Etsin residenssejä
Tilojen soveltuvuus:

AARK Archipelago Art Residency in Korpo FinlandKorppoo, Parainen

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, esittävät taiteet, muotoilu, tutkimus, käsityö, taidejournalismi, arkkitehtuuri, keramiikka, mediataide, kuratointi.
Perustettu
2014
Osoite
Saaristotie 5891, Retais, 21710 Korppoo
Yhteydet

info@aark.fi
Puh. +358 44 3631 503

Kuvagalleria
Tilat, organisaatio

Residenssi sijaitsee 50-luvulla alun perin lauttureiden perheasunnoiksi rakennetussa pienkerrostalossa meren äärellä, lauttarannassa. Bussi kulkee vierestä, yhteysalus Ms. Eivor ulkosaaristoon mm. Jurmoon ja Utö lähtee vastarannalta. Metsä ja rauhallinen kallioranta vieressä.     AARK ry ylläpitää 3 huoneistoa:

  • 2 x Rannanpuoleiset isot 3h+k (72m2) joissa molemmissa on 2 makuuhuonetta sekä oleskelu/työskentelytila. Kaikista ikkunoista on merinäköala ja laivareitti. Alakerrassa rannanpuoleinen terassi. Makuuhuoneita on yht. 4, joka mahdollistaa myös työryhmälle hyvät olosuhteet.
  • 1 Iso kaksio jossa avoin pohjaratkaisu ns. Single Studio Space 56m2. 3krs, ikkunat meri/metsänäkymä.
  • Ronski työtila talon kivijalassa kaikenlaiseen käyttöön 30m2 ns. Betonitila.
  • Talossa on puulämmitteinen sauna ja uimaranta vieressä.
  • myös taiteilijaperheet voivat hakea.

AARK on voittoa tavoittelematon taiteilijavetoinen yhdistys. Residenssin on perustanut korppoolainen pariskunta – taiteilija Renja Leino ja hänen miehensä Bengt Andersson.

Aboa Vetus & Ars Novan taiteilijaresidenssiTurku

Sivusto
Alat
Kuvataide, esittävät taiteet, mediataide.
Perustettu
2011
Osoite
-
Yhteydet

Aboa Vetus & Ars Nova -museo
puh. 0207 181 654
hannele.lehtonen(at)aboavetusarsnova.fi

Tilat, organisaatio

Taiteilijaresidenssi on Aboa Vetus & Ars Nova -museon organisoima ja sitä ylläpitää Matti Koivurinnan säätiö. Museon toimialana on Suomen keskiajan ja toisaalta nykytaiteen kulttuuriperintö.

Residenssi

Työskentelyjakson pituus sovittavissa taiteellisen suunnitelman puitteissa, 3–8 kuukautta. Yhden kuukauden residenssijakso ei ole mahdollinen.

Ilmainen työtila, 35 m², noin 3 km Turun keskustasta vuonna 2010 valmistuneessa kiinteistössä (tila ei sovellu metallikuvanveiston tekemiseen tai analogisten valokuvien kehitykseen). Työhuone soveltuu yhden taiteilijan käyttöön kerrallaan.

Taiteilija vastaa itse materiaalikuluista, ylläpidosta ja matkakuluista. Taiteilijalla on mahdollisuus vuokrata työskentelyjakson ajaksi kevyesti kalustettu asunto samasta kiinteistöstä, missä työskentelytila sijaitsee.

Yhdelle residenssitaiteilijalle vuodessa tarjotaan mahdollisuus pitää kutsunäyttely museon Takkahuone-galleriassa.

Hakeminen

Jatkuva haku,  lisätietoja museon verkkosivuilta.

Antares Art Center / Taidekeskus Antareksen residenssiKouvola

Sivusto
Alat
Kuvataide, kirjallisuus, esittävät taiteet.
Perustettu
2010
Osoite
Pien-Liikkalantie 6, 46710 Sippola
Yhteydet

Taidekeskus Antares
info@galleriaantares.fi
facebook.com/galleriaantares
instagram.com/taidekeskusantares
044-9819506

Kuvagalleria
Tilat, organisaatio

Taidekeskus Antares toivottaa tervetulleeksi eri alojen ammattitaiteilijat rauhalliseen ja kotoisaan työympäristöön Kymenlaaksolaisen maalaismaiseman keskelle. Taidekeskus Antareksella on hyvät suhteet paikalliseen lehdistöön ja kyläyhteisöön sekä taiteilijayhdistystyksiin Kouvolassa, Kotkassa, Haminassa, Lahdessa ja Lappeenrannassa. Haluamme tarjota hyvät puitteet täydelliseen keskittymiseen luovaan työhön. Taidekeskus Antareksessa arvostamme yhteisöllisyyttä ja tiedon jakamista. Pyrimme luomaan sellaisen paikan ja ilmapiirin missä nämä mahdollistuvat.

Kulttuuriyhdistys Antareksen muodostaa 23 eri taiteen alan ammattilaista ja se on perustettu vuonna 2010. Yhdistys hallinnoi Taidekeskus Antaresta Sippolassa, Kouvolassa. Johtoryhmä koostuu kolmesta taiteilijasta ja sen puheenjohtajana toimii kuvanveistäjä Tiiu Anttinen. Tiiu Anttinen ja Pasi Rantala asuvat paikan päällä ja auttavat taiteilijoita käytännön asioissa. Seitsemällä taiteilijalla on yksityinen työtila taidekeskuksessa. Vuosittain 1-2 henkilöä on palkattu gallerianhoitoon sekä työtilojen ylläpitoon.

100 € / Viikko. Vieraileva taiteilija voi asua ja työskennellä residenssissä kuukaudesta kolmeen kuukauteen. Hintaan kuuluu asuminen ja jaettu työtila. Taidekeskus pidättää provision (25%) myynnistä. 

Residenssi

Taiteilijaresidenssissä on neljä makuuhuonetta (13m2/huone),  yhteinen keittiö ja olohuone (32m2), iso suihkutila pyykinpesukoneella ja pienempi erillinen wc. Residenssitaiteilijalle pyritään tarjoamaan toiveiden mukainen työtila ja mahdollisuus tutustua muihin taiteilijoihin.  

TYÖTILAT

Taidekeskus Antareksessa on hallitilaa kuvanveistäjille sisältäen mm. hitsaukseen ja pienten valujen tekemiseen tarvittavat työvälineet. Grafiikan pajassa on kivilitografian välineet ja kiinteistössä on myös ateljee monumentaalityöskentelyyn. Taidemaalareille järjestyy tila yhteistyötilasta. Taidekeskus Antareksen tilat ovat jatkuvasti kehittyviä ja otamme ilolla vastaan uudenlaisia ideoita ja haasteita. Residenssitaiteilijan tulisi osata käyttää tarvitsemiaan laitteita ja hänellä tulisi olla voimassa oleva tapaturmavakuutus. Kuluvat materiaalit, tarvikkeet ja välineet taiteilija kustantaa itse.

