Haettavana


SNÄCKSUND TORPET | TORPPA 2019

Snäcksund Torppa Tammisaaressa on pohjoismaisille tekijöille suunnattu ohjelma, joka toimii lyhytaikaisten taiteellisten tai taiteeseen liittyvien tutkimusjaksojen työskentelytilana. Ohjelmaan haetaan taiteilijoita, kuraattoreita, taidekriitikoita ja taidepedagogeja, jotka työskentelevät yhteisöllisten tai paikkasidonnaisten hankkeiden parissa, tai joilla on tarkoitukseen soveltuva tutkimushanke. Jokaista residenssiprojektia suunnitellaan erikseen. Maksimikesto on 2 kk, ja sitä on mahdollista jakaa esimerkiksi kahteen osaan, mikäli projekti tästä hyötyy. Snäcksund Torppa tarjoaa noin 30 m2 kalustetun huoneiston, joka sopii yhdelle taiteilijalle tai taiteilijapariskunnalle. Osallistujien matkakulut korvataan halvimman julkisen, tai muun mahdollisen matkustustavan mukaan. Ohjelma tarjoaa myös rajallisen tuotantotuen, etukäteen esitetyn kustannusarvion mukaan. Viimeinen hakupäivä perjantai 18. toukokuuta 2018 klo 16.00.

Hakijalta pyydetään seuraavat tiedot sähköpostitse otsikolla TORPPA osoitteeseen opencall@proartibus.fi:
Yhteystiedot
Projektikuvaus
CV
Portfolio

Hakemus kirjoitetaan joko ruotsin, suomen tai englannin kielellä. Vastaukset annetaan kesäkuun menneessä 2018.

Lisätietoja http://proartibus.fi/sv/open-call/


Villa Sarkian haku auki

Villa Sarkia on Nuoren Voiman Liiton ja Sysmän kunnan ylläpitämä ensisijaisesti alle 40-vuotiaille kirjailijoille ja kirjallisuuden kääntäjille tarkoitettu kansainvälinen residenssi kirjalliseen työskentelyyn. Residenssiin voi hakea työskentelemään 1-3 kk:n pituisiksi jaksoiksi. Residenssiin valituille asuminen on ilmaista.

Villa Sarkian syyskaudelle (1.8.-31.12.2018) voi hakea 29.4. mennessä. Liitteenä lähetetään enintään kolmen liuskan mittainen työsuunnitelma, ansioluettelo tai vastaava selvitys sekä suositus tai suositukset. Lähetä lomake ja liitteet sähköisesti osoitteeseen laura.serkosalo@nuorenvoimanliitto.fi. tai postitse osoitteeseen Nuoren Voiman Liitto/Laura Serkosalo, Fredrikinkatu 23 D 4, 00120 Helsinki. Tarkemmat hakuohjeet täältä: http://www.nuorenvoimanliitto.fi/kirjoittajakoulutus/villa+sarkia+-residenssi/hakeminen/

Kirjailijavalinnat tekee Nuoren Voiman Liiton hallitus. Peruuntuneita tai täyttämättä jääneitä residenssipaikkoja voi tiedustella Nuoren Voiman Liiton toimistolta.


Kuraattoriresidenssi New Yorkissa

Frame ja Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti avaavat uuden residenssimahdollisuuden suomalaisille tai Suomessa asuville nykytaiteen kuraattoreille loka–marraskuuksi 2018.

Frame ja Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti avaavat uuden residenssimahdollisuuden suomalaisille tai Suomessa asuville nykytaiteen kuraattoreille loka–marraskuuksi 2018. Residenssi on osa Framen uutta Frame Curatorial Fellowship -ohjelmaa.

Residenssi ISCP – International Studio & Curatorial Programissa New Yorkissa sisältää työskentelytilan ja 4 000 euron stipendin matka- ja oleskelukulujen kattamiseksi. Lisäksi valittu hakija saa erillisen stipendin asumiskuluihin. Hakijoilla tulee olla 5–10 vuoden työkokemus nykytaiteen alalta.

Haku residenssiin päättyy 29. huhtikuuta. Alfred Kordelinin säätiö tukee residenssiohjelmaa.

Lue tarkemmat hakuohjeet sivuilta https://frame-finland.fi/en/2018/04/09/apply-for-a-curatorial-residency-in-new-york/


Serlachius-residenssi

Serlachius-residenssi on Serlachius-museoiden ja Mäntän kuvataideviikkojen ylläpitämä vierasateljee, joka sijaitsee Mänttä-Vilppulassa. Residenssissä työskentelee 20–30 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää vuosittain. Residenssiin hakuaika vuodeksi 2019 on 1.–28.2.2018.

Vuodesta 2015 toiminut Serlachius-residenssi on tarkoitettu kuvataiteen parissa työskenteleville luovan alan ammattilaisille, kuten taiteilijoille, tutkijoille ja kuraattoreille. Työhuoneen ja majoituksen lisäksi residenssi tarjoaa kontakteja paikalliseen taidekenttään ja mahdollisuuksia yhteisöllisiin projekteihin paikallisten kanssa.

Residenssijakson pituus voi olla kuukaudesta puoleen vuotta. Residenssiin voi hakea myös useammalle vuodelle jaksottuvia tuotantoresidenssijaksoja. Residenssistä ei peritä vuokraa. Sen sijaan vierailta edellytetään kirjallista raporttia työskentelystään Mäntässä.

Residenssivieraiden majoitus tapahtuu Einola-nimisessä talossa taidemuseo Göstan kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa puistomiljöössä. Työskentely- ja näyttelytilat sijaitsevat Aleksanterin linna -nimisessä jugend-talossa Mäntän keskustassa noin kolmen kilometrin päässä Einolasta. Residenssivieraat vastaavat itse matkoista sekä työskentely- ja elinkustannuksista residenssissä.

Residenssipaikkaa haetaan sähköisellä hakulomakkeella. Lomake ja hakuohjeet löytyvät residenssin verkkosivuilta hakuajan alkaessa.

Residenssin verkkosivut ja hakuajan alkaessa avautuva linkki löytyy täältä: http://www.serlachius.fi/fi/residenssi/residenssipaikanhakeminen/

Lisätietoa: residency(at)serlachius.fi


AFA residenssit Mallorcalla ja Madridissa

Suomalaiset arkkitehdit, muotoilijat, taiteilijat ja taidekriitikot voivat hakea AFA residenssin jaksoja Espanjasta. Haku Madridiin syksyn jaksoille ja Mallorcalle kevääksi ja syksyksi 2018 päättyy 31. tammikuuta.

AFA residenssi pohjautuu Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön ja arkkitehti Ángel Fernandez Alban väliseen yhteistyöhön. Vuokra on 750 € / kk. Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö voi maksaa valitulle taiteilijalle matka-apurahan 250 €.

Vapaamuotoiset hakemukset on toimitettava Alvar Aalto Akatemia /Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiölle sähköpostitse osoitteeseen office(at)wirkkalabryk.fi

Lisätietoja Internet-sivuilta https://afacentre.fi/ tai sähköpostitse office(at)wirkkalabryk.fi.


Liikkuvuusapurahat, Taike

Taiteen edistämiskeskus myöntää liikkuvuusapurahoja (aiemmat matka- ja residenssiapurahat yhdistettynä) taiteilijoille matka- ja työskentelykustannuksiin ulkomailla. Hakuajat kolme kertaa vuodessa,  hakuaikojen päättyminen on ollut 22.8.2017, 15.11.2017 ja 28.2.2018.

Tarkista tiedot sivuilta http://www.taike.fi


Platform residency program

The applications for the 2018/2019′ residency program are now up.

Deadline by the 10th of December. For further information http://www.platform.fi/index.php/residency-program/ 


BELOW ZERO –TAIDEPALKINTO (sis. taiteilijaresidenssi Beaconsfield-galleriassa) (GB)

Palkinto tarjoaa taiteilijaresidenssin, mentorointia sekä taidenäyttelyn Beaconsfield-galleriaan kevään 2018 aikana. Palkinto on avoinna ulkomailla asuville suomalaisille taiteilijoille ja kaikille Suomessa työskenteleville ammattitaiteilijoille.

Palkinnon avoin haku alkaa Beaconsfieldin verkkosivustolla 1. kesäkuuta ja päättyy 1. syyskuuta 2017. Taiteilijaresidenssi ja näyttely toteutetaan tammi-maaliskuussa 2018.

Lisätietoja: Pauliina Ståhlberg, Suomen Lontoon instituutin johtaja: pauliina.stahlberg(at)fininst.uk

Taustatietoa: Hakuportaali verkossa: www.beaconsfield.ltd.uk/projects/below-zero


OPEN CALL: HIAP is seeking applications for residencies taking place at HIAP Suomenlinna and HIAP Cable Factory in 2018! (FI)

International artists are eligible to apply for residencies of 3 months and Finnish artists for a residency of 11 months. The residencies cover accommodation and studio space free of charge. The selected international artists will in addition receive a monthly working grant and a travel allowance.

The deadline for applications is Wednesday, June 28, 2017.

More information and instructions on how to apply:

International Artists: http://www.hiap.fi/opencall/hiap-residency-programme-2018

Finnish Artists: http://www.hiap.fi/…/hiap-residency-programme-2018-finnish-…


The HereNow Residency at SPACE Art +Technology (GB)

HIAP – Helsinki International Artist Programme, Finnish Institute in London and SPACE Art + Technology are seeking applications from artists based in Finland to participate in HereNow residency programme in London. The three-month residency is hosted by SPACE in London.
The deadline for applications is Sunday, June 18.

Further information: http://www.hiap.fi/o…/herenow-residency-space-art-technology


Haku Tuulensuun ateljeetaloon (FI)

Tuulensuun ateljeetalon vuokrauksen perusteena on, että talon käyttö edistää kuvataidetta. Hirsistä rakennetussa ateljeetalossa (175m2) on korkea ateljee, jonka ikkunat ovat pohjoiseen ja se soveltuu erityisen hyvin taidemaalarien työtilaksi. Asuintilat käsittävät keittiö-olohuoneen, makuuhuoneen ja saunan.

Ateljeetalo sijaitsee 29 km Viitasaaren keskustasta järven rannalla Pasalan kylässä Kärnässä. Perille ei ole linja-autoyhteyttä. Ateljeetaloa ylläpitää yksityinen viitasaarelainen säätiö, jolla on Tuulensuussa myös veistospuisto.

Kesällä 2017 ateljeetalo on vuokrattavissa ajalla 15.5.–17.9.2017. Vuokran suuruus vaihtelee vuokrauksen pituuden mukaan. 1-3 viikon jaksoilla vuokra on 300 € / viikko, 4 viikon jaksoissa vuokra on 250 € / viikko.

Tuulensuun ateljeetalo on Suomessa asuvien ja maaseudun oloja tuntevien kuvataiteilijoiden haettavissa. Ateljeetaloa voidaan vuokrata myös muille kulttuurialan toimijoille varaustilanteen niin salliessa. Ateljeetaloon haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, joka lähetetään seuran sihteerille sähköpostitse mrsimpanen(at)gmail.com 18.4.2017 mennessä. Hakemukseen merkitään haluttu aika ja perustelut hakemiselle, liitteeksi CV tai muu tiivis selvitys toiminnasta. Päätökset valinnoista tehdään mahdollisimman pian hakemusajan päättymisen jälkeen. Hakija ja Tuulensuun Taidesäätiö solmivat kirjallisen sopimuksen tilojen käytöstä ennen vuokra-ajan alkamista.

Lisätietoja http://www.tuulensuu.net


Pohjoismaisen kulttuuripisteen liikkuvuustuki

Liikkuvuustuki on osa Pohjoismaiden ja Baltian maiden kulttuurialan liikkuvuusohjelmaa. Kyse on matka- ja oleskelutuesta matkoilla Pohjois- ja Baltian maissa. Matkan tavoitteena voi esimerkiksi olla yhteistyö toisen maan kollegoiden kanssa, vierailunäytös, näyttely, osallistuminen konferenssiin, kokoukseen tai työpajaan tai tutkimustyö.

