Haettavana

Haku Villa Karon työskentelyjaksoille (BJ)

Grand-Popon kylässä Beninissä sijaitsevaan suomalais-afrikkalaiseen kulttuurikeskus Villa Karoon voivat hakea kulttuuri- ja yhteiskunnallisten alojen ammattilaiset, tutkijat ja taiteilijat. Residenssi sopii hyvin niin oman tutkimuksen tekoon tai taiteellisen työn tekemiseen kuin myös esimerkiksi yhteisöllisten projektien toteuttamiseen. Villa Karon päärakennuksen yläkerrassa on viisi n. 30 neliömetrin kokoista studiota, jotka toimivat residenssissä olevien asumis- ja työskentelytiloina. Lisäksi Villa Karon tontilla on monitoimitila Lissa Gbassa jonka huoneita voi varata esimerkiksi ateljee- tai harjoittelutiloiksi. Ihanteellista on, jos stipendiaatti pystyy myös tarjoamaan jotakin paikalliselle yhteisölle. Villa Karon residenssijaksojen pituus on 5 – 12 viikkoa.

Syksyn residenssien (1.9.–31.12.) hakuaika päättyy 15.3. klo 23.59.
Kevään residenssien (1.1.–31.5.) hakuaika päättyy 15.9. klo 23.59.

Villa Karon tarkoituksena on rakentaa siltaa suomalaisten ja afrikkalaisten taiteilijoiden ja kulttuurivaikuttajien välille. Residenssien lisäksi keskuksen toimintaan kuuluu mm. esityksiä, taidenäyttelyitä ja kirjasto.

Lisätietoja ja hakuohjeet:

www.villakaro.org/villakaro/residenssiin/


Suomen kulttuurirahaston liikkuvuusapurahat

Hakuaika:

Liikkuvuusapurahan tavoitteena on mahdollistaa taiteilijoille ja taidekriitikoille ulkomaisen oleskelujakson avulla uusia välineitä ja verkostoja taiteellisen työskentelynsä tueksi. Apurahalla rahoitettavia kuluja voivat olla esimerkiksi residenssityöskentelyyn liittyvät matkat. Liikkuvuusapurahahaussa ei voi hakea työskentelyapurahaa, vaan työskentelyn rahoitus tulee toteutua muista lähteistä. Liikkuvuusapurahojen haku on kaksi kertaa vuodessa, maalis- ja elokuussa.

https://skr.fi/apurahat/maaliskuun-haku/liikkuvuusapuraha-maaliskuun-haku


Pohjoismaisen kulttuuripisteen liikkuvuustuki

Liikkuvuustuki on osa Pohjoismaiden ja Baltian maiden kulttuurialan liikkuvuusohjelmaa. Kyse on matka- ja oleskelutuesta matkoilla Pohjois- ja Baltian maissa. Matkan tavoitteena voi esimerkiksi olla yhteistyö toisen maan kollegoiden kanssa, vierailunäytös, näyttely, osallistuminen konferenssiin, kokoukseen tai työpajaan tai tutkimustyö.

Liikkuvuustukea myönnetään matkoihin Pohjoismaiden ja/tai Baltian maiden ja alueiden välillä. Tukea voivat hakea kaikkien kulttuuri- ja taidealojen ammattitaiteilijat ja kulttuurityöntekijät (kuten kuraattorit, tuottajat, kaunokirjallisuuden kääntäjät, kulttuuritoimittajat tai tutkijat); yksityishenkilöt ja enintään kuuden henkilön ryhmät. Liikkuvuustuen ehtona on asuminen Pohjolassa (Ahvenanmaa, Färsaaret, Grönlanti, Islanti, Norja, Ruotsi, Suomi tai Tanska) tai Baltiassa (Latvia, Liettua tai Viro), mutta jonkin mainitun maan kansalaisuutta ei vaadita. Liikkuvuustukea myönnetään enintään kymmenen päivän matkaan ja oleskeluun. Tuki koostuu kiinteästä päivärahasta ja kiinteistä keskimääräisistä matkakustannuksista oleskelun pituuden ja matkakohteen mukaan.

Haku­ajat:
03.01.2019 – 04.02.2019 15:59
04.03.2019 – 04.04.2019 15:59
23.07.2019 – 22.08.2019 15:59
19.09.2019 – 21.10.2019 15:59

Lue lisää https://www.nordiskkulturkontakt.org/fi/grants/liikkuvuustuki


Liikkuvuusapurahat, Taike

Taiteen edistämiskeskus myöntää liikkuvuusapurahoja taiteilijoille matka- ja työskentelykustannuksiin ulkomailla. Kolme kertaa vuodessa haussa olevat haut päättyvät helmikuussa, elokuussa ja marraskuussa. Marraskuussa päättyvässä haussa voi hakea sekä loppuvuoden että seuraavan vuoden alun matkoihin. Muissa hauissa haetaan saman vuoden matkoihin. Hakuaika: 06.03.2019 – 15.08.2019 

Tarkista tiedot sivuilta http://www.taike.fi


RaumArs – Rauman taiteilijavierasohjelma

Haku vuoden 2020 residensseihin päättyy 15.5.2019. Myös loka-joulukuussa 2019 on avoinna yksi paikka.

