Ajankohtaista

Hakoniemen Residenssi painottaa kiinnostusta luonnonympäristöön ja ympäristön kannalta kestävästi toteutettaviin työsuunnitelmiin

Rääkkylän Oravisalossa sijaitseva 1920-luvun vanha maatila on saanut uuden elämän luovan toiminnan keskuksena. Hakoniemi Residenssin tukiyhdistys ry ylläpitää Hakoniemi Luovan tilan yhteydessä residenssitoimintaa. Avajaisia vietettiin heinäkuussa. 

Hakoniemi on Pohjoisen Saimaan sisävesisaaristossa sijaitseva havupuinen niemi Pohjois-Karjalassa. Hakoniemen toiminnan ydin ja inspiraatio on sen sijainti monimuotoisen luonnon ympäröimänä. Se tarjoaa puitteet työskentelyyn ja ajanviettoon, jossa luovuus ja luonto yhdistyvät. Järviluonnon lisäksi Venäjän rajan läheisyys ja alueen historia on vahvasti läsnä.

Hakoniemen Residenssi tarjoaa toimintaympäristön taiteilijoille ja luovien alojen tekijöille; residenssi soveltuu eri alojen taiteilijoille, muusikoille, kirjailijoille, artesaaneille, muotoilijoille ja arkkitehdeille. 82 neliön talossa on kaksi makuuhuonetta sekä yhteistilat. Hyvin varusteltu keittiö, työtila, piano, sisäsauna ja polkupyörät ovat residenssivieraiden vapaassa käytössä. ​​​​​​​Vanhasta navettarakennuksesta löytyy residenssiläisten kesken jaettava 25 neliön lämmitettävä työskentelytila, jossa on kaksi pöytäpaikkaa. Samassa rakennuksessa on myös 50 neliön navettagalleria.

Residenssin vuokraushinnasto löytyy residenssin Internet-sivuilta. Lisämaksusta on saatavilla kangaspuut kolmen kilometrin päässä sijaitsevalla kylätalolla.

Residenssi sijaitsee 15 km Rääkkylän keskustasta, eikä talossa ei ole paikalla asuvaa henkilökuntaa, joten residenssi soveltuu omatoimisille ja itsenäisille residenssivieraille

Hakoniemi Residenssin tukiyhdistys ry:n perustajille on tärkeää elvyttää Rääkkylän kulttuuria, musiikkia, muotoilua ja monimuotoista taidetta. Residenssin kautta taiteilijat pystyvät halutessaan toimimaan yhteistyössä paikallisten monialaisten toimijoiden ja yritysten kanssa.

Haku residenssin on alkanut syyskuussa, residenssiin on jatkuva avoin haku, katso lisää nettisivuilta https://hakoniemi.com/residenssi

Kohti hiilineutraalia taiteen kenttää

Taiteilija Timo Wright pohtii Taiteilija-lehden artikkelissa kestävämpiä tapoja työskennellä taiteen kentällä. ”Vaikka verkostoituminen, residenssit ja näyttelyiden pitäminen ovat taiteen tekemisen kannalta äärimmäisen tärkeitä, täytyy myös meidän taiteilijoiden ja muiden kentän ammattilaisten pohtia kriittisesti matkustamista ja taiteen tekemisen eri puolia.” Artikkeli nostaa estiin rahoittajat ja (residenssi)toimijat jotka valmistautuvat jo vähähiiliseen tulevaisuuteen sekä eri toimenpiteitä miten voimme laajemmin edetä kohti hiilineutraalia taiteen kenttää.  Lue lisää: Wright Timo ”Taidetta ilmastomuutoksen aikakaudella” (23.8.2019) https://taiteilijalehti.fi/artikkelit/

The Cultural Foundation’s residency grant Info

The information session on the residencies offered by the the Finnish Cultural Foundation will be held on Wednesday 14 August from 4 pm in the Seminar Room of the Museum of Contemporary Art Kiasma.

The programme of the event consists of presentations by SKR residency alumni, info on applying by the coordinators of the residency programme, and tips for travelling by land.

The next application period for artists’ residencies offered by the Finnish Cultural Foundation is from 12th to 30th August 2019. There will be 9 residencies around the world available for application. Applications are accepted from various types of visual artists, dancers, writers and curators.

Read more https://www.facebook.com/events/2158372350955072/