Hakeminen

Hakijan tulee toimittaa Taidekeskus Antarekselle seuraavat liitteet: Ansioluettelo (CV), vähintään viisi valokuvaa viimeaikaisista töistään, työsuunnitelma sisältäen toivomukset koskien työskentelytiloja.

Vierailevalta taiteilijalta toivotaan myönteistä asennetta paikalliseen yhteisöön ja julkisuuteen. Hänelle tarjotaan mahdollisuutta luennon tai työpajan pitämiseen ja asiasta sovitaan tapauskohtaisesti.

Ars Bioarctica residenssiKilpisjärvi

Sivusto
Alat
Tutkimus.
Perustettu
2010
Yhteydet

Suomen Biotaiteen Seura ry
Kaasutehtaankatu 1
00540 Helsinki
info(at)bioartsociety.fi

Piritta Puhto
piritta.puhto@bioartsociety.fi

Tilat, organisaatio

Residenssin tilat ovat Kilpisjärven biologisella asemalla Lapissa. Käytettävissä on yhdistetty työ- ja asuintila, sekä aseman tutkijoiden tilat ja infrastruktuuri.
Residenssi on Suomen biotaiteen seura järjestämä yhteistyössä Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologisen aseman kanssa.
Majoituskulut residenssissä työskentelevälle on n. 13.- euroa per yö.

Residenssi

Residenssiohjelma keskittyy arktiseen ympäristöön ja taiteen ja tieteen yhteistyöhön. Se on avoinna taiteilijoille, tutkijoille ja taide/tiede tutkimusryhmille.

Kilpisjärven biologinen asema tarjoaa residenssin käyttäjille sama mahdollisuudet ja infrastruktuurin kuin sen tutkijoille ja henkilökunnalle. Tämä sisältää mm. laboratorio ja tutkimusvälineitä, kirjaston, seminaarihuoneen sekä kenttä välineitä. Residenssiläisiä avustaa ohjaaja paikalliseen ympäristöön tutustumisessa.

Hakeminen

Lisätietoja residenssin verkkosivuilta.

Arteles Creative CenterHaukijärvi

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, esittävät taiteet, muotoilu, tutkimus, käsityö, taidejournalismi, arkkitehtuuri, mediataide, kuratointi.
Perustettu
2010
Osoite
Hahmajärventie 26, 38490 Haukijärvi
Yhteydet

puh. +358 341 023 787
info(at)arteles.org

Tilat, organisaatio

Arteles Creative Center on taiteilijoille ja luovan alan ammattilaisille suunnattu kulttuuri- ja residenssikeskus Hämeenkyrön Haukijärvellä, 43 km Tampereelta.

Residenssi

Arteles Creative Center on yksi Pohjoismaiden suurimmista ja aktiivisimmista residenssikeskuksista. Arteleksessa työskentelee ja majoittuu vuosittain yli sata kansainvälistä eri alojen taiteilijaa ja luovien alojen ammattilaista, 9-12 henkeä per kuukausi. Kuratoitujen residenssiohjelmien sisältö vaihtelee. Residenssi on aktiivisessa toiminnassa vuoden jokaisena päivänä, ja residenssiin voivat hakea myös suomalaiset taiteilijat. Lue lisää: www.arteles.org

Hakeminen

Haku nettilomakkeella 3-4 kertaa vuodessa, hakuaika vaihtelee. Katso ajantasaiset tiedot: www.arteles.org

Artists at Risk -turvaresidenssitHelsinki

Sivusto
Alat
Kuvataide.
Perustettu
2014
Yhteydet

Perpetuum Mobile
artistsatrisk@gmail.com

Residenssi

Perpetuum Mobilen koordinoimaan ja kuratoimaan Artists at Risk -turvaresidenssiverkostoon kuuluu Suomessa
AR-Safe Haven Helsinki, AR-Saari Residence/Saastamoinen Foundation Residency ja AR-Porvoo Taidetehtaan taiteilijaresidenssi. 

Turvaresidenssit ovat ensisijaisesti visuaalisen alan ammattilaisille, joiden ilmaisunvapautta ja henkeä uhataan taiteellisen toiminnan vuoksi.

ArtrantaKarstula

Sivusto
Alat
Muotoilu, arkkitehtuuri.
Perustettu
2012
Osoite
Kokkolantie 12, 43500 Karstula
Yhteydet

Projektipäällikkö Pirkko Siivola, tel. +358 (0)400 556292, email pirkko.siivola(at)artranta.fi

Tilat, organisaatio

Artranta tarjoaa majoituksen väliaikaisissa tiloissa Keski-Suomessa Karstulan opistossa, josta löytyy myös ravintola ja työtila.

Artranta ry:n perustivat vuonna 2012 paikalliset muotoilun ystävät Karstulassa. Artrannan yhteistyökumppaneina ovat olleet Suomen huippumuotoilijat Aki Choklat, Jonas Hakaniemi ja Harri Koskinen. Visiona on rakentaa Karstulaan Muotoilu- ja arkkitehtuuriresidenssikeskus muotoilijoiden ja yrittäjien kohtaamispaikaksi.

Residenssi

Artranta kutsuu muotoilijoita, arkkitehteja sekä näiden alojen opiskelijoita hakeutumaan residenssivieraiksi. Residenssi on avoin sekä kotimaisille että kansainvälisille vieraille.

Residenssijaksot ovat 1-3 kuukauden pituisia.

Residenssi tarjoaa vierailijoilleen luonnonläheisen ja inspiroivan ympäristön, jossa voi kokeilla esimerkiksi erilaisia luonnonmateriaaleja kestävän kehityksen ihanteiden mukaisesti. Materiaaleina voivat olla esim. puu ja sen sivutuotteet, kasvit, savi, tekstiilit, nahka, luut ym. luonnonmateriaalit. Artranta tarjoaa residenssivieraiden käyttöön myös osaamis- ja teknologiakeskus Ropotin puun ja metallin työstökoneet sekä mm. 3D-tulostusmahdollisuuden. Omien töiden ohella residenssivieraille tarjotaan mahdollisuuksia yritysyhteistyöhön.

Artranta Karstula ry osallistuu sopimuksen mukaan residenssivieraan majoituskuluihin ja työtilan vuokraan. Residenssivieras vastaa itse matka- ja ruokailukuluistaan sekä materiaalikuluistaan.