RaumArsin residenssit mahdollistavat joko itsenäisen työskentelyn tai suuntautumisen yhteisö-/osallistavan taiteen tekemiseen. Residenssin kulut taiteilijalle ja mahdolliset yhteistyökumppanit sekä työskentelytilat vaihtelevat residenssityypistä riippuen. Vuonna 2020 RaumArs tarjoaa esimerkiksi residenssimahdollisuuden arkkitehdille tai tutkijalle jossa mahdollisuus yhteistyöhön ja työhuoneeseen Vanhan Rauman korjausrakentamiskeskus Tammelassa.

RaumArs-taiteilijavierasohjelmaan voi hakea eri aloilta
– kuvataiteet, muotoilu, arkkitehtuuri
– esittävät taiteet
– kuraattorit, taidehistorioitsijat, kirjailijat ja tutkijat.

Lisätietoja hausta sivuilta http://www.raumars.org/fi/info-taiteilijoille/hakuohjeet


Mazzano Romanon taiteilija-ateljeet ja kirjailijakoti (IT)

Väinö Tannerin säätiön Mazzano Romanon 2020 residenssipaikat suomalaisille ja muille Suomessa työskenteleville ovat haettavana 10.4.-15.5.2019. Mazzano Romano sijaitsee n. 40 km Roomasta pohjoiseen. Lisätietoja ja hakemus sivuilla http://vainotannerinsaatio.fi/residenssit-ja-nayttelyt


Tokio – Espoo residenssivaihto: Youkobo Art Space residenssi (JP)

Tokio-Espoo residenssivaihto-ohjelma tarjoaa residenssejä suomalaisille taiteilijoille Youkobo Art Space residenssissä Tokiossa ja japanilaistaiteilijoille Tapiolan vierasateljeessa Espoossa. Yhteistyö alkoi vuonna 2016 ja ohjelmaan on valittu tähän mennessä neljä taiteilijaa. Ohjelma toteutuu yhteistyössä Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön ja Youkobo Art Space ohjelman kanssa.

Suomalaiset tai Suomessa työskentelevät kuvataiteilijat voivat hakea kahden kuukauden residenssijaksoa Youkobo Art Space residenssistä Tokiosta ajalle 1.12.2019–31.1.2020.

Ateljeesäätiön myöntämä tuki on kokonaisuudessaan 6260 €. Se kattaa residenssiin valittavalle taiteilijalle maksettavan apurahan kahden kuukauden elinkustannuksiin (2 x 1730 € / kk), tuen matkakuluihin (1000€) ja tuen vuokrakuluihin (900€ /kk). Käytettyään vuokratuen, taiteilijalle maksettavaksi jää asuin- ja työtilavuokrasta omavastuuosuus (noin 370 € / kk) sekä käyttökorvaus (sähkö, kaasu, vesikuluista jne., jotka ovat noin 238 € / kk). Myös materiaalit taiteilija maksaa itse.

Vuonna 1989 residenssitoiminnan aloittanut Youkobo Art Space on tunnettu kansainvälinen residenssiohjelma ja yksityinen taideinstituutio, joka sijaitsee Tokion esikaupunkialueella Suginamissa noin 20 kilometrin päässä Tokion keskustasta. Kahdesta eri rakennuksesta koostuvassa keskuksessa on kolme residenssistudiota. Youkobo Art Space ylläpitää myös tokiolaistaiteilijoiden töitä esittelevää galleriatilaa sekä järjestää erilaisia taidetapahtumia paikallisen yhteisön kanssa.

Residenssissä työskentelee samanaikaisesti 2-3 taiteilijaa. Residenssiin valittavan taiteilijan käyttöön on tänä vuonna varattu residenssitila AIR-1, joka käsittää ateljeen (33 m2, korkeus 5 m) ja japanilaistyylisen asuintilan (35 m2). Mahdollisen lisähenkilön (puoliso tai lapsi) mukaan ottamisesta on sovittava erikseen ja siitä peritään lisämaksu.  Lisätietoa residenssitilasta sivuilla http://www.youkobo.co.jp/en/about/info_spaces.html#air1

Residenssiin valittavalta taiteilijalta odotetaan myös valmiutta oman työskentelyn esittelyyn (residenssin aikana järjestettäneen mm. useampi päiväinen Open Studio -tapahtuma.). Residenssin päätyttyä taiteilijan tulee laatia Ateljeesäätiölle ja Youkobo Art Spacelle raportti residenssijaksosta.