Liikkuvuustukea myönnetään matkoihin Pohjoismaiden ja/tai Baltian maiden ja alueiden välillä. Tukea voivat hakea kaikkien kulttuuri- ja taiteenalojen ammattimaisesti toimivat taiteilijat ja kulttuuritoimijat (esim. kuraattorit, tuottajat, kaunokirjallisuuden kääntäjät, kulttuuritoimittajat ja kulttuurintutkijat): yksityishenkilöt ja enintään kuuden henkilön ryhmät. Liikkuvuustuen ehtona on asuminen Pohjolassa (Ahvenanmaa, Färsaaret, Grönlanti, Islanti, Norja, Ruotsi, Suomi tai Tanska) tai Baltiassa (Latvia, Liettua tai Viro), mutta jonkin mainitun maan kansalaisuutta ei vaadita. Liikkuvuustukea myönnetään enintään kymmenen päivän matkaan ja oleskeluun. Tuki koostuu kiinteästä päivärahasta ja kiinteistä keskimääräisistä matkakustannuksista oleskelun pituuden ja matkakohteen mukaan.

Hakuajat 03.03.2017 – 05.04.2017, 21.07.2017 – 22.08.2017, 22.09.2017 – 23.10.2017

Lue lisää https://www.nordiskkulturkontakt.org/fi/grants/liikkuvuustuki


Pariisin taiteilijakaupungin säätiö (FR)

julistaa kuva-, sävel- ja tanssitaiteilijoiden, muotoilijoiden sekä arkkitehtien haettavaksi yhdeksän ateljeeasuntoa Pariisin taiteilijakeskuksessa, Cité Internationale des Arts’issa, välille syyskuu 2017 – elokuu 2018. Etusijalla ovat nuoret hakijat, joilla on Pariisiin liittyvä projekti.

Ateljeen kuukauden vuokra yhdeltä henkilöltä on 445–597€, ja se määräytyy työskentelyjakson pituuden ja ateljeen koon mukaan. Vierailun alkuun ja loppuun sisältyy siivouspäiviä, jolloin ateljeet eivät ole käytettävissä ja ko. kuukaudet ovat kalenterikuukautta lyhyempiä. Ateljeet ovat 35/40 m² tai 25 m² studioita. Tarkemmat tiedot vuokrista: www.citedesarts.fi. Vuokra ja muut maksut tarkistetaan aina tammikuussa.

Stipendiaatti vastaa itse maksuista koko siltä ajalta, joksi ateljee on myönnetty hänen käyttöönsä. Lyhin yhtäjaksoinen oleskelu Citéssä on 1 kk, pisin vuosi (yleensä 3-6 kk).

Lisätietoa Citéstä sekä sähköinen hakulomake säätiön sivuilta www.citedesarts.fi.

Tiedustelut: sera.syvanen@kipinaproductions.fi tai 040 707 3700 (arkisin klo 12-15).

Sähköinen hakulomake on lähetettävä 31.3.2017 klo 16.00 mennessä. Myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä.


Taiteilijaresidenssit – Muusikkojen liitto

Muusikkojen liiton jäsenten käytössä on kolme taiteilijaresidenssiä. Ulkomaiden residenssit sijaitsevat Berliinin Kreuzbergissa ja Lontoon Fulhamissa, ja Villa Vikanin residenssissä Raaseporissa käytössä on kolme erillistä rakennusta.

Jäsenistö voi käyttää residenssejä esimerkiksi harjoitteluun tai muuhun työskentelyyn ja vaikkapa promootiotarkoituksiin. Koska kyseessä on ensisijaisesti työskentelyyn käytettävät residenssit, mukaan ei voi ottaa vieraita omia perheenjäseniä lukuun ottamatta. Residenssit on varusteltu työskentelymahdollisuudet huomioiden.

Residenssit myönnetään jäsenistön käyttöön viikkokohtaisten arvontojen kautta puolivuosittain. Arvontaan voivat osallistua Muusikkojen liiton jäsenet, joiden jäsenyys on kestänyt hakuajankohtaan mennessä vähintään kuusi kuukautta.

Hakuajat:

Berliinin ja Lontoon residenssit: Vuoden 2017 viikkojen 27–52 haku alkaa torstaina 16.2.2017 klo 10.00 ja päättyy keskiviikkona 1.3.2017 klo 10.00.

Villa Vikanin residenssit: Vuoden 2017 viikkojen 27–52 haku alkaa maanantaina 20.3.2017 klo 10.00 ja päättyy maanantaina 3.4.2017 klo 10.00

Lisäksi Vikanissa on tarjolla vapaita viikkoja: Päärakennus: viikot 11, 16 ja 17. Mökit: viikot 10–11, 13–23. Varaa sähköpostitse: sml(at)muusikkojenliitto.fi

Lisätietoja http://www.muusikkojenliitto.fi/palvelut-ja-edut/taiteilijaresidenssit/


Ateljé Stundars (FI)

KulturÖsterbottenin ylläpitämä AiR Ateljé Stundars Mustasaaren Sulvalla on peruutuksen takia vapaana maalis-huhtikuussa 2017. Lisätietoja  info(at)kulturosterbotten.fi ja www.kulturosterbotten.fi/atelje-stundars


Haku Villa Karon työskentelyjaksoille (BJ)

Grand-Popon kylässä Beninissä sijaitsevaan suomalais-afrikkalaiseen kulttuurikeskus Villa Karoon voivat hakea kulttuuri- ja yhteiskunnallisten alojen ammattilaiset, tutkijat ja taiteilijat. Residenssi sopii hyvin niin oman tutkimuksen tekoon tai taiteellisen työn tekemiseen kuin myös esimerkiksi yhteisöllisten projektien toteuttamiseen. Villa Karon päärakennuksen yläkerrassa on viisi n. 30 neliömetrin kokoista studiota, jotka toimivat residenssissä olevien asumis- ja työskentelytiloina. Lisäksi Villa Karon tontilla on monitoimitila Lissa Gbassa jonka huoneita voi varata esimerkiksi ateljee- tai harjoittelutiloiksi. Residenssijaksojen pituus on 5 viikkoa – 3 kuukautta.

Villa Karon tarkoituksena on rakentaa siltaa suomalaisten ja afrikkalaisten taiteilijoiden ja kulttuurivaikuttajien välille. Residenssien lisäksi keskuksen toimintaan kuuluu mm. esityksiä, taidenäyttelyitä ja kirjasto.

Syksyn residenssien (1.9–31.12) hakuaika päättyy 15. maaliskuuta ja kevätkauden (1.1–31.5) hakuaika 15. syyskuuta. Hakemuksen (lyhyt ansioluettelo ja työsuunnitelma) voi toimittaa Villa Karon ystävien toimistoon sähköpostitse: hakemukset[a]villakaro.org.

Lisätietoja ja hakuohjeet:

www.villakaro.org/villakaro/residenssiin/

Villa Karon ystävät ry:n toimisto, järjestösihteeri Julia Autio, puh. 09-2783 898, toimisto(at)villakaro.org


RESIDENSSISTIPENDEJÄ KUVATAIDEAKATEMIAN ALUMNEILLE (USA, NTL)

Haku Jan van Eyck Akademie -ohjelmaan 2017-2018
Hakuaika 1.2.–28.2.2017

Haku ISCP – International Studio & Curatorial Program -residenssiohjelmaan
Hakuaika 1.3.-31.3.2017

Taideyliopiston Kuvataideakatemia on vuonna 2015 käynnistänyt Saastamoisen säätiön lahjoituksella Kuvataideakatemiasta valmistuneille taiteilijoille suunnatun alumniresidenssi-ohjelman. Ohjelma tukee stipendein kuvataiteilijoiden maisteritutkinnon jälkeisiä jatko-opintoja korkeatasoisissa residenssikeskuksissa, joiden kanssa Kuvataideakatemia on solminut kumppanuuden. Kuvataideakatemian kumppanit vuosina 2015–2018 ovat Jan van Eyck Akademie Maastrichtissa ja ISCP – International Studio & Curatorial Program New Yorkissa.

Seuraava haku koskee 12 kuukauden (1.9.2017 – 31.8.2018) kestoista residenssijaksoa Jan van Eyck Akademiessa Maastrichtissa, Hollannissa, ja kuuden kuukauden (1.1. – 30.6.2018) residenssijaksoa International Studio and Curatorial Program (ISCP) -residenssiohjelmassa New Yorkissa.

Lisätietoja ja hakuohjeet http://www.uniarts.fi/uutishuone/haku-alumniresidenssit-kuva


Serlachius-residenssin vuoden 2018 residenssijaksot (FI)

Serlachius-residenssi on tarkoitettu kuvataiteen parissa työskenteleville luovan alan ammattilaisille, kuten taiteilijoille, tutkijoille ja kuraattoreille. Residenssitoiminnan tavoite on luoda uusia yhteyksiä taiteen tekijöiden, tutkijoiden ja kuraattorien välille. Työhuoneen ja majoituksen lisäksi residenssi tarjoaa kontakteja paikalliseen taidekenttään ja mahdollisuuksia yhteisöllisiin projekteihin paikallisten kanssa. Residenssitalo Einola sijaitsee taidemuseo Göstan kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa puistomiljöössä Melasjärven rannalla. Työskentely- ja näyttelytiloja on Aleskanterin linnaksi kutsutussa jugend-talossa Gustaf-museon vieressä Mäntän keskustassa.

Hakuaika on 1.-28.2.2017. Residenssipaikkaa haetaan sähköisellä hakulomakkeella. Hakulomake ja hakuohjeet löytyvät residenssin verkkosivuilta http://www.serlachius.fi/fi/residenssi/

Lisätietoja: residency(at)serlachius.fi


Residenssistipendi Kuvataideakatemian alumnille Rijksakademie van beeldende kunsten -ohjelmassa (NL)

Taideyliopiston Kuvataideakatemia on käynnistänyt keväällä 2015 Saastamoisen säätiön tuella Kuvataideakatemian opiskelijoille ja alumneille suunnatun kansainvälistymisohjelman, johon kuuluu myös residenssiohjelmia.

Taiteellisen kehittymisen ohjelma tukee stipendein Kuvataideakatemiasta valmistuneiden taiteilijoiden ammatillista kehitystä ja kansainvälistymistä korkeatasoisissa ’learning-based’ residenssiohjelmissa, joiden kanssa Kuvataideakatemia on solminut kumppanuuden. Rijksakademie van Beldeende Kunsteniin Amsterdamisssa on varattu mahdollisuus stipendiin mikäli Kuvataideakatemiasta valmistunut hakija tulee valituksi residenssiohjelmaan.

Rijksakademien residenssiohjelma on 1-vuotinen, ohjelmaa on mahdollisuus jatkaa vielä lisävuoden. Stipendi kattaa studion, työpajat ja niihin liittyvän teknisen tuen, mentoreiden vierailut, luennot ja tapahtumat sekä stipendin majoituskuluihin ja elinkustannuksiin sekä 1500 euron suuruisen vuotuisen summan työskentelykuluihin. Stipendi kattaa myös 2750 euron kirjoittautumismaksun.

Hakuprosessi on monivaiheinen. Taiteilijavalinnan suorittaa Rijksakademien jury. Saastamoisen säätiön stipendi toteutuu, mikäli Rijksakademien ohjelmaan hyväksytty kuvataiteilija on Kuvataideakatemian alumni. Stipendejä jaetaan yksi. Residenssi alkaa tammikuussa 2018.

Rijksakademie on maailman arvostetuimpia residenssikeskuksia. Se on kuvataiteilijoiden jatko-opintojen kansainvälinen keskus, jossa työskennellään pääsääntöisesti kahden vuoden ajan. Ohjelmassa työskentelevistä taiteilijoista noin puolet tulee Alankomaista ja loput eri puolilta maailmaa. Rijksakademien yli 900 alumnia, 50 residenssitaiteilijaa ja 10 teknistä asiantuntijaa muodostavat luovan kuvataiteen kansainvälisen yhteisön ytimen.

Residenssiohjelman hakuaika 1.1.–1.2.2017.

Residenssiohjelman hakuohjeet ja hakulomake: www.rijksakademie.nl/ENG/residency/

Hakijat maksavat itse 50 euron suuruisen hakemusten käsittelymaksun.

Haku tapahtuu suoraan Rijksakademien kautta.