Hakeminen

Residenssijaksoja voi hakea vapaamuotoisella hakemuksella, josta käy ilmi toivottu residenssijakson aika ja työsuunnitelma sekä liitteenä CV.
Hakemukset pyydetään osoitteeseen pirkko.siivola(at)artranta.fi.

Ateenan taiteilijahuoneistoAteena, Kreikka

Sivusto
Yhteydet

The Finnish Institute at Athens, Zitrou 16, GR-11742 Athens

Asuntoja koskevat tiedustelut tehdään suoraan Koroneos-talon toimistoon: koroneos(at)finninstitute.gr

Tilat, organisaatio

Suomen Ateenan-instituutin asuntolarakennuksessa Ateenan keskustassa sijaitseva pieni huoneisto (43 m2) eri alan taiteilijoiden  käyttöön. Huoneistossa on työhuone-olohuone, makuuhuone, keittiö, suihku-wc ja parveke.

Residenssi

Asuntoa vuokrataan vähintään 1 kk jaksoissa.

Ateljeetalo TuulensuuViitasaari

Sivusto
Alat
Kuvataide, tutkimus, taidejournalismi, arkkitehtuuri.
Perustettu
1988
Osoite
Järkiniementie 75, 44610 Kärnä
Yhteydet

Tuulensuun taidesäätiö
Säätiön sihteeri Marjo-Riitta Simpanen
info(at)tuulensuu.net

Kuvagalleria
Tilat, organisaatio

Kaksikerroksinen hirsistä rakennettu ateljeetalo (175m2) on valmistunut 1989. Seitsemän metriä korkea, parvellinen 75 m2:n ateljee soveltuu parhaiten taidemaalarien työtilaksi. Taloa voi käyttää myös projektitilana. Asuintilat käsittävät keittiö-olohuoneen, kaksi makuuhuonetta ja saunan.

Tuulensuu sijaitsee Kolima-järven rannalla Pasalan kylässä Kärnässä, 29 km Viitasaaren keskustasta. Paikka on luonnonkaunis ja rauhallinen. Perillä eletään maaseutuympäristössä.

Tuulensuun tilalla on myös veistospuisto, mutta ateljee on yksityiskäytössä eikä se ole avoinna veistospuiston vieraille.

Talossa ei ole langatonta verkkoa, eikä perille pääse julkisilla liikennevälineillä, mutta käytössä on savusauna.

Ateljeetaloa ylläpitää yksityinen viitasaarelainen säätiö, jolla on Tuulensuussa myös veistospuisto. Ateljeen vuokrilla pyritään kattamaan talon vuotuiset kustannukset.

Residenssi

Tuulensuun ateljeetalon vuokrauksen perusteena on, että talon käyttö edistää kuvataidetta.

Vuonna 2020 ateljeetalo on vuokrattavissa ajalla 11.5.–28.6. ja 13.7.–27.9.2020. Vuokran suuruus vaihtelee vuokrausviikkojen määrän mukaan: 1 viikko 400 euroa, 2 viikkoa 700 euroa, 3 viikkoa 1000 euroa ja 4 viikko 1200 euroa. 

Hakeminen

Tuulensuun ateljeetalo on Suomessa asuvien kuvataiteilijoiden haettavissa. Ateljeetaloa voidaan vuokrata myös muille kulttuurialan toimijoille varaustilanteen niin salliessa.

Tuulensuuhun haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, joka lähetetään seuran sihteerille sähköpostitse info(at)tuulensuu.net viimeistään tiistaina 31.3.2020. Sen jälkeenkin voi kysyä, onko kesälle jäänyt vapaita viikkoja.  Lisätiedot ja hakuohjeet sivulla www.tuulensuu.net -> Ateljeetalo -> Varustustaso, Hakeminen ja Vuokraviikot 2020

Hakija ja Tuulensuun Taidesäätiö solmivat kirjallisen sopimuksen tilojen käytöstä ennen vuokra-ajan alkamista. Ateljeetaloon ei voi ottaa mukaan kotieläimiä.

Ateljé StundarsSolf / Sulva

Sivusto
Alat
Kuvataide.
Perustettu
1998
Osoite
Stundarsin museo- ja kulttuurikeskus, Stundarsintie 5, 65450 Sulva
Yhteydet

Ateljé Stundars
KulturÖsterbotten
Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (SÖFUK)
Raastuvankatu 23, 65100 VAASA
puh. 050 347 0522
atelje.stundars(at)kulturosterbotten.fi

Tilat, organisaatio

Ateljé Stundars -residenssiä ylläpitää KulturÖsterbotten (KÖ), jonka tehtävänä on kehittää kulttuuria ja taidetta ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Vierasateljeetoiminta on sijoitettu Stundarsin museo- ja kulttuurikeskuksen (http://www.stundars.fi/) yhteyteen. Ateljee sijaitsee museoalueella, residenssitiloihin kuuluu erillinen kahden makuuhuoneen asunto.

Residenssi

Taiteilijalle tarjotaan työtila ja asunto sekä pieni tuki materiaalikustannuksiin. Taiteilijan edellytetään lahjoittavan teos KulturÖsterbottenin taidekokoelmaan.

Residenssin pituus 2-6 kk.

Rauhallinen maaseutumainen ympäristö ja ateljeen sijainti museoalueella tukevat keskittymistä luovaan työhön.

Hakeminen

Hakuaika päättyy 31.5.

Circolo ScandinavoRooma, Italia

Sivusto
Osoite
Via della Lungara 231, 00165 Roma, Italia
Yhteydet

Skandinaviska föreningens konstnärskollegium i Rom / Circolo Scandinavo per artisti e scienziati
Via della Lungara 231, 00165 Roma, Italy
Tel: (+39) 069 558 1862
info(at)circoloscandinavo.it

Tilat, organisaatio

Talossa on viisi korkeaa ja valoisaa taiteilijahuonetta, yhteinen keittiö, kirjasto, terassi.

Residenssi

Residenssit on suunnattu monialaisesti pohjoismaisille eri alojen taiteilijoille ja ne ovat pituudeltaan 1-2 kk.

Residenssiohjelmaa tukee Pohjoismainen ministerineuvosto.

Ohjelmaan voi kuulua yleisölle avoimia kulttuuritapahtumia (artist talk, mestarikurssi, konsertti tms.) jotka tekevät pohjoismaisia taiteilijoita tunnetuksi Italiassa.

Hakeminen

Hakuaika on 1.2.-1.4. Hakemukset toimitetaan suoraan taiteilijakollegioon Roomaan.