Englanninkieliset hakemukset pyydetään toimittamaan 15. toukokuuta 2019 klo 24.00 mennessä sähköisesti osoitteeseen info(at)ateljeesaatio.fi

Hakulomake Ateljeesäätiön sivuilta www.ateljeesaatio.fi

Hakuprosessi on kaksivaiheinen. Ateljeesäätiön valintaryhmä suorittaa hakijoiden esikarsinnan. Lopullisen valinnan tekee Youkobo Art Space.

Lisätiedot ja kaikki yhteydenotot: Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö, suunnittelija Riikka Suomi-Chande, puh. (09) 7268 0471, e-mail info@ateljeesaatio.fi
Tietoja residenssitilasta ja Youkobo Art Spacesta http://www.youkobo.co.jp


i-Portunus

i-Portunus is a project, selected and funded by the Creative Europe programme of the European Union. It is a pilot project that will test different approaches to supporting short-term mobility of artists and culture professionals between European countries.

Between April and September 2019, i-Portunus will issue three Calls for Applications, providing support for 350-500 short-term (15-85 days), international mobilities of artists active in the fields of the performing or visual arts and residing in a Creative Europe country. The destination of the mobility must be a Creative Europe country. These mobilities must have a specific and well-defined objective, such as to develop an international collaboration, to engage in a production-oriented residency or in professional development, to present work in another country or to develop projects with local communities in the destination country.

The first call is out: Deadline: 15 May 2019

https://www.i-portunus.eu/about-the-programme/call-for-applications/


Marbellan ateljeetalon työskentelyjaksot  (ES)

Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö vuokraa Suomen Taiteilijaseuran omistamaa, Espanjan Andalusiassa sijaitsevaa Marbellan ateljeetaloa kuvataiteilijoille. Ateljeetalossa on kaksi ateljeeta ja makuuhuonetta yhteistiloineen.

Haetut jaksot voivat olla 1-3 kuukauden pituisia. Talon voi vuokrata yksi yksittäinen taiteilija, kaksi taiteilijaa yhdessä tai taiteilijaperhe.

Taiteilijavalinnoissa MUU ry:n, Suomen kuvanveistäjien liiton, Suomen Taidegraafikoiden, Taidemaalariliiton ja Valokuvataiteilijoiden liiton jäsenet ovat etusijalla. Koko talon vuokra on 1.550,- € / kk ja siihen sisältyy max. kaksi aikuista ja kaksi alle 18-vuotiasta lasta (muista lisähenkilöistä on sovittava erikseen säätiön kanssa ja heistä peritään lisämaksu). Edellä mainittuihin liittoihin kuulumattomilta vuokra on 25 % korkeampi.

Marbellan ateljeetalo on yksi harvoja ulkomaan ateljeetaloja joihin voi lähteä myös lapsiperheenä. Lemmikkieläimiä ei taloon voi ottaa mukaan.

Hakemukset tulee toimittaa viimeistään 10. toukokuuta 2019 klo 16.00 Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiöön, Lemuntie 4 D 21, 00510 Helsinki.

Hakulomake ja tarkemmat tiedot talosta löytyvät säätiön sivuilta www.ateljeesaatio.fi/marbella.html  

Hakemuksen liitteeksi toimitetaan ansioluettelo. Teosnäytteitä ei tarvitse toimittaa.

Lisätietoa: Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö, puh. (09) 72680471, info(at)ateljeesaatio.fi


AIR Frosterus (FI)

Air Frosterus provides artists the time and peace to focus on their work. The available periods are in the autumn of 2019 and deadline for applications is 30th April. For more information see airfrosterus.org


KulttuuriKauppila (FI)

Taiteilijahaku KulttuuriKauppilan residenssiohjelmiin vuodelle 2020.

Lisätietoja osoitteessa kkair.artcurator.io  Haku päättyy 30.4. klo 16.00.


Villa Sarkia (FI)

Villa Sarkia on Nuoren Voiman Liiton ja Sysmän kunnan ylläpitämä residenssi nuorille kirjailijoille. Residenssi on avoinna ensisijaisesti alle 40-vuotiaille kirjailijoille ja kääntäjille, ja mukaan voivat hakea myös työryhmät. Hakuaika syyskaudelle (1.8.-31.12.) päättyy 30.4. ja kevätkaudelle (1.1.-30.6.) 31.10. Lisätietoja
https://nuorenvoimanliitto.fi/residenssi