Call for 2018 Rijksakademie Residency (NL)

Application deadline:February 1, 2017

The Rijksakademie van beeldende kunsten (Amsterdam) www.rijksakademie.nl is an international residency program. During their two years’ residency, emerging professional artists are stimulated to reflect critically on their work and break new ground. They are offered artistic, theoretical and technical support within a well-equipped working environment.

Resident artists work in an individual studio surrounded by approximately 45 peers from all over the world. Ongoing dialogues take place with a group of prominent artists, theoreticians and professionals from other disciplines, who are connected to the Rijksakademie as advisors. Furthermore, there is a theory workshop offering a specialized art library and (historical) collections. Presentation of the work and connections to an international network form a part of the two-year residency program.

Selected artists usually have finished a BA/MA education and have a few years of independent professional practice before starting a residency at the Rijksakademie.

More information and application
Every year, about 25 studios become available. Please take a look on our website for more information. You can apply for the 2018 residency by completing the online application form . Deadline for application is February 1, 2017.


Residenssi tanssitaiteilijalle TROIS C-L teatterissa (LU)

Haku JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen Luxemburgin taiteilijaresidenssivaihto-ohjelmaan on auki 31.1.2017 saakka. Luxemburgin residenssi toteutuu TROIS C-L teatterissa kesä-elokuussa 2017.

Lisätietoja http://www.jojo.fi/residenssihaku


Kanadan ateljeestipendi (CA)

Ateljeesäätiö tarjoaa yhteistyössä Quebecin taiteen keskustoimikunnan kanssa suomalaisille kuvataiteilijoille mahdollisuuden hakea taiteilijaresidenssiin Quebeciin Kanadaan. Neljän kuukauden pituinen residenssi toteutuu syys-joulukuussa 2017.

Taiteilijavaihto-ohjelmassa suomalaistaiteilijalla on mahdollisuus valita ja hakea Quebecissä yhteen kolmesta eri residenssistä. Residenssivaihtoehdot ovat:
1. Méduse http://www.meduse.org/en/ (Quebec City)
2. DAÏMÔN http://www.lafilature.qc.ca/daimon.html (Gatineau)
3. AXENÉO7 http://www.lafilature.qc.ca/axeneo.html (Gatineau)

Lisätietoa residenssipaikoista ja niiden tarjoamista tiloista ja tuesta taiteilijalle löytyy Ateljeesäätiön Internet-sivuilta.

Ateljeestipendi kattaa asumis- ja työhuonekulut. Lisäksi Ateljeesäätiö myöntää ohjelmaan valittavalle taiteilijalle apurahan elinkustannuksiin. Apurahan tarkka määrä selviää alkuvuodesta kun päätökset ohjelmalle haetusta avustuksesta saadaan, tarkoituksena on että apuraha olisi noin 1600 euroa kuukaudessa. Apuraha sisältää maatalousyrittäjien eläkelain mukaisen eläke- ja tapaturmavakuutusosuuden. Ateljeesäätiö tukee myös osaa matkakustannuksista. Materiaalit taiteilija maksaa itse.

Hakemus ja liitteet laaditaan englanniksi, tarkemmat hakuohjeet ja hakulomake löytyvät Ateljeesäätiön Internet-sivuilta www.ateljeesaatio.fi.

Haku päättyy ti 30. tammikuuta 2017 klo 16.00 mennessä. Hakemukset tulee toimittaa osoitteeseen info(at)ateljeesaatio.fi

Lisätiedot: Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö, puh. (09) 7268 0471, e-mail info(at)ateljeesaatio.fi


Residenssijakso Japanissa (JP)

Yhteistyö Youkobo Art Space & Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö

Haku residenssiin päättyy 23. tammikuuta 2017.

Ateljeesäätiön Tapiolan vierasateljeen taiteilijavaihto-ohjelma uudistuu. Säätiön ja sveitsiläisen työtila- ja residenssiohjelma iaab:n pitkäaikaisen yhteistyön päätyttyä, Baselin ateljeestipendin sijaan suomalaisten kuvataiteilijoiden haettavana on nyt residenssijakso Japanissa. Uusi residenssikohde on Youkobo Art Space Tokiossa. Kahden kuukauden pituinen residenssijakso toteutuu 1.10.–30.11.2017.

Tarkempaa tietoa residenssistä ja hakemisesta osoitteessa http://www.ateljeesaatio.fi/hakuinfo_ulkom.html#youkobo


Eckerö Post- och tullhus gästbostad (FI)

att sökas senast den 15 januari 2017

Gästbostaden består av 2 rum; totalt ca 50m2:
– ett sovrum och ett kombinerat arbetsrum/matrum/+pentry,
toalett och dusch.

Gästbostaden upplåtes till utövande konstnärer och
kulturarbetare inom samtliga konstområden.
Vistelse beviljas i regel 1månad under perioden maj-september 2017. Vistelsestipendium söks för hel kalendermånad.

Ansökan görs på särskild blankett. För mer information se www.kultur.ax


Källskärs gästbostad (FI)

att sökas senast den 15 januari 2017.

Gästbostaden består av en liten stuga om ca 30 m2 som är
belägen på skärgårdsön Källskär på Kökar.

Gästbostaden upplåtes till skapande konstnärer och kulturarbetare
inom samtliga konstområden under tiden maj till september 2017.
Vistelse beviljas i regel 1 eller 2 veckor under perioden maj-september.

Vistelsestipendium söks för hela veckor.

Ansökan görs på särskild blankett. För mer information se www.kultur.ax


Fiskars AiR Programme (FI)

Fiskarsin taiteilijaresidenssiin voivat hakea luovien alojen ammattilaiset. Etusijalla ovat ulkomaiset taiteilijat, mutta residenssi on myös avoin suomalaisille taiteilijoille. Residenssiä ylläpitää ONOMA – Fiskarisin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta.Residenssiasunto sopii 1-2 henkilölle tai pienelle perheelle.

Taiteilija maksaa residenssistä 300 euron käyttökorvauksen.Haku vuoden 2017 jaksoille päättyy 9.10.2016. Hakulomake sivuilla http://bit.ly/2cWVzCa

Lisätietoja http://onoma.fi/fiskars-air/

Yhteydenotot: AiR koordinaattori Kati Sointukangas, +358 (0) 40 0241017, fiskarsair(at)onoma.fi


Taiteilijaresidenssi Hupeli (FI)

Vuonislahden Taiteilijatalo hakee omistamaansa taiteilijaresidenssiin taiteilijoita ja tutkijoita syys- ja talvijaksoille 2016-2017. Taiteilijatalo Hupeli sijaitsee Vuonislahden kylässä Lieksassa, Kolin kansallismaisemassa Pohjois-Karjalassa. Residenssissä voi työskennellä samanaikaisesti kolme henkilöä. Haettavien jaksojen residenssivuokrissa on huomioitu yhdistyksellä käytettävissään oleva OLVI-säätiön rahoitus.

Haettavat jaksot: SYYS-MARRASKUU 2016 ja TAMMI-HELMIKUU 2017. Asunnon ja työtilan omavastuuvuokra 200€/kk tai 100€/2 vko.

Omavastuuvuokraan sisältyy:
– kalustettu asunto, 33 m²: keittiö, makuuhuone (2 vuodetta), kylpyhuone, jossa wc ja suihku
– työskentelytila (taide/kirjallisuus/tutkimus), ks. esittelystä tarkempi varustus
– yhteisen tuvan ja saunan käyttöoikeus
– sähkö ja vesi sekä saunan lämmityspuut
– langaton laajakaistayhteys

Eri korvauksesta:
– liinavaatteet ja pyyhkeet 10 €/setti ja loppusiivous 50 € (ellei vuokralainen siivoa itse)

Vuokralainen voi ottaa mukaansa yhden lisähenkilön, jolloin lisämaksu on 250 €/kk, tai 25€/vrk.

Hakijoilta ei edellytetä tiettyä aihetta eikä teemaa. Taiteilijatalon eräs ensivuoden kirjailijatoiminnan osa on hyväksytty Suomi 100 juhlavuoden 2017 ohjelmaan. Yhdistys toivoo, että Hupelissa työskentelevät kirjailijat voisivat kirjoittaa residenssityöskentelyn aikana em. aiheeseen liittyvän pienen kolumnin taikka pakinan. Mahdolliset tulokset julkaistaan juhlavuonna 2017 myöhemmin sovittavalla tavalla.

Syys- ja talvikuukausien hakemukset on toimitettava perille 25.9.2016 mennessä. Valinnat tehdään em. päivään mennessä saapuneiden hakemusten mukaan. Hakijan toivotaan lähettävän CV:n lisäksi suunnitelma työjaksolle sekä selostus/kuvia tekemistään töistä. Mikäli hakija tarvitsee erikoisvarusteita, toiveista pyydetään ilmoittamaan haun yhteydessä. Valinnat tekee Taiteilijatalon hallitus, tarvittaessa käytetään asiantuntijajäseniä esim. Lieksan kulttuuritointa. Valituille ilmoitetaan henkilökohtaisesti heti päätöksenteon jälkeen.

Työskentely Taiteilijaresidenssi Hupelissa on vahvistettu, kun vuokrasummasta on maksettu 100€ erillisen laskun mukaan. Loppuvuokra maksetaan oleskelun alkaessa.

Taiteilijatalo-yhdistys ja Vuonislahden kyläyhteisö ovat sitoutuneet toiminnassaan huomioimaan taiteilijan työskentely ja avustamaan siihen liittyvissä rutiineissa. Asuminen ja työskentely Hupelissa vaatii kuitenkin oma-aloitteisuutta, koska talossa ei ole kokoaikaista päivystystä, eikä esim. talonmiestä.

Lisätietoja:
Reino Kuivalainen (pj.) p. 0400 170255, tai taiteilijatalo(at)vuonis.net, Sirpa Sulopuisto (siht.) p. 040 833 2133
www.taiteilijatalo.net
Fb Vuonislahden Taiteilijatalo


KK AiR (FI)

KulttuuriKauppila taidekeskuksen haku residenssijaksoille maaliskuu 2017 – toukokuu 2018 päättyy 20.9.2016. Hakuilmoitus englanniksi löytyy keskuksen sivuilta  http://www.kulttuurikauppila.fi/residenssi-eng/call


Suomen Kulttuurirahaston työskentelyapurahat taiteilijaresidensseihin (FRA, JPN, KOR, POR)

Suomen Kulttuurirahasto myöntää vuosittain apurahoja työskentelyyn taiteilijaresidensseissä. Työskentelyapurahoja taiteilijaresidensseihin voi hakea 18.8.-16.9.2016 verkkopalvelussa.

Hakukohteita on neljä: Hôtel Chevillon Ranskassa, SeMA Nanji Soulissa Etelä-Koreassa, Tokyo Wondersite Japanissa sekä O Espaço do Tempo Portugalissa. Työskentelyapurahan määrä on 2000 euroa kuukaudessa.

Kaikkiin residensseihin haetaan samalla kaavakkeella. Kuvataiteen alan hakijat voivat hakea useampaan kohteeseen samalla hakemuksella. Tällöin työsuunnitelmassa tulee perustella miten työskentely muuttuu  kohteesta riippuen.
Hakemukset tulee täyttää englanniksi. Jos hakija hakee ainoastaan Hôtel Chevilloniin, voi hakemuksen työsuunnitelman täyttää myös suomeksi.

Tarkempaa tietoa residensseistä ja niihin myönnettävistä apurahoista kunkin residenssin esittelysivulla.