Cirko - Uuden sirkuksen keskusHelsinki

Sivusto
Alat
Esittävät taiteet, nykysirkus / sirkustaide.
Perustettu
2011
Osoite
Kaasutehtaankatu 1/4 (rakennus 8), 00540 Helsinki
Yhteydet

Tekninen tuottaja Ina Niemelä
ina.niemela@cirko.fi
+358 50 305 7513

Tilat, organisaatio
Uuden sirkuksen keskuksessa on käytössä sirkusammattilaisille suunnittellut työskentelyolosuhteet, harjoitussali ja sosiaalitilat. Majoitusmahdollisuudet ovat hyvin rajalliset joten osallistujat vastaavat yleensä itse majoituksen ja matkojen rahoituksesta.
Cirkolla voi olla mahdollisuus majoittaa tilapäisesti 2 henkilöä Solmu-salin pukuhuonetiloihin. Ilmoita majoitustarpeistasi hakulomakkeessa.
Uuden sirkuksen keskus Cirko avattiin vuonna 2011 Suvilahden kaasuvoimalan entisen konepajan tiloihin, tilat omistaa Helsingin kaupungin kiinteistöosakeyhtiö Kaapelitalo. Cirkoa pyörittää samaniminen, jo vuonna 2002 perustettu yhdistys.
Residenssi

Residenssiperiodi on 2–4 viikon mittainen. Työryhmällä on käytössään Solmu- tai Maneesi-sali ja salin yhteydessä sijaitsevat sosiaalitilat. Solmu-salin residenssiin kuuluu lähtökohtaisesti Cirkon valo- ja äänitekniikka. Maneesi-salissa tekniikka on käytössä saatavuuden mukaan. Jakso alkaa alkutapaamisella Cirkon tuotannon, tekniikan ja viestinnän kanssa, jossa residenssin kulku käydään yhdessä läpi. Cirkon henkilökunta tarjoaa työryhmälle taiteellista, tuotannollista, teknistä ja viestinnällistä tukea työaikansa puitteissa.

Hakeminen

Kuka voi hakea?
Hakijan on oltava suomalainen tai Suomessa asuva sirkustaiteen ammattilainen, mutta työryhmä voi olla poikkitaiteellinen ja kansainvälinen.

Millaisella projektilla voi hakea?
Residenssit on tarkoitettu uusien teosten valmistamiseen ja taiteelliseen tutkimukseen. Residenssejä voidaan myös myöntää ensi-iltansa jo saaneen teoksen edelleen työstämiseen ja kehittämiseen.

Työstettävän teoksen tai konseptin on sovelluttava Cirkon Solmu-saliin tai Maneesi-saliin. Salien tekniset tiedot näet täältä.

Valintaprosessi
Avoin haku residenssiohjelmaan on joka vuoden syyskuussa.

Residenssiohjelman valintoja tehdessä painotetaan ammattimaisuutta, taiteellista tasoa, residenssitaiteilijoiden sukupuolijakaumaa, maantieteellistä kattavuutta sekä projektin soveltuvuutta Cirkon tiloihin. Valinnat tekee Cirkon henkilökunnasta koostuva työryhmä.

Cité Internationale des ArtsPariisi, Ranska

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, esittävät taiteet, muotoilu, arkkitehtuuri, mediataide.
Perustettu
1965
Yhteydet

Pariisin taiteilijakaupungin säätiön sihteerin tehtävistä vastaa:
Sera Syvänen (Kipinä Productions)
info@citedesarts.fi
puh. +358 40 707 3700 (hakutiedustelut arkisin klo 9-15)

Tilat, organisaatio

Suomalaisella Pariisin taiteilijakaupungin säätiöllä on Pariisin keskustassa sijaitsevassa yli 300 ateljeen taiteilijakeskuksessa yhdeksän ateljeeasuntoa, joista viisi soveltuu erityisesti kuvataiteilijoille ja neljä muusikoille.

Lisätietoja kansainvälisestä Pariisin taiteilijakeskuksesta löytyy sivuilta www.citedesartsparis.net

Residenssi

Ateljeita voivat hakea kuva-, sävel- ja tanssitaiteilijat, muotoilijat sekä arkkitehdit. Ateljeet jaetaan tasapuolisesti kaikkien hakijaryhmien kesken. Valinnassa painotetaan työsuunnitelman laatua ja taiteilijan omaa motivaatiota.

Lyhin yhtäjaksoinen työskentely Citéssä on 2 kk, pisin vuosi (yleensä 3-6 kk), vain erityisestä syystä voi hakea 1 kk oleskelua. Hakijoita kehotetaan huomioimaan suunnitelmassaan, että vierailun alkuun ja loppuun sisältyy aina siivouspäiviä, jolloin ateljeet eivät ole käytettävissä.

Ateljeet ovat 35/40 m² tai 25/27 m² studioita. Stipendiaatti vastaa itse vuokranmaksusta Citélle koko siltä ajalta, joksi ateljee on myönnetty hänen käyttöönsä. Vuokrataso tarkistetaan aina tammikuussa.

Pariisin taiteilijakaupungin säätiö on vuodesta 2019 alkaen tiivistänyt yhteistyötä Institut finlandais’n kanssa Pariisissa. Instituutti pyrkii tarjoamaan säätiön taiteilijoille erilaisia mahdollisuuksia verkostoitua paikallisten taide- ja kulttuurialan toimijoiden kanssa. Lisätietoa yhteistyöstä hakulomakkeessa.

Lisätietoa säätiöstä ja Citéstä sekä sähköinen hakulomake ovat saatavilla säätiön sivuilla www.citedesarts.fi.

Hakeminen

Ateljeiden hakuaika on vuosittain 1.-31. maaliskuuta. Sähköiset hakemukset on lähetettävä ja vahvistettava 31.3. klo 16.00 mennessä. Tehtyä hakemusta ei tulosteta/postiteta. Myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä. Lisätietoa säätiöstä ja Citéstä sekä sähköinen hakulomake ovat saatavilla säätiön sivuilla www.citedesarts.fi.

DESIGN Kuopio ResidencyKuopio

Sivusto
Alat
Muotoilu, keramiikka, korutaide, tekstiili- ja muotisuunnittelu, sisustusarkkitehtuuri.
Yhteydet

Kuopion Rouvasväenyhdistys ry
Piispankatu 8, 70100 Kuopio

Anna Räisänen
anna.raisanen (at) muotoiluakatemia.fi
+358 44 731 8003

Tilat, organisaatio

Residenssitoiminnasta vastaa Kuopion Rouvasväenyhdistys, Kuopion muotoiluakatemia.

