Haettavana | Upcoming calls

TUO TUO I-XII (FI)

TUO TUOn vuodenaikoja peilaava, syklisiin jaksoihin perustuva malli pyrkii avaamaan oikeita ovia oikeaan aikaan residenssissä asuville artisteille. Tavoitteena on kasvattaa residenssiohjelman arvoa reagoimalla kausittain tapahtuviin muutoksiin ympäristössämme, sekä luonnossa että ihmisyhteisössä. Näistä esimerkkejä ovat julkiset tapahtumat ja ihmisten liikkuvuus eri vuodenaikoina, kasvien ja hyönteisten syklit, sää ja valon määrä sekä ihmisenergiavarat. Tähtäämme siis mahdollisimman luonnolliseen, kitkattomaan ympärivuotiseen toimintaan.

Kenelle TUO TUO I–XII avoin haku on tähdätty, maksaako se ja mitä eri vuodenajat tarjoavat?

KESÄ (touko–heinäkuu)
Kesällä TUO TUO on avoinna yleisölle ja tiloissamme vierailee loma-asukkaita ja paikallisia kesävieraita. Kesän jakso onkin ihanteellinen mm. leipureille, luontaistuote-spesialisteille, keramiikka-, puu- ja tekstiilitöihin erikoistuneille taiteilijoille ja artesaaneille jotka haluavat mahdollisuuden myös myydä töitään. Lähellä sijaitseva Uimaniemen tori on auki kesällä lauantaisin ja myös siellä on mahdollista myydä töitä. TUO TUO ei pyydä komissiota mistään myynneistä.

Kesällä luonto kukoistaa ja mahdollistaa hortoilun, uimisen, pyöräilyn, patikoinnin, lintujen ja hyönteisten tarkkailun ja paljon muuta. Kesällä on mahdollista toteuttaa myös ulkoilmatapahtumia TUO TUOn piha- ja lähimaastossa.

Kesäkauden residenssimaksu: 500€/ kk

SYKSY (elo–lokakuu)
Esittävä taide, musiikki, elokuva- ja äänitaide, pedagogia sekä julkiseen vuorovaikutukseen tähtäävät hankkeet sopisivat kaikki syysjaksoon. Tunnelmallisia pientapahtumia, työpajoja tai näytäntöjä voi toteuttaa ulko- ja sisätiloissamme sekä tilannekohtaisesti myös muutamassa Joutsan keskustassa sijaitsevassa kohteessa.
Syksy on sadonkorjuun, oppimisen ja jakamisen juhlan aikaa. Luonnon syksyinen metamorfoosi kuvastaa siirtymää, muodonmuutosta ja talveen varautumista.
Syyskauden residenssimaksu: 350€/ kk

TALVI (marras–tammikuu)
Talven pimeys ja rauhallisuus soveltuisi kirjailijoille ja lukijoille, sielun hyvinvointiin keskittyville sekä kaikille hiljaisuutta etsiville. Tähtitaivas, jäinen järvi ja hiljainen metsä kuuluvat kaikki talven iloihin.
Talvikauden residenssimaksu: 300€/ kk

KEVÄT (helmi-huhtikuu)
Kevät on uusiutumisen ja uusien ideoiden aikaa. Kevätjakso sopisikin hyvin kirjailijoille, runoilijoille, opiskelijoille ja kaikille uusia, kokeellisia tuulia nuuhkiville taiteilijoille. Luonto herää talviunestaan ja kevään linnut palaavat puihin. Kevät on hyvää aikaa uusien rutiinien luomiseen ja prosessien kehittelyyn.
Kevätkauden residenssimaksu: 350€/ kk

Miltä hakuprosessi näyttää?
Pyrimme pitämään hakemuksen mahdollisen mutkattomana, selkeänä ja vapaamuotoisena. Lähetä meille sähköposti osoitteeseen tuotuoarts@gmail.com otsikolla AVOIN HAKU [etunimi] [sukunimi].
Liitä mukaan CV /työnäytteet, nettisivut ja muut linkit. Kirjoita vapaamuotoisesti mihin vuodenaikaan haluaisit residenssijakson sijoittuvan ja kuinka pitkä toivomasi jakso on (1–3 kk). Kerro vapaamuotoisesti alustavista suunnitelmista residenssiin, mitä haluaisit tehdä tai toteuttaa. Kerro myös mahdollisista erityistarpeista, esim. materiaalit, tilat, työkalut. Mainitse myös kuinka aiot matkustaa TUO TUOn residenssiin Joutsaan.