Lisätietoja https://skr.fi/fi/apurahat/haettavat-apurahat/taiteilijaresidenssit


Taiteilijahuoneisto Ateenassa vuodelle 2017 (GR)

Ateenassa, Gizin kaupunginosassa, on vuokrattavissa huoneisto (43 m2) eri alan taiteilijoiden käyttöön. Vuonna 2015 uudistettu huoneisto sijaitsee Suomen Ateenan-instituutin ylläpitämässä kuusikerroksisessa asuntolassa, jossa on kalustettuja huoneistoja tutkijoiden ja opiskelijoiden käyttöön. Taiteilijahuoneisto sijaitsee asuntolan viidennessä kerroksessa. Asuntoon kuuluu työhuone-olohuone, makuuhuone, keittiö, kylpyhuone ja parveke-terassi. Kuvia huoneistosta voit käydä katsomassa Suomen Ateenan-instituutin kotisivuilta:  http://www.finninstitute.gr/huoneita

Työhuone-olohuoneessa on pesuallas maalaustarvikkeiden pesemistä ja huoltoa varten. Työskentelytila on kalustettu kevyesti niin, että huonekaluja on helppo siirtää tarvittaessa työskentelyn tieltä pois.
Seinille on mahdollista kiinnittää omia töitä (valokuvia, maalauksia, luonnoksia) oleskelun ajan. Kaikki tarpeelliset liinavaatteet ja keittiötarvikkeet ovat valmiina. Asunnossa on myös astianpesukone, televisio, radio ja tulostin sekä langaton verkko.
Asuntolan yhteistiloihin kuuluvat talon kattoterassi, pesutupa, seminaarihuone ja oleskelutila sohvineen, kirjoineen, televisioineen ja dvd-soittimineen.

Lisätietoa Suomen Ateenan-instituutista ja asuntolasta löytyy instituutin kotisivulta www.finninstitute.gr Kuvia mm.  taiteilijaresidenssistä löytyy välilehdeltä ”Huoneita”. Asuntolan sijaintia voi tarkastella esim. Googlen karttahaussa hakusanalla ”I. Soutsou 25, Ateena, Kreikka”.

Taiteilijahuoneiston vuokra on 500 e/kk. Asuntoon voi myös majoittua yksi lisähenkilö 25 e/vko lisävuokralla.

Vapaamuotoiset hakemukset työsuunnitelmineen vähintään yhden kuukauden pituiselle jaksolle toimitetaan viimeistään 16.9.2016 sähköisessä muodossa Suomen Ateenan-instituutin säätiön asiamiehelle, Manna Satamalle, osoitteeseen satama (at)finninstitute.gr. Muistathan mainita hakemuksessa haluamasi ajankohdat ja mahdolliset aiemmat oleskelut Ateenan taiteilijahuoneistossa. Päätökset tehdään 5.10.2016, ja päätöksistä ilmoitetaan kaikille hakijoille.

Lisätietoja voi kysyä asiamieheltä sähköpostitse tai puhelimitse +358 50 434 5523.


Taiteilijaresidenssihaku Japanissa: Akiyoshidai International Art Village (JP)

Akiyoshidai International Art Village (AIAV) ja Suomen Japanin Instituutti (SJI) julistavat haettavaksi suomalaiselle taitelijalle tarkoitetun residenssijakson ajalle 15.1.-10.3.2017. Residenssijakso on osa AIAV:n ja SJI:n kahdenvälistä residenssisopimusta.

Akiyoshidai International Art Villagen residenssi tarjoaa tilat visuaalisen ja esittävän alan taiteilijoille. Residenssi sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Honsun saaren eteläosassa noin 50 kilometrinpäässä Yamaguchin kaupungista. Alue on tunnettu karskimaamuodostelmista ja Akiyoshidon luolasta. Lähimmät palvelut ovat noin viiden kilometrin etäisyydellä residenssistä.

Residenssijakson ohjelman teemana on The Future of this Land. Residenssijaksoon kuuluu työpajoja luentoja ja/tai yhteisprojektejalähialueen asukkaiden kanssa. Residenssitaitelijoilta odotetaan yhteistyötä alueen asukkaiden kanssa. Residenssi on tarkoitettu alle 40-vuotiaille taiteilijoille. Taitelijan on pystyttävä toimimaan ja elämään itsenäisesti syrjäisellä seudulla. Tarkempaa tietoa residenssistä löytyy osoitteesta Akiyoshidai International Art Village ja AIAV Residence Program trans_2016-2017 Open Call

Residenssivieraan käytössä on asunto ja studio, ja hänelle maksetaan matkakulut sekä päiväraha (2 800 jpy/pvä). Lisäksi korvataan tuotantokuluja.

Hakemukset pyydetään toimittamaan Suomen Japanin Instituuttiin keskiviikkoon 31.8.2016 mennessä sähköpostiosoitteeseen culture@finstitute.jp . Vapaamuotoisen hakemuksen liitteenä tulee olla selkeä työsuunnitelma residenssijaksolle, ansioluettelo + henkilökuva sekä portfolio, jossa on joko pari kuvaa tai videolinkki muutaman minuutin työhön.

Lisätietoja: The Finnish Institute in Japan, culture(at)finstitute.jp , http://www.finstitute.jp/artist-in-residence-program-for-finnish-artists/


Saaren kartano (FI)

Saaren kartanon on eri alojen taiteilijoiden ja tutkijoiden rauhallinen työskentely-ympäristö ja hedelmällinen kohtauspaikka. Saaren kartano tarjoaa syys–huhtikuussa suomalaisille ja ulkomaisille eri alojen taiteilijoille, kriitikoille ja kääntäjille mahdollisuuden kahden kuukauden mittaiseen intensiiviseen työskentelyjaksoon rauhallisessa maaseutuympäristössä. Myös taiteilijaryhmät voivat hakea tiloja käyttöönsä määräajaksi touko–elokuussa. Mynämäellä sijaitseva taiteilija ja -tutkijaresidenssi on Koneen Säätiön ylläpitämä.

Kahden kuukauden työskentelyjaksoon sisältyy asunto ja työhuone sekä kuukausiapuraha (2 350 tai 2 700 euroa/kk). Ryhmät voivat hakea työskentelyjaksonsa ajaksi tukea kustannuksiin.

Hakuaika vuodelle 2017 on alkanut 1.8. ja päättyy 31.8. klo 16.00.

Lue lisää residenssihausta


Valóság-residenssi (HU)

Budapestin keskustassa sijaitseva residenssiasunto (noin 50 m2) on tarkoitettu kaikkien taiteen ja tieteen alojen harjoittajille. Kesällä 2011 remontoitu huoneisto käsittää olohuoneen, makuuparven, keittokomeron, suihku-wc’n, vaatehuoneeen ja yhteisparvekkeen. Huonekorkeus on yli 4 metriä. Residenssi sopii myös perheellisille. Asunnossa on nettiyhteys. Paikallinen yhdyshenkilö auttaa tarvittaessa ongelmatilanteissa. Residenssikaudet ovat 1–6 kuukauden pituisia. Aiempi kytkös Unkariin katsotaan hakijoille eduksi. Käyttökorvaus (vuonna 2016) oli huhti-syyskuussa 600 e/kk ja loka-maaliskuussa 500 e/kk, lisäksi avainpantti. Residenssiä ylläpitää Osuuskunta Valóság.

Haku vuodelle 2017 päättyy 31.8.2016 mennessä. Hakeminen tapahtuu residenssin kotisivujen kautta digitaalisella anomuksella. Hakemukseen tulee liittää lyhyt työsuunnitelma ja ansioluettelo.

Lisätietoja: valosag.residenssi(at)gmail.com, puh. +358400421893, http://www.valosag.fi/


RESIDENSSISTIPENDEJÄ KUVATAIDEAKATEMIAN ALUMNEILLE

Jan van Eyck Akademie (NL) & International Studio and Curatorial Program (USA)

Hakuaika loppuu 30.5.2016 klo 16.00.

Taideyliopiston Kuvataideakatemia on vuonna 2015 käynnistänyt Saastamoisen säätiön lahjoituksella Kuvataideakatemiasta valmistuneille taiteilijoille suunnatun alumniresidenssi-ohjelman. Ohjelma tukee stipendein kuvataiteilijoiden maisteritutkinnon jälkeisiä jatko-opintoja korkeatasoisissa residenssikeskuksissa, joiden kanssa Kuvataideakatemia on solminut kumppanuuden. Kuvataideakatemian kumppanit vuosina 2015–2018 ovat Jan van Eyck Akademie Maastrichtissa ja ISCP – International Studio & Curatorial Program New Yorkissa. Lisäksi Rijksakademie van Beldeende Kunsteniin Amsterdamisssa on varattu mahdollisuus stipendiin mikäli Kuvataideakatemiasta valmistunut hakija tulee valituksi residenssiohjelmaan. Kuvataideakatemian residenssissä Jan van Eyck Akademiessa on vuonna 2015-2016 Meri Linna ja ISCP residenssissä oli vuonna 2015 Aleksi Kraama. Tuomas Laitinen on Kuvataideakatemian ISCP-residenssistipendiaatti syksyllä 2016.

Seuraava haku koskee 12 kuukauden (1.9.2016 – 31.8.2017) kestoista residenssijaksoa Jan van Eyck Akademiessa Maastrichtissa, Hollannissa, ja kuuden kuukauden (1.1. – 30.6.2017) residenssijaksoa International Studio and Curatorial Program (ISCP) -residenssiohjelmassa New Yorkissa.

Lisätietoja ja hakuohjeet löytyvät sivuilta http://www.uniarts.fi/alumniresidenssit-kuva


Pietarin taiteilijahuoneiston vuoden 2017 työskentelyjaksot (RU)

Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö vuokraa suomalaisten kuvataiteilijoiden tai taidealan muiden ammattilaisten käyttöön Pietarin Suomi-talosta 46,5 neliön ateljeeasuntoa ydinkeskustasta, Nevski Prospektin sivukadulta.

Suomi-talon ylimmässä kerroksessa sijaitseva taiteilija-asunto käsittää yhtenäisen työ-, oleskelu ja makuutilan, avokeittiön ja suihku/wc:n. Huoneistossa on asumiseen tarvittava perusvarustus, ml. laajakaista ja tv. Tila mahdollistaa asumisen ja työskentelyn ja soveltuu max. 2 aikuiselle ja yhdelle lapselle. Talossa on hissi ja vartiointi (24h), ja yhteisissä tiloissa käytettävissä pesukone, sauna sekä Suomi-instituutin kirjasto.

Huoneiston vuokra on TML:n, VTL:n, STG:n, Suomen Kuvanveistäjien liiton ja MUU ry:n jäseniltä 790 €/kk tai 450 €/2 vko. Puolisolta peritään 25 % lisämaksu, lapselta 5 % lisämaksu.
Muiden liittojen jäseniltä peritään vuokra 25 %:lla korotettuna.

Huoneistoa vuokrataan kahden viikon tai yhden tai useamman kuukauden jaksoissa. Taiteilijavalinnassa pyritään suosimaan pitkäaikaisia työskentelyjaksoja (1-2 kk), etusijalla ovat Suomen Taiteilijaseuran ammattiliittoihin kuuluvat taiteilijat. Lisäksi huomiota kiinnitetään taiteilijoiden Venäjä-yhteyksiin ja mahdollisuuksiin toteuttaa hankkeita yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

Vuoden 2017 jaksojen haku päättyy ma 23. toukokuuta 2016 klo 14.00 jolloin säätiön hakulomakkeelle tehtyjen hakemusten liitteineen tulee olla perillä Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön toimistossa. Hakulomakkeita saa Ateljeesäätiöstä tai säätiön Internet-sivuilta.

Lisätietoa: Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö, puh.(09) 72680471, info(at)ateljeesaatio.fi, http://www.ateljeesaatio.fi/pietari.html


Transfer North Network Programme announces

OPEN CALL FOR CURATORS AND WRITERS INTERESTED IN RESEARCH, CURATORIAL AND CRITICAL WRITING RESIDENCIES IN THE EUROPEAN NORTH

Autumn 2016 -Winter 2016/2017 | Application deadline May 15, 2016 | 7 curatorial and critical writing residencies

Curators and writers based in Nordic and Baltic countries, UK and Russia are eligible to apply.

Applications are open to curators interested in pursuing research, curatorial and critical writing opportunities in the northern regions of Norway, Finland, Sweden, Northwest-Russia, Scotland, Iceland and Lithuania.