Residenssi

Kuopion Rouvasväenyhdistys perustettiin vuonna 1860 ja yhdistyksen käsityökoulu vuonna 1884. Siitä lähtien yhdistys on edistänyt käsityön ja muotoilun opetusta. Viimeiset 23 vuotta koulun nimi on ollut Kuopion Muotoiluakatemia. Rouvasväenyhdistyksen Muotoiluakatemia sijaitsee kauniissa ja historiallisessa miljöössä Kuopion keskustassa, Pohjois-Savossa.

piispantalo

Residenssi on tarkoitettu erityisesti muotoilijoiden käyttöön. Residenssi on tarkoitettu 1-4 viikon mittaiseen työskentelyyn. Päivitetyt vuokratiedot löytyvät residenssin verkkosivuilta.  Kuopion Rouvasväenyhdistys tarjoaa asumisen lisäksi muotoilijan käyttöön työtilat, kattavan välineistön, kirjallisuutta ja näyttelytilan. Toivomme, että muotoilija osallistuu työpajojen ohjaamiseen ja/tai luennointiin, joista muotoilijalle maksetaan korvaus. Muotoilijalla on mahdollisuus järjestää näyttely galleriassamme.

IMG_6001 IMG_5998 IMG_5996 IMG_5990 IMG_5992 IMG_5994

Muotoilijalle aiheutuu kuluja matkustuksesta, residenssivuokrasta, materiaaleista ja ruoasta.

Rouvasväenyhdistys tarjoaa muotoilijalle perusmateriaalit, näyttelytilan ja työskentelytilat. Luennoista ja työpajoista muotoilijalle maksetaan korvaus.

Residenssiasunto sijaitsee hissittömän rakennuksen ylimmässä kolmannessa kerroksessa. Asunnossa on 4h+keittiö ja WC/suihkutilat, yhteensä 79.5 neliömetriä. Rakennuksen pohjakerroksessa on saunatilat. Kallaveden rannan tuntumassa olevassa avarassa asunnossa on kolmeen ilmansuuntaan avautuvat näköalat. Residenssi sisältää internet-yhteyden, kirjaston, työtilan, keittiön, suihkun, tietokoneen, tulostusmahdollisuuden, keramiikka- ja lasityöskentelytilan, puuntyöstövälineistön, neule- ja ompeluvälineet, plastisen muotoilun tilan, valokuvausvälineistön ja studion, tietokoneluokan kattavalla välineistöllä (esim. 3D-tulostin) ja ohjelmistoilla. Residenssiin sisältyy henkilökohtainen työskentelytila asunnossa sekä jaettuja tiloja.

käsityöluokka kristallisali betoniluokka atk-luokka

Työskentelykieli on englanti ja/tai suomi.

Muotoiluakatemiassa järjestetään työpajoja, seminaareja ja näyttelyjä. Muotoiluakatemian tiloissa työskentelee myös Luovien alojen yhdistys, Mylly.

Saapumisohjeet residenssin verkkosivuilta.

Hakeminen

Tarkemmat hakuohjeet residenssin verkkosivuilla.

Drake Arts Center taiteilijaresidenssiKokkola

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, esittävät taiteet, tutkimus.
Perustettu
2010
Osoite
Läntinen Kirkkokatu 20, 67100 Kokkola
Residenssi

Residenssi ei ole toiminnassa

Eckerö Post och Tullhus Gästbostad och Källskärs gästbostadEckerö, Ahvenanmaa

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, esittävät taiteet, muotoilu, tutkimus, käsityö, taidejournalismi, arkkitehtuuri, keramiikka, mediataide, kuratointi.
Perustettu
2006
Osoite
AX 22270 Eckerö, Åland
Yhteydet

Ålandslandskapsregerings Kulturbyrå
yvonne.torneroos(at)regeringen.ax

Tilat, organisaatio

Ålands landskapsregering tillhandahåller två gästbostäder på Åland som administreras av kulturbyrån.

Ahvenanmaan maakuntahallitus ylläpitää kahta vierasahuoneistoa Ahvenanmaalla:

*50 neliön vierashuoneisto Eckerön Posti- ja tullihuoneella.
1800-luvulla rakennettu empire-tyylinen rakennus sijaitsee 35 km Maarianhaminasta, lähellä merta ja hyviä uimarantoja. Rakennuksessa toimii myös kahvila, näyttelytila, postiruotumuseo, ja kesäisin siellä järjestetään useita kulttuuritapahtumia ja näyttelyitä. Vierashuoneisto käsittää makuuhuoneen ja yhdistetyn olo/työhuoneen ja keittonurkkauksen ja suihkun/WC:n.

*Källskärin vierashuoneisto on 30 m2 mökki.

Residenssi

*Eckerö Post och Tullhus Gästbostaden -huoneistoa vuokrataan kuukaudeksi kerrallaan kesä-syyskuussa eri alojen taiteilijoille ja kulttuurialan työntekijöille joiden työskentelylle on hyötyä residenssin sijainnista ja miljööstä tai vastaavasti joiden työskentely voi  elävöittää Ahvenanmaan kulttuurin kenttää. Käyttökorvausmaksu on 120€/kk.

*Källskärin vierashuoneistosta / mökistä maksetaan käyttökulut 30€/vko hlö. Tila myönnetään yleensä 1-2 viikoksi touko-syyskuun välisellä jaksolla.

Hakeminen

Fördelning av vistelsestipendier görs efter ansökan till Ålands kulturdelegation.  Ansökningstiden går ut den 15 januari årligen.
Haku vuosittain 15.tammikuuta.

 

Eläintarhan huvilaHelsinki

Sivusto
Perustettu
2000
Osoite
Eläintarhantie 14, 00530 Helsinki
Yhteydet

HIAP
programme(at)hiap.fi

Tilat, organisaatio

Vuoden 2019 alusta HIAP – Helsinki International Artist Programme on vastannut Eläintarhan huvilan residenssin koordinoinnista. Residenssitoimintaa tukee Helsingin kaupunki.

Eläintarhan huvila on Helsingin Tokoinrannassa sijaitseva, 1800-luvun lopulla rakennetussa puuhuvilassa toimiva taiteilijaresidenssi. Helsingin kaupunki käynnisti residenssitoiminnan huvilalla vuonna 2000.

Residenssistä voi vuokrata yksittäisen huoneen, lisäksi käytössä ovat kodinomaiset yhteistilat.

Residenssi

Villa Eläintarha keskittyy lyhytkestoisiin tuotantoresidensseihin, erityisesti esittävän ja julkisen tilan taiteen alueilla, tukien täten festivaalien ja muiden ruohonjuuritason organisaatioiden toimintaa.
Residenssijaksojen kestot ovat yhdestä viikosta kahteen kuukauteen.