Miten hakemusprosessi etenee?
Pyrimme vastaamaan kaikkiin hakemuksiin ja lähetämme hakijoille lisäkysymyksiä tarpeen mukaan. Puhelinkeskusteluita järjestetään tapauskohtaisesti; näissä pyritään varmistamaan residenssijakson paras mahdollinen ajankohta, kartoittamaan mahdollisia materiaali tai tila tarpeita sekä pohtia ennakkotuotantoon liittyviä ajatuksia. Myös ajankohtaisia koronarajoituksia käydään läpi.

Mikä on haun aikataulu?
Hakuaika päättyy 15.01.2021

Kuinka pitkiä residenssijaksot ovat?
1–3 kuukautta

Miten vuodenajat on tässä määritelty, eikö helmikuu ole talvea jne?
Kesä: maalis–heinäkuu 2021
Syksy: elo–lokakuu 2021
Talvi: marras–tammikuu 2021-2022
Kevät: helmi–huhtikuu 2022
Vuosi on jaettu neljään yhtä suureen osaan I–XII konseptia varten, luonto tuskin kuitenkaan piittaa kalentereista…

Kuinka monta artistia TUO TUOn residenssissä on kerrallaan?
Majoitamme kolme artistia kerrallaan, tai yhden parin ja kaksi yksittäistä asukasta. Kollektiiveilla ja ryhmillä on mahdollisuus saada käyttöön kaikki tilat. Tällöin voimme majoittaa 5-6 henkeä kerrallaan.

Voiko pariskunnat tai työryhmät hakea residenssiin?
Kyllä. Mainitse tästä vapaamuotoisessa hakemuksessa.

Miksi kesä- ja syysjaksot on muita kalliimpia?
Kesäkausi on aktiivista aikaa Joutsassa ja residenssissä asuvilla on mahdollisuus myydä töitä ja olla mukana kesäkahvila toiminnassa TUO TUOn tiloissa sekä paikallisella kesätorilla. TUO TUO ei pyydä komissiota myynneistä. Alueelle vetää tuhansia kesävieraita joka vuosi myös mm. paikalliset ystävämme Taidelaitos Haihatus ja Café Meijerinliiteri.

Syksy taas on hyvää aikaa työpajojen, konserttien ja muiden tilaisuuksien järjestämiseen: kesän trafiikki on jo hiipunut mutta tapahtumiin riittää vielä osallistujia ennen talven tuloa.

Kesä- ja syyskauden residenssimaksut heijastavat myös TUO TUOn henkilökunnan työpanoksesta mm. kyseisten jaksojen suunnitteluun, toteutukseen, viestintään ja markkinointiin, paikallisten yhteistyökumppaneiden varmistamiseen sekä materiaalien hankintaan liittyvissä asioissa.

Onko mitään alennuksia saatavilla?
TUO TUO Arts ry:n jäsenet saavat residenssijaksosta 50€ alennuksen. Myös työparit ja ryhmät voivat saada alennuksia.

Mitä työtiloja on mahdollista saada käyttöön ja miltä ne näyttävät?
Tutustu työ- ja asuintiloihin täällä: https://www.tuotuoarts.com/residency

COVID rajoitteet ja suositukset: vaikea maailmanlaajuinen tilanne vaikuttaa myös TUO TUOn toimintaan ja suunnitelmiin. Kansainvälisten matkustusrajoitusten valossa kevään ja kesän 2021 residenssijaksot ovat suunnattu ensisijaisesti Suomessa asuville ja oleskeleville. Toimimme aina virallisten suositusten mukaisesti ja täten muutokset toiminnassamme voivat olla mahdollisia. Kannustamme residenssiin matkustamista julkisilla tai jaetuilla kulkuneuvoilla.


Liikkuvuusapurahat haettavissa

Taiken liikkuvuusapurahoja voi hakea matkalle, joka tehdään 17.8.–31.12.2020 tai ensi vuoden alkupuolella. Hakuaika päättyy 11.11.2020.

Jos matka peruuntuu koronapandemian vuoksi, apuraha on mahdollista käyttää oman taiteellisen toiminnan kansainvälistämiseen jollakin muulla keinolla. Hakijat saavat tiedon 11.11. päättyvästä hakukierroksesta vuoden vaihteessa.

Lisätietoja: https://www.taike.fi/  , asiakaspalvelu@taike.fi tai p. 0295 330 700.