The residency programme is part of the Transfer North programme, and offers 7 curators and writers a unique opportunity to combine visits to several places within the network:

NORWAY // Tromsø (Troms County Cultural Center), Bodø (Nordland Culture Center), Svolvær (The North Norwegian Artist Center), Røst (Røst AIR) Kirkenes (Pikene på Broen), Karasjok (Sami Center for Contemporary Art) // FINLAND// Oulu (Northern Photographic Center), Rovaniemi (Northern Media Culture Association Magneetti ry) //SWEDEN// Boden and Luleå (Havremagasinet/Galleri Syster )// LITHUANIA// Vilnius (Contemporary Art Centre)//SCOTLAND//Glasgow (The Centre for Contemporary Arts)// ICELAND// Seyðisfjörður (Skaftfell Center for Visual Art)// RUSSIA// Arkhangelsk (Arkhangelsk AIR), St Petersburg (St Petersburg Art Residency/ NCCA Art Residence in Kronstadt), Murmansk (Gallery Ч9/ Fridaymilk)

The programme welcomes applications from curators, writers and thinkers based in Nordic and Baltic countries, UK and Russia, who have expressed interest in the High North and with capacity for in-depth research and writing. Curators and writers are expected to further develop contacts within and knowledge of the High North, that could result in working with organizations and artists based in this region in the future.

During the residency, curators and writers will be expected to conduct studio and gallery visits, critical writing workshops for local art community and public presentations.

English speaking and writing skills are required.

The invited curators and writers will receive:

-Up to four weeks long residency/ minimum one week/maximum visit to 3 residencies in the network
-Residency grant NOK 7.000 for residencies up to 15 days
-Residency grant NOK 10.000 for residencies up to four weeks
-Travel grant max NOK 10.000
-Free accommodation
-Support in accessing artist studios, galleries and institutions

Applicantion must include

-CV including contact information, relevant links
– Work samples
-Motivation Letter, including the list of residencies you would like to visit (in priority order)

Please submit only electronic copies of the above in ONE email to: ccwnorth(at)gmail.com

In the subject line of your email, please specify ”curatorial and critical writing residencies”

Contact person: Jasmina Bosnjak | jasmina.bosnjak(at)tromsfylke.no

Application deadline: May 15, 2016 ( 23:59 CET)

All applicants will be notified of the decision before the end of July.

Transfer North is kindly supported by Nordic Culture Point (Nordic-Baltic mobility Programme – Long-term network support), Nordic Culture Fund, Norsk-islandsk kultursamarbeid, Nordland County Council, Troms County Council and project partners.


Mazzano Romanon ateljeeasunnot ja kirjailijakoti (IT)

Väinö Tannerin säätiöllä on 40 km Roomasta pohjoiseen, keskiaikaisessa Mazzano Romanon kaupungissa kuvataiteilijoille varattu 2 ateljeeasuntoa sekä kirjailijoille tarkoitettu kirjailijakoti. Haku vuoden 2017 residenssipaikoille on käynnistynyt.

Taiteilija-ateljeet: Suomalaisille taiteilijoille osoitetut residenssikaudet ovat heinä-joulukuussa 2017 vanhassa ateljeessa (1. ateljee) ja touko-joulukuussa 2017 uudessa ateljeessa (2. ateljee). Muut ajat on varattu virolaisille taiteilijoille ja taidekäsityöläisille.

Kirjailijakoti: Residenssikaudet suomalaisille kirjailijoille, kääntäjille ja käsikirjoittajille ovat kesäkuussa ja elo-joulukuussa 2017. Heinäkuu on varattu historian opettajalle ja muut ajat virolaisille kirjailijoille.

Stipendi kattaa asumis- ja työhuonekulut. Stipendikauden täysimittainen hyödyntäminen edellyttää, että stipendiaatti osaa ainakin italian kielen alkeet.

Residenssipaikat on tarkoitettu kaikenikäisille taiteilijoille ja kirjailijoille. Valintakriteereinä painotetaan ensisijassa residenssikauden sopivuutta ja hyödyllisyyttä hakijalle hänen tulevan urakehityksensä kannalta sekä toissijaisesti Mazzanon residenssipaikan tarpeellisuutta hakijan taiteellisen työn kannalta.

Vuoden 2017 ateljeepaikkojen haku päättyy 30.4.2016 kello 23.59. Hakemuksen voi tehdä vain säätiön verkkosivulla http://www.vainotannerinsaatio.fi/index.php?k=224339

Lisätietoja: Väinö Tannerin säätiö, puh. 0503409112, info(at)vainotannerinsaatio.fi


ISCP / Residenssi kuvataiteilijoille New Yorkissa vuonna 2017 (USA)

Alfred Kordelinin säätiö toteuttaa residenssiohjelmaa yhteistyössä New Yorkissa, Brooklynissa toimivan kansainvälisen International Studio and Curatorial Program (ISCP, http://iscp-nyc.org/ ) kanssa. New Yorkin vuoden 2017 residenssin hakuaika on 6.-29.4.2016.

Alfred Kordelinin säätiö myöntää kahdelle taiteilijalle 12 000 euron suuruisen apurahan kuuden kuukauden työskentelyyn vuodelle 2017 New Yorkissa. Tämän lisäksi säätiö maksaa työskentelyajalta sekä taitelijan työtilan että asunnon vuokran. Ensimmäinen jakso alkaa tammikuussa 2017 ja toinen heinäkuussa 2017. Apuraha on tarkoitettu uransa alku- tai keskivaiheessa oleville taiteilijoille.

Hakulomake liitteineen on toimitettava postitse säätiön toimistoon viimeistään perjantaina 29.4.2016 klo 16.00 Suomen aikaa. Myöhästyneitä tai sähköpostitse lähetettyjä hakemuksia ei käsitellä. Myös kaikki liitteet on oheistettava hakemukseen ja toimitettava säätiöön hakuajan puitteissa. Hakemuksia tai liitteitä ei palauteta. Hakemukset arvioi Alfred Kordelinin säätiön kuvataiteen asiantuntijat. Säätiö lähettää kaikille hakijoille tiedon päätöksistä viimeistään kesäkuussa 2016.

Hakulomake: http://www.kordelin.fi/ak_dokumentit/ISCPnhakemuslomake2017.pdf

Lisätietoja:
http://www.kordelin.fi/apurahat_residenssi.php
Marita Seitsalo
Alfred Kordelinin säätiö
marita.seitsalo(at)kordelin.fi
09 6840 1234


Villa Lanten taiteilija-ateljeen asumisoikeus vuodelle 2017 (IT)

Rooman keskustassa Gianicolo-kukkulalla sijaitsevassa Suomen Rooman-instituutissa Villa Lantessa on kuvataiteilijan käytössä tilava ateljee ja 25 m2 yksiö (huone–baarikeittiö–suihku/wc). Ateljeeasunnon vuokra on 750 € / kk.

Taiteilijavalinnassa suositaan pitkäaikaisia työskentelyjaksoja (4–12 kk yhdelle taiteilijalle). Toivomme, että haettavat työskentelyjaksot noudattavat seuraavia jakoja: 4 kk jaksolla tammi–huhtikuu, touko–elokuu tai syys–joulukuu sekä 6 kk jaksolla tammi–kesäkuu tai heinä–joulukuu. On myös mahdollista hakea koko vuoden asumisoikeutta.

Alfred Kordelinin säätiö myöntää perinteisesti Villa Lanteen valituille taiteilijoille työskentelyajanjakson kattavan apurahan, jota taiteilijan itsensä ei tarvitse hakea erikseen. Taiteilijat Villa Lanteen valitsevat yhteistyössä Suomen Rooman-instituuttia ylläpitävä Säätiö Institutum Romanum Finlandiae ja Alfred Kordelinin säätiö.

Hakuaika vuodelle 2017 on 4.4.–29.4.2016. Hakuaika päättyy 29.4.2016 klo 16.

Vapaamuotoinen hakemus osoitetaan Säätiön Institutum Romanum Finlandiae hallitukselle. Hakemuksesta tulee ilmetä haettava ajanjakso ja perustelut, miksi juuri Roomassa työskentelemisestä on taiteilijalle etua. Hakemukseen tulee liittää työsuunnitelma, ansioluettelo sekä muutama teoskuva. Pyydämme ilmoittamaan hakemuksessa lisäksi, mikäli olette hakenut vuodelle 2017 myös Alfred Kordelinin säätiön New Yorkin taiteilijaresidenssiä. Hakemuksia tai niiden liitteitä ei palauteta.

Hakemukset lähetetään Säätiön apulaisasiamiehelle mieluiten sähköpostitse:
nissin(at)irfrome.org

Tai postitse osoitteella:

Säätiö Institutum Romanum Finlandiae
Tieteiden talo
Kirkkokatu 6
00170 Helsinki

Lisätietoja Suomen Rooman-instituutista: www.irfrome.org

Kuvataiteilijat voivat vuokrata käyttöönsä Rooman opintomatkojensa aikana myös Suomen Rooman-instituutin tutkijahuoneita Villa Lantessa. Huonevarauksia koskeviin tiedusteluihin vastaa instituutin intendentti Simo Örmä, orma(at)irfrome.org


JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen residenssi (FI)

Haemme vuodelle 2017 tanssitaiteilijoita kehittämään ja tutkimaan teosideoitaan ja taiteellisia työkalujaan Oulun residenssissä. Haluamme tukea koreografin ja esiintyjän taiteen tekemisen kädentaitoa. Tanssin ja taiteen eri muotoja sisältävät fuusioprojektit, jotka kehittävät taiteen tekemisen taidetta ja taitoa ovat erityisen tervetulleita.

JoJo tarjoaa residenssitaiteilijoille maksimissaan kolmeksi viikoksi:
 • Majoituksen residenssiasunnossa Oulun keskustassa (kaksi kahden hengen huonetta sekä olohuone, majoituskapasiteetti 4-5 hlöä)
 • Harjoitustilan max. 6h/pv, 5pv/vk
 • Tarvittaessa erillisen esitystilan residenssin lopuksi nähtävälle showcaselle
JoJo odottaa residenssitaiteilijoilta:
 • vähintään kahden päivän workshopin (workshopista ei makseta erillistä korvausta)
 • vähintään yhden avoimen harjoituksen
 • showcasen ja yleisökeskustelun studiossa tai esitystilassa residenssin lopussa (showcase-esityksestä JoJo maksaa esiintyjille esityskorvauksen)
Hakeminen: Vapaamuotoisella hakemuksella 29.4.2016 mennessä osoitteeseen residency(at)jojo.fi
Hakemuksen tulee sisältää:
 • perustelut, miksi haluat Ouluun residenssiin
 • työsuunnitelmasi
 • videolinkit aikaisempiin teoksiin
 • suunnitelman miten haluaisit jakaa kokemustasi oululaisille
 • työryhmän ansioluettelot
Otamme vastaan liitteitä vain .pdf, .doc, .txt, .rtf ja .xls muodoissa.
Lisätiedot:
Jarkko Lehmus
Taiteellinen johtaja
jarkko.lehmus(at)jojo.fi
+358 45 879 3779

Instituutin residenssit SAFAn, Ornamon ja Taiteilijaseuran jäsenille (USA)

Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti ylläpitää New Yorkissa kahta residenssiasuntoa, joita voivat hakea SAFAn, Ornamon ja Suomen Taiteilijaseuran jäsenet. Työskentelystipendit ovat kestoltaan 1-2 kuukautta.

Hakuaika vuodelle 2017 alkaa 1.4.2016 ja päättyy 29.4.2016 klo 16.00 Suomen aikaa. Sähköinen hakulomake on ladattavissa instituutin nettisivuilta 1.4.2016 alkaen. Hakemus tulee tehdä hakulomaketta käyttäen. Hakemukseen liitetään yksityiskohtainen työsuunnitelma ja ansioluettelo sekä max. kolme työnäytettä. Hakemus liitteineen lähetetään yhtenä pdf-tiedostona sähköpostitse osoitteeseen residenssihaku@fciny.org. Myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä. Mikäli esim. työpari hakee yhteistä residenssiä, molemmat hakijat täyttävät oman lomakkeensa (liitteet voivat olla yhteiset). Päätökset residensseistä ilmoitetaan kaikille hakijoille kesäkuun aikana.

Huomioitavaa

Myönteinen päätös oikeuttaa asumiseen residenssiasunnossa sekä asunnon varustuksen käyttöön. Residenssin käyttötarkoitusta ei saa muuttaa tai käyttöoikeutta luovuttaa toiselle henkilölle. Asunnon merkittävästä vajaakäytöstä veloitetaan residenssivierasta. Mahdollisia vuokrasuhteiden purkutilanteita varten sekä force majeure -tilanteissa säätiö varaa oikeuden residenssiohjelman muutoksiin. Residenssiin valittujen kanssa solmitaan erillinen asunnon käyttösopimus, jossa asumiseen liittyvät ehdot on eritelty.