Hakeminen

Residenssiä voivat hakea kaikki kulttuurialan ammattilaiset, lisätietoja http://www.hiap.fi/project/villa

Esitystaiteen keskuksen residenssiohjelmaHelsinki

Sivusto
Alat
Esittävät taiteet.
Osoite
Suvilahti Puhdistamo, rakennus nro 6, 2. krs, Helsinki
Yhteydet

Toiminnanjohtaja Annamari Karjalainen
annamari.karjalainen(at)eskus.fi
045 874 0470

Esitystaiteen keskus ry
Suvilahti, Puhdistamo
Kaasutehtaankatu 1/33
00540 Helsinki

Tilat, organisaatio

Helsingin Suvilahdessa toimiva Eskus – Esitystaiteen keskus -residenssi tarjoaa harjoitustiloja esittävien taiteiden ammattilaisten ja työryhmien käyttöön. Harjoitussali on kooltaan n. 80 neliömetriä. Taiteilija/työryhmä vastaa itse matka-, elin- ja materiaalikustannuksista.

Eskus – Esitystaiteen keskus on esitystaiteen ryhmien – Esitystaiteen seura, Oblivia, Presentaatio, Toisissa tiloissa ja Todellisuuden tutkimuskeskus – vuonna 2009 perustama sateenvarjo-organisaatio. Esitystaide on 2000-luvulla syntynyt termi, joka kuvaa erilaisten esittävän taiteen perinteiden väliseen maastoon syntynyttä uutta taidekenttää. Esitystaiteen juuret ovat nykyteatterin, performanssin ja elävän taiteen alueilla.

Residenssi

Esitystaiteen keskuksen residenssiohjelma on tarkoitettu kotimaisille ja ulkomaisille esitystaiteilijoille ja esitystaiteen ryhmille (1-6 henkilöä). Residenssit ovat työskentelyresidenssejä, joiden kesto on 2-6 viikkoa. Residenssitaiteilijoilla on mahdollisuus avata työtään demonstraatioin kollegoille ja yleisölle sekä osallistua Eskuksen tapahtumiin. Eskus pyrkii edesauttamaan hedelmällisiä kohtaamisia Eskuksessa työskentelevien taiteilijoiden kanssa. Tarkoitus on luoda residenssitaiteilijoihin pitkäaikainen suhde, saada heidät mukaan Eskuksen yhteisöön ja seurata heidän työtään.

FILIn kääntäjäresidenssi kirjallisuuden kääntäjilleHelsinki

Sivusto
Alat
kääntäjät.
Osoite
Tiirasaarentie 2, 00200 Helsinki
Yhteydet
Tilat, organisaatio

Kirjallisuuden vientikeskus FILI tukee ja edistää Suomen kirjallisuuden käännösten ilmestymistä maailmalla.

FILIn residenssipaikkana on Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva, 1900-luvun alussa rakennettu huvila Villa Salin, johon mahtuu 5–6 kääntäjää kerrallaan. Villa Salin on noin 10 minuutin metromatkan päässä Helsingin keskustasta.

Residenssi

FILI tarjoaa kääntäjille vuosittain kääntäjäresidenssin, jonne voivat hakea muissa maissa asuvat Suomen kirjallisuuden kääntäjät, joilla on työn alla tai viimeisteltävänä ajankohtainen käännöstyö.

Hakeminen

Residenssiin voivat hakea muissa maissa asuvat Suomen kirjallisuuden kääntäjät, joilla on työn alla tai viimeisteltävänä ajankohtainen käännöstyö. Hakemukseen on liitettävä työsuunnitelma.

Kääntäjäresidenssiohjelma kattaa osan matkakuluista, majoituksen sekä stipendin.

Voit hakea residenssiin, jos

  • asut Suomen ulkopuolella
  • käännät kirjallisuutta suomesta, suomenruotsista tai saamesta omalle äidinkielellesi
  • viimeistelet meneillään olevaa käännöstäsi ja/tai tarvitset käännöstyöhösi yhteydenpitoa esimerkiksi kirjailijan kanssa tai perehtymistä arkisto- tai kirjastomateriaaleihin.

Fairres AiRPorvoo

Sivusto
Osoite
Lapinniementie 26, 06100 Porvoo

Fiskarsin Ruukin vierasateljeeFiskars

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, esittävät taiteet, muotoilu, tutkimus, käsityö, taidejournalismi, arkkitehtuuri, keramiikka, kuratointi.
Perustettu
2006
Yhteydet

Fiskars Air/ Onoma, Tornikellorakennus, 10470 Fiskars.
puh. + 358 (0) 400241017
fiskarsair@gmail.com

https://www.facebook.com/groups/485533560226/

Tilat, organisaatio

Vierasateljeeta ylläpitää Fiskarsin käsityöläisten, taiteilijoiden ja muotoilijoiden osuuskunta. Residenssi sijaitsee puutalossa Fiskarsin kylällä. Talossa on  yksi 1-2 hengen huoneisto sekä erilliset työtilat.

Residenssi

Fiskarsin ruukin vierasateljeehen voivat hakea kaikki luovan alan ammattilaiset. Ulkomaiset taiteilijat ovat etusijalla, mutta myös suomalaiset taiteilijat voivat hakea residenssiin.  ”Self directed” residenssi tarjoaa taiteilijalle mahdollisuuden keskittyä omaan työskentelyyn. Residenssikaudet ovat 1-2 kk. Vierastaiteilijoiden käytössä on yksi täysin varusteltu asunto sekä erilliset työtilat. Taiteilijoilta peritään käyttökorvaus, joka on vuonna 2018 300 €/kk.  Residenssi edistää yhteistyötä Fiskarsin kylän luovan alan ammattilaisten ja ulkomaisten taiteilijoiden välillä.

Hakeminen

Residenssiä haetaan vuosittain syys-lokakuussa.

Framen residenssit

Sivusto
Alat
Kuvataide, kuratointi.
Yhteydet

Frame Contemporary Art Finland
Ratakatu 1 b A 9
00120 Helsinki
info@frame-finland.fi

Residenssi

Frame järjestää residenssitoimintaa kuraattoreille yhteistyössä muiden kansainvälisten toimijoiden kanssa. Residenssitoiminnan tavoitteena on lisätä suomalaisen taiteen tunnettavuutta ja edistää nykytaiteen toimijoiden kansainvälistä verkottumista.

