseura.fi/en/residencies/

Maria Huhmarniemi, maria.huhmarniemi (at) ulapland.fi, 040 763 9948

Tuomas Korkalo, tuomas.korkalo (at) gmail.com

Kaija Kiuru, kkiuru (at) gmail.com

Essi Korva, essi.korva (at) gmail.com

Lapin taiteilijaseura

Kairatie 3

96100 ROVANIEMI

p. 050 406 3632

http://lapintaiteilijaseura.fi/

lapintaiteilijaseura@gmail.com

Residenssien vuotuinen tapaaminen 26.11.2016

Vuosittainen tapaaminen kokosi Suomessa toimivat residenssit marraskuun lopulla Helsinkiin keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Tapaamisessa kuultiin mielenkiintoinen asiantuntijapuheenvuoro mm. Lea O’Loughlinilta ACME Studios työtila- ja residenssiohjelmasta Lontoosta. Tilaisuudessa oli mahdollista kuulla myös Taiken Lapin toimipisteen vetämistä residenssitoimintaan liittyvistä hankkeista. Lisäksi puheenvuoro oli kirjalijoille ja kirjallisuuden kääntäjille suunnatulla Villa Sarkia -residenssillä. Tapaamisen lopussa keskusteltiin ja pohdiskeltiin innokkaasti miten residenssissä vierailevien taiteilijoiden ja paikallisen yhteisön kohtaamista voidaan helpottaa. Tapaamisen kutsui koolle Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö Taiteen edistämiskeskusen tuella. Vuosittaisilla residenssitapaamisilla pyritään vahvistamaan suomalaista residenssikenttää jolla monet toimijoista toimivat hyvin pienillä resursseilla. Kehittämismahdollisuuksia on erityisesti residenssien kansainvälisessä tiedotuksessa ja tunnettuudessa. Lue lisää: muistio residenssitapaamisesta 2016

Residencies Reflected symposium in Helsinki in November

Residencies Reflected, a symposium focusing on residencies and their critical role in the field of contemporary art today, invites residency professionals to Helsinki, November 16–18, 2016!

The symposium sets out to reflect on residencies as spaces for artistic development on cultural thresholds that have been opened up by accelerated globalization. It addresses the enduring significance and radical re-signification of mobility in relation to artistic practices by mapping historical trajectories, current economic and political pressures, as well as the impact of ecological and humanitarian urgencies, which position residencies today at the intersection of unsettled dichotomies of private and public, home and elsewhere, temporary and permanent. The symposium thus aims at articulating the position of residencies within the ecosystem of contemporary art while recognizing the ongoing processes of wider societal changes and their effects on the arts, professional practices and movement.

The symposium is co-organized by the Academy of Fine Arts, Uniarts Helsinki/ Taideyliopiston Kuvataideakatemia, HIAP – Helsinki International Artist Programme and Frame Contemporary Art Finland.

More information: http://residencysymposium2016.wordpress.com