Residenssiasunnot

Asunnot sijaitsevat Harlemissa Sugar Hillin kaupunginosassa. Molemmat asunnot ovat kooltaan noin 38 neliötä. Toinen asunnoista on yksiö, toinen kaksio, ja molemmissa on keittiö ja kylpyhuone. Asuntojen varustukseen kuuluu perushuonekalujen (kaksi yhden hengen sänkyä, sohva, ruokailusarja, työpöytä, tilaa vaatteiden säilytykselle) lisäksi keittiötarvikkeet, pyyhkeet ja liinavaatteet. Asunnoissa on langaton internetyhteys. Alueelta on nopeat kulkuyhteydet Ala-Manhattanille ja Brooklyniin.

Mukana seuraava henkilö

Taiteilija-asunnot on tarkoitettu residenssivieraan työskentelykäyttöön, ja vierasmajoitus tulee järjestää erikseen. Mukana seuraava perheenjäsen tai työryhmän jäsen tulee ilmoittaa hakemuksessa. Instituutin solmimien vuokrasopimusten ehtojen mukaisesti asunnoissa saa majoittua samanaikaisesti korkeintaan kaksi henkilöä. Perustellusta syystä, joka tulee ilmoittaa hakemuksessa, residenssiasuntoon voidaan myöntää asumisoikeus kahden aikuisen lisäksi myös korkeintaan kahdelle lapselle.

Käyttökorvausmaksu

Residenssivieraalta peritään vuonna 2017 500 USD/kk ja mukana seuraavalta puolisolta/perheenjäseneltä tai työryhmän jäseneltä myös 500 USD/kk. Alle 15-vuotiaasta lapsesta ei peritä erillistä maksua ja 15–17-vuotiaasta lapsesta peritään 250 USD/kk.

Viisumi / vakuutukset

Alle 90 vuorokautta kestävillä vierailuilla ei tarvita viisumia. Stipendiaatin tulee itse huolehtia, että hänellä on voimassaoleva sairaus- yms. tapaukset kattava vakuutusturva.

Lisätietoja residenssiin ja New Yorkiin liittyen saat instituutin residenssivastaavalta Anna Vuorialta (vuoria[at]fciny.org). Hakuprosessiin liittyvät kysymykset lähetetään säätiön asiamiehelle Eeva Talvitielle (talvitie[@]fciny.org; +358-50-3812437).

http://www.fciny.org/


Marbellan ateljeetalon vuoden 2017 työskentelyjaksot (ES)

Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö vuokraa Suomen Taiteilijaseuran omistamaa, Marbellassa sijaitsevaa ateljeetaloa kuvataiteilijoille. Talossa on kaksi ateljeeta ja makuuhuonetta yhteistiloineen. Haussa ovat nyt työskentelyjaksot vuodelle 2017. Myönnetyt jaksot ovat yleensä 1-2 kuukauden pituisia.

Koko talon vuokra on 1.510,- € / kk. Talon voi vuokrata yksi yksittäinen taiteilija, kaksi taiteilijaa yhdessä tai taiteilijaperhe. Marbellan ateljeetalo on yksi harvoja ulkomaan ateljeetaloja joihin voi lähteä myös lapsiperheenä. Vuokraan sisältyy max. kaksi aikuista ja kolme lasta.

Taiteilijavalinnoissa TML:n, VTL:n, SKL:n, STG:n ja Muu ry:n jäsenet ovat etusijalla.

Hakemukset tulee toimittaa viimeistään 18. huhtikuuta 2016 klo 16.00 mennessä Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiöön, osoite: Lemuntie 4 D 21, 00510 Helsinki. Hakemuksen voi toimittaa myös sähköisesti.

Kuvia talosta ja hakulomake löytyvät osoitteesta:
www.ateljeesaatio.fi/marbella.html

Lisätietoa:
Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö, info(at)ateljeesaatio.fi


RaumArs taiteilijavierasohjelma (FI)

Rauman taiteilijavierasohjelmaan valitaan vuosittain kansainvälisiä ja kotimaisia taiteilijavieraita tai -ryhmiä yhteisötaiteen residenssiin sekä itsenäisen työskentelyn residenssiin. Haku vuoden 2017 residensseihin on avoinna 17.4.2016 asti.

RaumArs ry on itsenäinen Satakunnan alueella toimiva yhdistys joka tekee yhteistyötä paikallisten koulujen, museoiden – erityisesti Rauman taidemuseon – taidelaitosten, taiteilijajärjestöjen, kuvataidekoulun, musiikkiopiston, tanssikoulun, yhdistysten sekä erilaisten festivaalien kanssa. RaumArsin yhteisötaideprojektien kautta taide siirtyy lähemmäksi kansalaisia.

RaumArs tarjoaa residenssipaikan usealle taiteilijalle yhtäaikaisesti, asunto sijaitsee Vanhassa Raumassa. Taiteilijavierasohjelmaan voivat hakea eri alojen taiteilijat. Ohjelmassa olevat taiteenlajit ovat arkkitehtuuri, esittävät taiteet (mm. musiiki, tanssi, teatteri, ääni), muotoilu, taidekäsityö ja visuaaliset taiteet (sis. uusi media, valokuvaus, video). Myös kuraattorit, taidehistorioitsijat ja tutkijat voivat hakea.

Residenssejä on kahdenlaisia: yhteisötaiteen residenssi ja itsenäisen työskentelyn residenssi.

Yhteisötaideresidenssissä hakijoiden edellytetään esittävän suunnitelma residenssin aikana toteutettavasta yhteisö- tai ympäristötaiteen projektista. Valinnan kriteereinä ovat taiteilijan motivaatio työskennellä yhteisön kanssa, aiempien teosten taso ja työsuunnitelma. Useat projekteista toteutetaan koululaisten tai lasten nuorten kanssa, mutta taiteilijat voivat toteuttaa projektin minkä ryhmän kanssa tahansa. Taiteilijalta ei vaadita opetuskokemusta, mutta taiteilijan tulee pystyä toteuttamaan projekti suunnitelmansa mukaisesti. Taiteilijavieraalla on siten mahdollisuus yhteistyöhön paikallisten instituutioiden tai ryhmittymien kanssa projektisuunnitelmansa mukaisesti. Yhteisötaideprojektin toteuttavat taiteilijat saavat 200-300 euroa projektiin liittyvää materiaalikulukorvausta kuitteja vastaan. (Samanaikaisesti asunnossa voi olla taiteilijoita itsenäisen työskentelyn residenssissä.)

Itsenäisen työskentelyn taiteilijoilta ei vaadita yhteisötaideprojektin toteuttamista, mutta residenssi voi johtaa pidemmän työskentelyn yhteisötaideprojektiin siten, että ensimmäisenä vuonna taiteilija tutustuu paikkakuntaan sekä ryhmään ja seuraavana vuonna toteuttaa projektin.

Ehdotuksia yhteistyöstä

 • Haetaan näyttelijä/ohjaajaa/performanssitaitelijaa elo-joulukuuksi toteuttamaan yhteisötaiteen teatteriproduktio yhteistyössä (Rauman Seudun Katulähetys ry:n ylläpitämän) Rauman Nuorisotakuutalon kanssa. Produktio toteutetaan yhdessä noin 17–29-vuotiaiden nuorten kanssa.
 • Elokuun lopussa (noin 22.
–25.8.2017) Raumalla pidetään kansainvälinen lelututkijoiden konferenssi, johon on joko yhteisötaiteilijan tai itsenäisesti työskentelevän taiteilijan mahdollisuus osallistua esim. tuottamalla taidetta. Elokuuksi toivotaan esim. aiheeseen soveltuvia paikkasidonnaisa teoksia kaupunkitilaan, työpajoja, taidepelejä, näyttelyä tms. Mahdollisuus yhteistyöhön lelututkijoiden kanssa.

RaumArs tarjoaa yhteisötaiteilijan käyttöön asunnon maksutta, pyrkii järjestämään työskentelymahdollisuuksia sekä antaa apua ehdotetun yhteisötaideprojektin toteuttamisessa. Taiteilijan on itse hoidettava yleiset elämiskustannukset, matkat sekä taideteosten kuljetuskustannukset.
Itsenäisesti työskentelevät taiteilijat maksavat kuukausimaksun.
Hakemukset lähetetään internetkaavakkeella.

Lisätietoja: http://www.raumars.org

Toiminnanjohtaja Hannele Kolsio
puhelin: 044-0545419
sähköposti: raumars(at)raumars.org


Avoin haku taiteilijaresidensseihin Cambridgessa ja Lontoossa (UK)

Avoin haku kahteen taiteilijaresidenssiin Britanniassa – HereAfter-residenssiohjelmaan White Buildingissa Lontoossa ja Wysing Poly -residenssiin Wysing Arts Centressä Cambridgessa –  on käynnistynyt. Haut ovat avoimia suomalaisille ja Suomessa asuville taiteilijoille. Residenssiohjelmat ovat jatkoa Framen ja Suomen Lontoon instituutin vuonna 2015 käynnistyneelle yhteistyölle.

Residensseihin haetaan sähköisellä lomakkeella. Haku päättyy 17. huhtikuuta 2016 klo 24.00 Suomen aikaa.

Residenssiohjelma Wysing Poly tarjoaa kahden kuukauden residenssin (4. heinäkuuta – 5. syyskuuta 2016) Wysing Arts Centressä Cambridgessä.

Residenssiohjelma HereAfter tarjoaa kolmen kuukauden residenssin (19. lokakuuta 2016 – 22. tammikuuta 2017) White Buildingissä Lontoossa. Molempiin residensseihin sisältyy taiteilijan matkat, majoitus ja jaettu studiotila sekä työskentelyapuraha ja tuotantobudjetti.

Lisätietoa:

http://www.frame-finland.fi/en/news/open-call-for-artist-residencies-in-london-and-cambridge-for-2016/

Miina Hujala, Koordinaattori, Frame Visual Art Finland
mina.hujala(at)frame-finland.fi
+358 (0)50 308 0755


Lighthouse Residency 2016 (UK)

HIAP (Helsinki International Artist Programme) käynnistää haun taiteilijaresidenssiin Brightoniin.

HIAP calls for applications from artists based in Finland for a three-month residency at Lighthouse, Brighton, in September – November, 2016. The exchange programme is co-organised by HIAP, Lighthouse and The Finnish institute in London.

The deadline for the applications is April 17, 2016. All applications should be submitted by using the online application form that can be accessed at the source link.

Lisätietoa Lighthouse Residencysta ja hausta löydät tästä.


Työskentelystipendi kuvataiteilijoille Triangle-residenssiohjelmassa New Yorkissa (USA)

Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti aloitti syksyllä 2014 kuvataiteilijoille suunnatun residenssiohjelman New Yorkissa Suomen Kulttuurirahaston tuella. Ohjelma jatkuu syksyyn 2018 saakka. Residenssistipendi sisältää kolmen kuukauden mittaisen työskentelyjakson Brooklynissä sijaitsevassa Triangle Residencyssä, asunnon sekä työskentelyapurahan.

Nyt haettavana ovat stipendit seuraaville kausille:

1.9.– 30.11.2016
2.12.2016 – 28.2.2017
2.3. – 31.5.2017
2.6. – 31.8.2017
2.9. – 30.11.2017
2.12.2017 – 28.2.2018
2.3. – 31.5.2018
2.6. – 31.8.2018

Hakuaika umpeutuu perjantaina 1.4.2016 keskiyöllä Suomen aikaa. Ks. hakuohjeet sivuilta http://www.fciny.org/program/tyoskentelystipendi-kuvataiteilijoille

TRIANGLE RESIDENCY JA TYÖHUONE

Triangle Residency –ohjelmaa ylläpitää vuonna 1982 perustettu Triangle Arts Association, jonka tarkoituksena on tukea uransa alkuvaiheessa olevien kansainvälisten ja yhdysvaltalaisten taiteilijoiden työskentelyä tarjoamalla heille työpajoja, residenssejä ja näyttelymahdollisuuksia. Tällä hetkellä Triangle Residencyllä on kuusi työhuonetta, joita he tarjoavat kansainvälisille taiteilijoille.