Frosterus taiteilijaresidenssiKärsämäki

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, arkkitehtuuri, Yhteisötaide.
Osoite
Pappilankuja 24, 86710 Kärsämäki
Yhteydet

Kattilakosken kulttuuriosuuskunta
Pappilankuja 24, 86710 Kärsämäki
airfrosterus@kattilakoski.org
puh. 040 147 6107        

Tilat, organisaatio

Kattilakosken kulttuuriosuuskunta http://kattilakoski.org/  käynnisti vuonna 2013 residenssitoiminnan vanhassa Pappilassa Pyhäjoen törmällä Pohjois-Pohjanmaalla. Residenssissä on useampi majoitushuone ja yksi työtila. Taiteilijan on myös mahdollista asua ja työskennellä Taidetalo Nahkurilla kylän keskustassa.

Residenssi

Residenssijakson pituutta ei ole määritelty. Taiteilija kustantaa itse matkansa, ruokansa ja tarvikkeensa. Tarkemmat vuokratiedot residenssin Internet-sivuilta.

Hakeminen

Residenssiin on haku syksyisin seuraavalle vuodelle.  Hakemukset sähköpostitse.

Gjutars taiteilijaresidenssi (AIR)Vantaa

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, esittävät taiteet, muotoilu, käsityö, keramiikka, mediataide.
Perustettu
2002
Osoite
Vanha Kuninkaalantie 6, 01300 Vantaa Tikkurila
Yhteydet

residence@vantaantaiteilijaseura.fi

Tilat, organisaatio

Vantaan taiteilijaseura ry:n ylläpitämä taiteilijaresidenssi sijaitsee Taiteilijatalo Gjutarsissa, jossa on myös seuran säännöllistä toimintaa.

Residenssi

Gjutarsin vierasateljee on varattu ulkomaisten residenssivieraiden käyttöön touko-syyskuuksi. Muita aikoja vuokrataan kotimaisile ja ulkomaisille taiteilijoille.

Residenssin tavoitteena on tarjota taiteilijoille hiljentymisen tila ja uuden kohtaamisen mahdollisuus. Residenssivieraan käytössä on makuuhuone (noin 15m²) sekä 20 m² työskentelystudio. Residenssissä on hyvin varustettu keittiö, suihku/WC ja lisäksi TV/Radio sekä internet yhteyksiä varten on käytettävissä langaton wifi yhteys.

Residenssin vuokra on 325 €/kk ja panttimaksu on 50€. Vuokraan sisältyvät vesi ja sähkö. Matka- ja elinkustannukset taiteilija hoitaa itse.

Residenssiin voi hakea lokakuusta-huhtikuuhun vapaamuotoisella hakemuksella, josta ilmenevät aikatoive ja hakijan taiteenala sekä yhteystiedot.

Hakemukset osoitteeseen: Galleria K, Asematie 7, 01300 Vantaa.
Yhteydenotot: info@vantaantaiteilijaseura.fi  tai residence@vantaantaiteilijaseura.fi

Hakeminen

Gjutarsin residenssiä vuokrataan sekä ulkomaalaisille että kotimaisille taiteilijoille. Residenssi on varattu ulkomaisten residenssi yhteistyökumppaneiden käyttöön touko-syyskuuksi. Muita aikoja voi vapaasti tiedustella sähköpostin välityksellä.

Taiteilijavalinnoista vastaa Vantaan Taiteilijaseuran residenssitoimikunta.

Grafiikka- ja valokuvakeskus RatamoJyväskylä

Sivusto
Alat
Kuvataide.
Perustettu
1996
Osoite
Veturitallinkatu 6, 40100 Jyväskylä
Yhteydet

Grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamo
Veturitallinkatu 6, 40100 Jyväskylä
Puh. (014) 266 4395
leena.lokka(at)jyvaskyla.fi

Tilat, organisaatio

Grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamoon kuuluu taidegalleria sekä grafiikan ja valokuvauksen työtiloja.

Keskuksella on myös oma vierashuoneisto (50 m2), joka käsittää kaksi erillistä huonetta sekä yhteisen keittiön ja kylpyhuoneen.

Jyväskylän taidemuseo vastaa keskuksen taidegrafiikkaan liittyvästä toiminnasta ja Luovan valokuvauksen keskus valokuvaaan liittyvästä toiminnasta.

Residenssi

Keskuksella on vuosittain haussa yksi kansainvälinen kolmen kuukauden pituinen taiteilijaresidenssi joka toteutetaan vuorovuosin graafikolle ja valokuvaajalle yhdessä Luovan valokuvakeskuksen kanssa. Residenssi ajoittuu lokakuulle.

(Keskuksen työtiloja ja vierashuonetta voivat erikseen vuokrata kaikki halukkaat taidegraafikot kotimaasta ja ulkomailta.  Yksityiskäytössä taiteilija vastaa grafiikan pajan käyttömaksusta.)

Keskuksen tilat ovat liikuntaesteettömiä.

Hakeminen

Ulkomaiselle taiteilijalle suunnattuun residenssiin on erillinen vuosittainen haku, lisätiedot keskuksen verkkosivuilta.
Grafiikan pajan yksityiskäyttöön ei ole varsinaista hakemusta, pelkkä varaus riittää.

Grassinan ateljeetaloGrassina, Italia

Sivusto
Alat
Kuvataide.
Osoite
CASA FINLANDESE, Via L. Lippi 3, 50015 Grassina, Italia
Yhteydet

Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö, Lemuntie 4 D, 00510 Helsinki
puh (09) 7268 0471
info(at)ateljeesaatio.fi

Tilat, organisaatio

Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön omistama rakennus, jossa on työskentely- ja majoitustilat neljälle taiteilijalle sekä heidän mahdollisille seuralaisilleen.

Residenssi

Taloa vuokrataan suomalaisille kuvataiteilijoille virkistykseen ja työskentelyyn vähintään 1 kuukauden jaksoissa.

Pontormo-ateljeessa on taiteilijan käytettävissä grafiikan prässi. Lisäksi talossa on valokuvapimiö.

Hakeminen

Grassinan työskentelyjaksoihin on jatkuva haku. Hakulomake Ateljeesäätiön verkkosivuilta.