Grants for mobility

Application period: 17.08.2020 – 11.11.2020

Read more:  https://www.taike.fi/en/grants-for-artists/-/stipend/9rRrDr7eX4Xl/viewStipend/11172


Fiskars Artist-in-Residence (FI)

Open slots in Fiskars Artist-in-Residence! Due to the challenging times, we welcome artists living in Finland too!

Äkkilähtö Fiskarsiin? Fiskarsin taiteilijaresidenssissä on poikkeustilanteen vuoksi mahdollisuus rauhaan ja työskentelyyn myös Suomessa asuville taiteilijoille.

Info: +358 400 241 017 / fiskarsair@gmail.com


Villa Sarkia (FI)

Villa Sarkia on Sysmän keskustassa sijaitseva kansainvälinen residenssi kirjailijoille, käsikirjoittajille, kääntäjille ja työryhmille. Residenssiin on vapautunut pari paikkaa loppusyksyksi. Vapautuneet paikat myönnetään soveltuville hakijoille ilmoittautumisjärjestyksessä.

Residenssissä on kolme yksittäistä kirjailijahuonetta sekä yleiset, yhteiset tilat. Talo on tilava, joten turvavälien pitäminen onnistuu hyvin. Residenssissä asuminen on maksutonta. NVL ei vastaa asukkaiden matkakuluista tai muista kuluista.

Peruutuspaikkoja voi tiedustella osoitteesta laura.serkosalo@nuorenvoimanliitto.fi


Villa Karo (BJ)

Suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus kutsuu taiteilijoita, tieteilijöitä ja kulttuurialan ammattilaisia residenssiin!
Haku toteutetaan poikkeuksellisesti jatkuvana. Residenssiin voi hakea lokakuun 2020 ja toukokuun 2021 väliselle ajalle.

Hakuohjeet ja lisätiedot https://villakaro.org/hakuohjeet-residenssi/

​Hakemukset lähetetään osoitteeseen hakemukset@villakaro.org


AiR Frosterus (FI)

AiR Frorsterus tarjoaa tilaa maaseudun rauhassa, Kattilakosken miljöössä. Pandemian takia vuoden 2020 vapaiden paikkojen osalta on avattu jatkuva haku Suomessa oleville taiteilijoille.
Taiteilijan työskentelyn toivotaan lisäävän yhteisöllisyyttä ja osallistavan paikkakuntalaisia. Residenssimaksu on 300 € / kk sisältäen majoituksen sekä taiteen tekemiseen soveltuvan studiotilan.

Lisätietoja: http://airfrosterus.org/
Vapaamuotoiset hakemukset voi lähettää osoitteeseen airforsterus@gmail.com


Vanhan Paukun taiteilijaresidenssi (FI)

Vanhan Paukun taiteilijaresidenssi hakee Suomessa asuvia taiteilijoita Lapuan taiteilijaresidenssiin loppuvuodelle 2020 alennetuin hinnoin. Taiteilijan käyttöön tarjotaan oma asunto, työpiste ja työvälineitä pimiöstä suurkuvatulostimeen.

Lue lisää https://vanhapaukku.fi/palvelut/artistresidency/


Greta ja William Lehtisen säätiön taiteilijaresidenssi (FI)

Greta ja William Lehtisen Säätiön uusi taiteilijaresidenssi Helsingissä avautui heinäkuussa 2020.  Haku tulevan syksyn ja ensi vuoden residenssijaksoille on käynnissä. Vallitsevasta korona-tilanteesta huolimatta tilavassa huoneistossa on mahdollista pitää turvaetäisyyttä toisiin asukkaisiin. Laadimme yhdessä toimintamallit turvalliseen asumiseen residenssissä.

Residenssi tarjoaa tilaisuuden asua historiallisen Helsingin tunnelmassa Katajanokalla jugendtalossa, jossa on asunut ja työskennellyt useita tunnettuja taiteilijoita, muun muassa taiteilija, kirjailija Tove Jansson ja taidemaalari Hugo Simberg.

138 m2:n, pieteetillä kunnostetussa huoneistossa on vuokrattavana kolme makuuhuonetta. Asunnon yhteisiin tiloihin kuuluu moderni tupakeittiö, ruokailutila, olohuone sekä kaksi kylpyhuonetta. Residenssissä ei ole ateljeetyyppisiä työskentelytiloja, vaan se tarjoaa ensisijaisesti mahdollisuuden majoittua. Makuuhuoneissa on myös työpöydät. Jaksojen pituus on 3–9 kuukautta.