Triangle Residency sijaitsee Brooklynissa Dumbon kaupunginosassa. Residenssistipendiin kuuluu ikkunallinen työhuone, joka on kooltaan noin 25 neliömetriä. Residenssitaiteilijoilla on halutessaan myös mahdollisuus osallistua kuraattoreiden vierailuihin sekä Open Studios-tapahtumaan, joita järjestetään Triangle Residencyssä muutaman kerran vuodessa.  Lisätietoja Triangle Arts Associationista: http://triangleworkshop.org/residency/

ASUNTO

Stipendiin kuuluva n. 35 neliön yksiö sijaitsee Manhattanilla, Harlemissa noin 40 minuutin metromatkan päässä Triangle Residencysta. Asunto on kalustettu ja varusteltu vuode- ja liinavaatteilla sekä keittiötarvikkeilla, mukaan tarvitsee tuoda vain henkilökohtaiset tavarat. Asunnossa on myös internet- ja televisiokaapeli. Asunnossa voi majoittua kaksi täysi-ikäistä henkilöä.

Instituutin henkilökunta on New Yorkissa taiteilijan apuna erilaisissa käytännön asioissa ja auttaa taiteilijaa tarpeen mukaan paikallistuntemustaan ja verkostojaan hyödyntäen. Instituutti pidättää oikeuden force majeure –syistä aiheutuviin muutoksiin ohjelmassa.

LISÄTIETOJA: Anna Vuoria, Administrative Manager, Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti, vuoria(at)fciny.org


Hae Suomen sarjakuvaseura ry:n residenssiin (FI)

Avautuneesta peruutuspaikasta johtuen Suomen sarjakuvaseura ry tarjoaa  Suomessa asuville taiteilijoille mahdollisuuden päästä Helsingin Suomenlinnaan 3 viikon residenssiin ajalle 12.–30.4.2016. Taiteilija majoittuu ilmaiseksi HIAP – Helsinki International Artist Programmen vierasasunnossa. Residenssiin ei sisälly matkatukea tai päivärahaa.

Lähetä hakemuksesi pikaisesti info@sarjakuvaseura.fi -osoitteeseen ”Suomenlinnan residenssi” CV:n ja työsuunnitelman kera 3.4.2016 mennessä. Päätökset valitusta taiteilijasta tehdään maanantaina 4.4.

Lisätietoja: maura.manninen(at)sarjakuvaseura.fi


Pietarin taiteilijahuoneisto (RU)

Pietarin taiteilijahuoneistosta Suomi-talosta on peruutuksen takia vuokrattavissa kesäkuun (2016) työskentelyjakso. Huoneistoa vuokrataan kuvataiteilijoille tai muille luovien alojen ammattilaisille. Peruutuspaikat myönnetään hakujärjestyksessä.

Tarkemmat vuokraustiedot Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön sivuilta http://www.ateljeesaatio.fi/hakuinfo_ulkom.html


Circolo Scandinavo (IT)

Circolo Scandinavo in Rome offers residencies to Nordic artists. Artists from all Nordic countries and all art fields may apply. Residencies are minimum 1 month, between September 2016 and July 2017.

The residency program may include a cultural event (artist talk, a master class, literary event, concert ecc.) all of which are open to the general public, and other projects designed to promote Nordic artists in Italy.

The centrally located 15th-century building has 5 studio rooms available. There is a music room with piano for musicians and a separate 8.5 m2 workroom for one visual artist.

Shared facilities include kitchen, living room, bathroom, library, terrace etc.

Monthly cost: large room 500€; small room 400€. Supplement for accompanying guest: 20€/night for the first week; thereafter 10€/night. Due to the size of the artists residence only two people can be hosted per room. No children under the age of 14.

Grants to cover rent and other costs related to a residency are available for some nationalities and professions.

Due to administrative procedures, residency applicants are requested to fill in the application form in Danish, Swedish, Norwegian or English.

Deadline for applying is on the 1st of April. More information on the website http://www.circoloscandinavo.it/


Cité International des Arts (FR)

Pariisin taiteilijakaupungin säätiö julistaa kuva-, sävel- ja tanssitaiteilijoiden, muotoilijoiden sekä arkkitehtien haettavaksi yhdeksän ateljeeasuntoa Pariisin taiteilijakeskuksessa, Cité Internationale des Arts’issa, välille syyskuu 2016 – elokuu 2017. Etusijalla ovat nuoret hakijat, joilla on Pariisiin liittyvä projekti.

Ateljeen kuukauden vuokra yhdeltä henkilöltä on 440–591€, ja se määräytyy työskentelyjakson pituuden ja ateljeen koon mukaan. Vierailun alkuun ja loppuun sisältyy siivouspäiviä, jolloin ateljeet eivät ole käytettävissä ja ko. kuukaudet ovat kalenterikuukautta lyhyempiä. Ateljeet ovat 35/40 m² tai 25 m² studioita. Tarkemmat tiedot vuokrista: www.citedesarts.fi. Vuokra ja muut maksut tarkistetaan aina tammikuussa.

Stipendiaatti vastaa itse maksuista koko siltä ajalta, joksi ateljee on myönnetty hänen käyttöönsä. Lyhin yhtäjaksoinen oleskelu Citéssä on 1 kk, pisin vuosi (yleensä 3-6 kk).

Lisätietoa Citéstä sekä sähköinen hakulomake säätiön sivuilta www.citedesarts.fi.

Tiedustelut: anna.kondracka@kipinaproductions.fi tai 050 598 3109 (arkisin klo 18-20).

Sähköinen hakulomake on lähetettävä 31.3.2016 klo 16.00 mennessä. Myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä.


Maker in Residence : Open Call

Kädentaitajat kiertoon Euroopassa

Creative Museum -projekti on avannut haun Maker in Residence -ohjelmaan. Hakuun voivat osallistua suomalaiset tai Suomessa asuvat makerit, jotka ovat kiinnostuneita työskentelemään kahden viikon ajan residenssimuseossa Norjassa, Iso-Britanniassa, Ranskassa, Kroatiassa tai Irlannissa.
Suomessa residenssin isäntinä toimivat Suomen valokuvataiteen museo ja Teatterimuseo.
Hakemusten deadline: 25.3.2016

Maker-kulttuuri on 2000-luvulla syntynyt itse tekemisen alakulttuuri, jossa hyödynnetään kehittynyttä teknologiaa, avoimia työtiloja sekä kansainvälistä virtuaalista ja fyysistä yhteisöä.

http://blogs.c-yourmag.net/creative-…/…/makers-in-residence/


Titanik AiR program

The next application period is for 2017: The open call will close on 15th of March at 4pm Finnish time.

Titanik artist-in-residence programme offers one to three month residencies for sound artists working in the intersection of sound and contemporary art.

Titanik residency is run by the Arte Artists’ Association in Turku, South-Western coast of Finland. Titanik A.i.R programme has been going strong since 2006, shifting it’s focus to sound in 2013, which made it the first sound art residency in Finland.

The working space, 20m2, is adjoined to the contemporary art gallery Titanik (open to public Tue-Fri 12–18 pm and Sat-Sun 12–16 pm), which is located in the city centre, on the shore of the river Aura. The artists can work in the Titanik A.i.R. studio space 24/7.

The residency period includes a possibility for exhibiting in the A.i.R. studio space or in the main gallery space. Additionally, the artists may arrange public screenings, performances etc. during the residency. Tools and audiovisual equipment available upon agreement.

Artists are provided with free accommodation in a beautiful, fully equipped flat in city centre, within walking distance from Titanik Gallery. The flat is suitable for a single artist or a couple.

The artists must fund all their living and working expenses, including food, transportation and material for exhibition.

For further information on the programme and how to apply: http://www.titanik.fi/residency/about/

info@titanik.fi


Nordic Artists’ Centre Dale (NKD)

Vuoden 2017 residenssijaksot pohjoismaisessa taiteilijakeskuksessa Dalessa ovat haettavissa 13.3.2016 mennessä.

2-3 kuukauden pituisia residenssijaksoja voivat hakea ammattitaiteilijat, muotoilijat ja arkkitehdit. Kuraattorit voivat hkea 1-kuukauden pituisia residenssijaksoja.

Residenssi sisältää kuukausittaisen stipendin (NOK 9.000,-), myös matkakulut katetaan osittain ( NOK 5.500,-). Asuin- ja työtilat ovat ilmaisia. Keskuksessa on viisi eri kokoista residenssitaloa. Lisäksi viisi 50 m² työtilaa, sekä erillinen yhteinen mm. puutyöskentelyyn varustettu työpaja.

NKD sijaitsee Norjan länsirannikolla luonnon keskellä, sijainti on syrjäinen.

Residenssitaiteilijan odotetaan osallistuvan mm. open studio -päivään.

Lisätiedot ja hakuohjeet:

residency@nkdale.no

www.nkdale.no

http://www.nkdale.no/#apply


Temple Bar Gallery + Studios (Helsinki-Dublin Residency Exchange 2016)

HIAP calls for applications from artists based in Finland for a six-week residency at Temple Bar Gallery + Studios, Dublin, 1 July – 14 August, 2016. The exchange programme is co-organised by HIAP, Temple Bar Gallery + Studios and The Finnish Institute in London.

TBG+S is a contemporary art gallery and artists’ studios complex located in Dublin city centre and the Temple Bar cultural quarter. Founded in 1983, the building houses thirty artists’ studios for professional visual artists working in a variety of media. Temporary exhibitions are presented regularly and represent a cross section of contemporary Irish and international visual arts practice. More information: http://www.templebargallery.com/

In 2016, one artist from Finland will be selected for a six-week residency at Temple Bar Gallery + Studios, Dublin. TBG+S offers accommodation and a studio space for the artist and an opportunity to present his/her practise in the framework of TBG+S’ programme of public events, such as studio presentations, talks, screenings or mini exhibitions in the studio space. The total budget for travel and living costs is 2300 €. The budget for materials and other direct production costs is 700 €. The residency in Dublin will take place between 1 July – 14 August, 2016.

The aim of the Helsinki-Dublin Residency Exchange is to provide participating artists with time,  space, and support for their creative work and to foster dialogue, collaboration and networking opportunities. Through the residencies, the programme also encourages cultural interaction between the two countries.

The Jury consists of representatives of HIAP, Temple Bar Gallery + Studios and Finnish Institute in London.  Please note that artists who are not already living and working in the UK will be prioritised in the selection.

The deadline for the applications is March 13, 2016, (11:59pm, GMT +2). All applications should be submitted by using the online application form, for futher information see http://www.hiap.fi/opencall/helsinki-dublin-exchange-2016

Contact: HIAP / Stephanie Roiko, Residency Programme Manager, stephanie(at)hiap.fi, tel. +358 45 263 1502


Vistelsestipendier

Svenska kulturfonden lediganslår årligen fyra vistelsestipendier på tre månader i S:t Petersburg och ett vistelsestipendium i Grez-sur-Loing.

Konstnärskolonin i Grez-sur-Loing i Frankrike
Svenska kulturfonden lediganslår årligen ett sexmånaders stipendium till Hôtel Chevillon för tiden 1.7–31.12. Ansökningstid är i februari. Vistelsestipendiet kan sökas av i Finland verksamma svenskspråkiga professionella konstnärer inom visuell konst, litteratur eller scenkonst. Stipendiet innefattar fri tillgång till Carl Larsson-lägenheten och ateljén under ett halvår samt ett arbetsstipendium. Stipendiets storlek 12 000 €.
Finlandshuset i S:t Petersburg
Svenska kulturfonden lediganslår årligen fyra tremånaders stipendium till Finlandshuset i St Petersburg. Stipendier för tiden 1.10–31.12 och 1.1–31.3 lediganslås i februari, och stipendier för tiden 1.4–31.6 och 1.7–30.9 lediganslås i september. Vistelsestipendierna kan sökas av i Finland verksamma svenskspråkiga författare, konstnärer (ej bildkonst),journalister,pedagoger och forskare. Personer som planerar eller genomför projekt med anknytning till Ryssland prioriteras. Stipendiet innefattar fri tillgång till en nyrenoverad lägenhet (25 m2) i Finlandshuset i centrala St Petersburg samt ett arbetsstipendium. Stipendiets storlek är 6000 €.
Ansökan skall lämnas in senast 29.2.2016.
Mer information ger:
Annika Pråhl, kulturombudsman
annika.prahl(at)kulturfonden.fi
tfn 050 566 6474

Serlachius-residenssi / Serlachius residency

The Serlachius residency is a residency studio maintained by Serlachius Museums and Mänttä Art Festival and aimed for creative professionals working in the field of visual arts. Application period for the year 2017 is now open! http://www.serlachius.fi/…/resi…/applications-for-residency/

Serlachius-residenssi on Serlachius-museoiden ja Mäntän kuvataideviikkojen ylläpitämä vierasateljee. Residenssi on tarkoitettu kuvataiteen alalla toimiville luovan alan ammattilaisille, kuten kuvataiteilijoille, taidehistorioitsijoille, tutkijoille tai kuraattoreille.Residenssiaikaa voi hakea yksityishenkilönä henkilökohtaiseen työskentelyyn. Myös työparit ja erilaiset taiteilijaryhmät voivat hakea residenssipaikkaa. Residenssiaikana voi keskittyä omaan luovaan prosessiin, mutta se tarjoaa mahdollisuuden vuorovaikutukseen paitsi paikallisten ihmisten, myös residenssivieraiden ja Mäntän taideinstituuteissa työskentelevien ihmisten kanssa.