Residenssijaksolta peritään kuukausivuokraa. Hakijoilta edellytetään taiteiden kandidaatin tutkintoa tai vastaavan tasoista koulutusta muotoilun, kuvataiteiden, musiikin tai arkkitehtuurin alan akkreditoidusta taidekoulusta. Tutustu tarkemmin hakuohjeisiin sivuilla https://gretajawilliamlehtinen.fi/taiteilijaresidenssi/

Greta & William Lehtinen artist residence (FI)

In July 2020 Greta & William Lehtinen Foundation opened a new artist residence in Helsinki. The application period is open for residency in 2020 and 2021. Despite the ongoing corona virus pandemic the residency remains open for occupancy. The apartment is big enough for safe social distancing and with the new occupants we will create an operational model for safe living.

The residence provides a unique living opportunity in the center of Helsinki. It is located in a historic 1906 Jugend (Northern Art Nouveau) building where many famous Finnish artists had their home and atelier.

The residence offers three bedrooms for rent, a common space with open concept kitchen, dining room and living room and two bathrooms. There is no studio space so to speak and the the residency primarily offers accommodation only. The residence can accommodate three artists at one time. The residency is open for professional artists of all nationalities working within the fields of design, visual arts, music and architecture.

Application form and more information: https://gretajawilliamlehtinen.fi/en/artists-residence/


Marbellan ateljeetalo, vapaat jaksot (ES)

Ateljeesäätiö vuokraa Suomen Taiteilijaseuran omistamaa Marbellan ateljeetaloa suomalaisille tai Suomessa asuville kuvataiteilijoille. Vuonna 2021 vapaita paikkoja on vielä tammi-helmikuussa. Lue lisää ateljeetalosta ja hakemisesta sivuilta https://www.ateljeesaatio.fi/category/haettavana/


Pohjoismaisen kulttuuripisteen liikkuvuustuki

Liikkuvuustuki on osa Pohjoismaiden ja Baltian maiden kulttuurialan liikkuvuusohjelmaa. Kyse on matka- ja oleskelutuesta matkoilla Pohjois- ja Baltian maissa. Matkan tavoitteena voi esimerkiksi olla yhteistyö toisen maan kollegoiden kanssa, vierailunäytös, näyttely, osallistuminen konferenssiin, kokoukseen tai työpajaan tai tutkimustyö.

Liikkuvuustukea myönnetään matkoihin Pohjoismaiden ja/tai Baltian maiden ja alueiden välillä. Tukea voivat hakea kaikkien kulttuuri- ja taidealojen ammattitaiteilijat ja kulttuurityöntekijät (kuten kuraattorit, tuottajat, kaunokirjallisuuden kääntäjät, kulttuuritoimittajat tai tutkijat); yksityishenkilöt ja enintään kuuden henkilön ryhmät. Liikkuvuustuen ehtona on asuminen Pohjolassa (Ahvenanmaa, Färsaaret, Grönlanti, Islanti, Norja, Ruotsi, Suomi tai Tanska) tai Baltiassa (Latvia, Liettua tai Viro), mutta jonkin mainitun maan kansalaisuutta ei vaadita. Liikkuvuustukea myönnetään enintään kymmenen päivän matkaan ja oleskeluun. Tuki koostuu kiinteästä päivärahasta ja kiinteistä keskimääräisistä matkakustannuksista oleskelun pituuden ja matkakohteen mukaan.

Haku­ajat:
Ensi vuonna

Lue lisää https://www.nordiskkulturkontakt.org/fi/grants/liikkuvuustuki


Suomen kulttuurirahaston liikkuvuusapurahat

Hakuaika: 10.3.–31.3.2021

Liikkuvuusapurahan tavoitteena on mahdollistaa taiteilijoille ja taidekriitikoille ulkomaisen oleskelujakson avulla uusia välineitä ja verkostoja taiteellisen työskentelynsä tueksi. Apurahalla rahoitettavia kuluja voivat olla esimerkiksi residenssityöskentelyyn liittyvät matkat. Liikkuvuusapurahahaussa ei voi hakea työskentelyapurahaa, vaan työskentelyn rahoitus tulee toteutua muista lähteistä. Liikkuvuusapurahojen haku on kaksi kertaa vuodessa, maalis- ja elokuussa.

https://skr.fi/apurahat/maaliskuun-haku/liikkuvuusapuraha-maaliskuun-haku


Liikkuvuusapurahat, Taike

Taiteen edistämiskeskus myöntää liikkuvuusapurahoja taiteilijoille matka- ja työskentelykustannuksiin ulkomailla. Hakuajat kolme kertaa vuodessa.

Tarkista ajankohtaiset tiedot sivuilta http://www.taike.fi