Residenssiin voi hakea 1-6 kuukauden ajaksi. Yksittäisen residenssijakson lisäksi Serlachius-residenssistä voi hakea tuotantoresidenssiaikaa, joka jaksottuu useammalle peräkkäiselle vuodelle. Tuotantoresidenssin tarkoitus on mahdollistaa pitkäkestoisemmat projektit. Ensimmäisellä residenssijaksolla tutustutaan alueen elämään. Sen pohjalta luodaan projektiehdotuksia, jotka voidaan toteuttaa uusilla jaksoilla seuraavina vuosina. Tuotantoresidenssi tarjoaa hyvät mahdollisuudet muun muassa yhteisötaiteilijoiden työskentelyyn ja sen myötä voidaan huomoida erityisesti paikalliset asukkaat.

Residenssijaksosta ei peritä vuokraa. Sen sijaan asukkailta edellytetään vähintään yhden A4 pituista (n. 1800–1900 merkkiä) kirjallista raporttia oleskelustaan ja työskentelystään Mäntässä. Raporttiin voi liittää myös kuvia tai videoita. Residenssiin valitut henkilöt vastaavat itse matkoista sekä työskentely- ja elinkustannuksista residenssissä.

Hakemuksen on saavuttava 29.2.2016 klo 00.00 (suomen aikaa). Myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä.

Lisätietoja: http://www.serlachius.fi/fi/
residency@serlachius.fi


Santun talon taiteilijaresidenssi

Vuonna 2016 Santun talon taiteilijaresidenssi on haettavissa kesä-, heinä- ja elokuuksi. Kesäkuussa taiteilija saa Santun talon käyttöönsä ajalla 1.6. – 26.6., heinäkuussa 11.7.-31.7. ja elokuussa 1.8.-31.8.2016.

KOHTAAMINEN KUVASSA – on muotokuvan teemavuosi Keuruun museon kesässä 2016. Santun talon haussa painotetaan tätä aihepiiriä.

Taiteilija Lauri Santun entinen koti sijaitsee Keuruun keskustassa vanhan kirkon takana rauhallisella paikalla (Vanhankirkontie 6, 42700 Keuruu). Talo ei ole avoinna yleisölle, mutta Keuruun kaupunki vuokraa sitä kesäisin ammattitaiteilijoille. Talossa on 3 huonetta, keittiö ja sauna. Käytettävissä myös grafiikan prässi, joka sijaitsee taiteilijaseuran työtilassa noin kilometrin Santun talolta. Talossa ei ole televisiota eikä internet-yhteyttä.

Vuokrana peritään teos kaupungin kokoelmiin.

Vapaamuotoiset hakemukset, joka sisältää perustelut, miksi hakee työskentelyaikaa Santun talosta, ansioluettelon, yhteystiedot sekä kuvamateriaalia. Hakemus osoitetaan Keuruun museoon, Kangasmannilantie 4, 42700 Keuruu. Hakemuksen voi lähettää myös sähköpostilla ritva.pulkkinen(at)keuruu.fi.

Kesän 2016 hakuaika päättyy 29.2.2016 (postileiman päiväys riittää). Hakemuksia liitteineen ei palauteta.

Lisätietoja: http://www.keuruunmuseo.fi/


MUSTARINDA ARTIST / WRITER / RESEARCHER RESIDENCIES 2016

SPRING  |  1.3. – 31.5.2016
SUMMER  |  1.6. – 31.7.2016 (only studios 1 & 3 and writer’s rooms)
AUTUMN  |  1.9. – 31.10.2016

Residency periods start in the beginning of the month. Minimum stay is one month.

Application dl: 15.2.2016

Located in Hyrynsalmi (Kainuu province, Finland), Mustarinda-residency offers rooms for artists, writers and researchers of varying fields. Available for rent are three artist studios and additionally three rooms suitable for researchers/writers.

Mustarinda is situated on the second highest summit in Kainuu, adjacent to the north-east edge of the Paljakka nature reserve. The surrounding view is of valuable, and in some places, completely untouched old-growth forests.

 The applicant may apply for a specific space depending on their needs and working methods. Depending on the timing, families can be accommodated by the larger bedrooms or two separate rooms.

The Mustarinda residency application is informal. It should include a preliminary work plan (max. 1 page) and attachments /links (such as images, max. 5 MB), working period dates and working space. Applications may be sent to the e-mail address: info(at)mustarinda.fi

Studios and Rooms:

Studio 1: 27 m2 workspace + bedroom 350 € / month

Studio 2: 44 m2 workspace + bedroom 400 € / month

Studio 3: 14 m2 workspace + bedroom 300 € / month

Studio 4: 10 m2 workspace + bedroom 270 € / month

Writers room: 12–16m2 bedroom 20 € / day, 70 € / week, 230 € / month (can be used also for artists who don´t need a separate studio)

A property manager will be available during weekdays at 10-12 am. for contact by the residents and we can assist with practical arrangements. Residency entrants are responsible for making their own travel arrangements to Hyrynsalmi.

Residents have communal use of a kitchen, dining room, living room, library, electric sauna, wood-burning outdoor sauna, grill hut, etc. There’s a nature trail to a nearby forest starting from the back yard of Mustarinda House. The building has wireless internet access, which is unfortunately slow because of the distant location.

Mustarinda Association fosters natural and cultural diversity by bringing together people from different backgrounds through workshops, exhibitions, residency programming, publications and happenings. Mustarinda is a not-for-profit association founded in 2009 by artists and researchers. The Mustarinda house is nearing energy self-sufficiency. Mustarinda works largely with volunteer work. We hope that the residency guests can take part to some of shared tasks in the house like snow work in the winter time.

For further information: http://mustarinda.fi/en/society/residency


Helsinki Design Residency

The British Council, in partnership with the Helsinki International Artist Programme (HIAP), the Helsinki Design Week (HDW) and Aalto University School of Arts, Design and Architecture is seeking applications from practitioners to participate in a residency programme in Helsinki. This residency is for UK-based practitioners, who work at the intersections of art, design and architecture, and who have an interest in critical investigations and interventions into what constitutes design innovation.

The residency will take place in two phases:

Research Visit: 9 – 22 May 2016. This first part will give the selected designer in residence the opportunity to observe and engage with the local design context as well as establish contacts with the Aalto University in the context of the Aalto Festival (9-22 May) as well as local practices, institutions and organisations.

Project Development: 1 – 30 September 2016. This second part will coincide with the HDW (1 – 11 September 2016) and will provide an opportunity to consolidate the initial studies (carried out during the research visit in May) into a project proposal.

For further details: http://design.britishcouncil.org/blog/2016/jan/11/helsinki-design-residency-open-call-2016/

The closing date for submissions is 14 February 2016.


Kanadan ateljeestipendi 2016

Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö tarjoaa yhteistyössä Quebecin taiteen keskustoimikunnan kanssa suomalaisille kuvataiteilijoille mahdollisuuden hakea taiteilijaresidenssiin Quebeciin Kanadaan. Residenssin kesto on 4 kk ja se toteutuu syys-joulukuussa 2016.

Taiteilijalla on oman työsuunnitelmansa tarpeiden mukaisesti mahdollisuus hakea Quebecissä vaihtoehtoisesti kolmeen eri residenssiin.
Residenssipaikkavaihtoehdot ovat:
1. Le Centre Méduse www.meduse.org Québec City
2. Daimon (La Filature) http://www.lafilature.qc.ca/daimon.html Gatineau
3. Axe Néo 7 (La Filature) http://www.lafilature.qc.ca/axeneo.html Gatineau

Tarkempi kuvaus residenssipaikoista pdf»

Hakulomake   doc»   pdf»

Ateljeestipendi kattaa asumis- ja työhuonekulut. Lisäksi Ateljeesäätiö myöntää ohjelmaan valittavalle taiteilijalle apurahan elinkustannuksiin, apuraha on 1500 euroa kuukaudessa (apuraha sisältää maatalousyrittäjien eläkelain mukaisen eläke- ja tapaturmavakuutusosuuden). Ateljeesäätiö tukee myös residenssiin valitun taiteilijan matkakustannuksia Quebeciin pienellä matka-apurahalla. Materiaalit taiteilija maksaa itse.

Haku päättyy ke 3. helmikuuta 2016 klo 16.00 mennessä jolloin hakemusten liitteineen tulee olla perillä Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön toimistossa (os. Lemuntie 4 D 21, 00510 Helsinki). Hakemus ja liitteet laaditaan englanniksi. Hakemuksen voi tarvittaessa toimittaa myös sähköpostitse osoitteeseen info@ateljeesaatio.fi

Ateljeestipendin saajan valitsee Quebecin taiteen keskustoimikunnan ja kanadalaisten residenssien muodostama valintaryhmä Ateljeesäätiön tekemän esivalinnan jälkeen.

Residenssiä varten valitun taiteilijan tulee itse ottaa tarvitsemansa sairaus- ym. vakuutukset. Stipendinsaajan on lisäksi jälkikäteen tehtävä säätiön hallitukselle ja kohdeorganisaatiolle raportti stipendikaudestaan.

Lisätiedot: suunnittelija Riikka Suomi-Chande, Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö, puh. (09) 7268 0471, e-mail info(at)ateljeesaatio.fi


Nykytanssi-residenssi Japanissa Kochin taidemuseossa lokakuussa 2016

ks. hakuilmoitus sivulla http://www.danceinfo.fi/ajankohtaista/ilmoitustaulu/nykytanssi-residenssi-japanissa-kochin-taidemuseossa-lokakuussa-2016/

Kochin taidemuseo hakee  tanssijaa tai koreografia artist-in-residence -ohjelmaan nykytanssin (contemporary dance) kentältä lokakuulle 2016.

Lisätietoja ja hakemukset 29.1.2016 mennessä osoitteeseen culture(at)finstitute.jp.

http://www.finstitute.jp/


Cirkon residenssihaku

Cirkon residenssihaku kaudelle 2016-2017 on nyt auki! Viimeinen hakupäivä on sunnuntai 27.12.2015. Lue lisää http://cirko.fi/cirko/residenssit


Villa Sarkia

Villa Sarkia on Nuoren Voiman Liiton ja Sysmän kunnan ylläpitämä ensisijaisesti alle 40-vuotiaille kirjailijoille ja kirjallisuuden kääntäjille tarkoitettu residenssi kirjalliseen työskentelyyn. Residenssiin voi hakea työskentelemään 1-3 kk:n pituisiksi jaksoiksi. Residenssin tavoitteena on yhtäältä tarjota nuorille kirjailijoille ja kääntäjille työskentelytiloja ja toisaalta rikastuttaa Sysmän kunnan kulttuuritarjontaa.

Hakuaika kevätkaudelle (1.1.-30.6.) päättyy 31.10.2015.

Lisätietoja:

Laura Serkosalo
p. +358 44 207 4650
laura.serkosalo(at)nuorenvoimanliitto.fi

http://www.nuorenvoimanliitto.fi/kirjoittajakoulutus/villa+sarkia+-residenssi/hakeminen/