Greta ja William Lehtisen Säätiön taiteilijaresidenssiHelsinki

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, muotoilu, arkkitehtuuri.
Perustettu
2020

HIAP - Helsinki International Artist ProgrammeHelsinki

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, esittävät taiteet, muotoilu, mediataide, kuratointi, kuraattorit.
Perustettu
1998
Osoite
HIAP Kaapeli: Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, 00180 Helsinki. HIAP Suomenlinna: Suomenlinna B 28/2, 00190 Helsinki.
Yhteydet

HIAP, Suomenlinna B 28/2, 00180 Helsinki
Puh. +045 859 7818
info@hiap.fi

Kuvagalleria
Tilat, organisaatio

Viime vuosina HIAP on kasvanut yhdeksi johtavista kansainvälisistä residenssikeskuksista Suomessa ja pohjoismaissa. HIAPilla on kolme residenssistudiota Kaapelitehtaalla sekä viisi ateljeeasuntoa ja neljä vierashuonetta Palmstierna residenssirakennuksessa Suomenlinnassa. HIAPilla on myös kaksi galleriatilaa – HIAP Galleria Augusta ja viereinen HIAP Projektitila – Suomenlinnassa.

Residenssi

HIAPissa järjestetään vuosittain residenssejä ja lyhyempiä vierailuja paikallisille ja kansainvälisille taiteilijoille ja kuraattoreille eri puolilta maailmaa. HIAP keskittyy erityisesti kuvataiteeseen, mutta on avoin myös muiden alojen taiteilijoille. HIAPilla on useita eri residenssiohjelmia, vaihto-ohjelmia ja vaihtuvia maantieteelliseen alueeseen, teemaan tai esim. johonokin taiteellisen työskentelyn näkökulmaan keskittyviä projekteja.

HIAPin residenssiohjelmien keskeisenä tehtävänä on tarjota paikallisille ja kansainvälisille taiteilijoille ja kuraattoreille mahdollisuus tehdä tutkimusta, rakentaa verkostoja ja käydä taiteiden välistä vuoropuhelua osana HIAPin kansainvälistä residenssiyhteisöä. Residenssien kesto on tavallisesti 1-3 kuukautta.
Useimmissa ohjelmissaan HIAP tarjoaa taiteilijoille ateljeeasunnon, residenssipalvelut, mahdollisuuden asua ja työskennellä taiteilijayhteisössä sekä samalla verkostoitua kansainvälisesti työskentelyn lomassa. Lisäksi ohjelmasta riippuen valittujen taiteilijoiden residenssityöskentelyä voidaan toisinaan tukea myös taloudellisesti. Osa HIAPin residenssitoimintaa ovat myös sen järjestämät näyttelyt, luennot, työpajat, keskustelut ja open studios -tapahtumat.

HIAPin kansainväliset residenssivaihto-ohjelmatDublin, Frankfurt, Tokio, Soul

Sivusto
Alat
Kuvataide, kuraattorit.
Yhteydet

HIAP – Helsinki International Artist Programme
info(at)hiap.fi

Residenssi

HIAP’illa on kansainvälinen residenssivaihto-ohjelma joka mahdollistaa suomalaisille taiteilijoille ja kuraattoreille residenssejä ulkomailla.

Vaihto-ohjelma käsittää seuraavat residenssit:

HICP (Helsinki International Curatorial Programme)Helsinki

Sivusto
Alat
Kuratointi.
Perustettu
2013
Yhteydet

Frame Visual Art Finland
Ratakatu 1 b A 9
00120 Helsinki
puh. 040 507 0809
info@frame-finland.fi

Tilat, organisaatio

Framen kuraattoriresidenssit toteutetaan yhteistyössä HIAPin kanssa.

The residency takes place at HIAP – Helsinki International Artist Programme´s premises in HIAP Suomenlinna or  HIAP Cable Factory.

Residenssi

Framen kansainvälinen kuraattoriresidenssiohjelma HICP (Helsinki International Curatorial Programme) mahdollistaa perehtymisen suomalaiseen taidekenttään ja tilaisuuden taustatutkimukseen tulevia näyttely- tai kirjahankkeita varten. Kuraattorit toimivat myös välittäjinä omiin kansainvälisiin verkostoihinsa. Tavoitteena on pitkäaikaisten yhteyksien ja verkostojen luominen suomalaisen ja kansainvälisen nykytaidekentän välillä. Kuraattorien Suomen-vierailujen aikana järjestetään myös kaikille avoimia Meet the Curator -keskustelutilaisuuksia, joissa kuraattorit ovat tavattavissa.

Yhden kuukauden pituiset residenssijaksot käsittävät majoituksen, matkakulut Helsinkiin, apurahan elinkustannuksiin (39 € / pv), residenssipalvelut ja hallinnollisen tuen.

Frame offers together with HIAP Helsinki International Artist Programme a residency for international curators of contemporary art – Helsinki International Curatorial Programme. The aim of the HICP-programme is to provide curators with an opportunity to carry out research and to develop international curatorial projects while building contacts with art practitioners and cultural organisations in Finland.

Curatorial residencies include the cost of travel to and from Helsinki with a grant for living expenses, studio accommodation, residency services and administrative support.

HIAP and Frame both offer practical assistance, networks and critical context for the residents’ curatorial research and projects. A public event such as lecture, workshop or screening is organised during each residency. The curators have also access to the international residency community and programme of events at HIAP, while Frame provides extensive contacts to Finnish artists and other arts professionals.

Hakeminen

Haku HICP-residenssiin vuodelle 2020 oli syksyllä 2019.

The open call for applications for the HICP residency programme is in October.

Haiharan residenssiTampere

HaihatusJoutsa

Sivusto
Perustettu
2012
Osoite
Jousitie 68-70, 19650 Joutsa
Yhteydet

Haihatus
Jousitie 68-70, 19650 Joutsa
residency@haihatus.fi

Tilat, organisaatio

Taiteilijavetoinen taidelaitos Haihatus tuottaa taidetta ja järjestää kulttuuritapahtumia, mm. kesänäyttelyitä, Joutsassa Keski-Suomessa. Taidelaitos toimii kunnan entisen kurjainhoitolaitoksen kolmessa talossa, jotka kulttuuriyhdistys on muuttanut kulttuurikäyttöön.
Residenssihuoneet (6kpl, 17 – 23m2) sijaitsevat päärakennuksen yläkerrassa ja niissä on jokaisessa oma pienoiskeittiö. WC- ja suihkutilat ovat yhteisissä tiloissa. Samassa rakennuksessa on työskentely- ja harjoitustiloja (10 – 60m2). Lisäksi käytettävissä on esiintymis- ja näyttelytilaa ym.

Residenssi

Haihatus vuokraa taiteilijoille asuin- ja työtilaa. Residenssijaksot ovat 1-6 kuukauden mittaisia. Vuokraan sisältyy huone (17-23m2), työskentelytila (10-50m2) tai harjoittelutila (60m2). Vuokratiedot löytyvät residenssin verkkosivuilta.  Taiteilijoilla on mahdollisuus järjestää tapahtumia ja esityksiä oman taiteensa esille tuomiseksi residenssijaksonsa aikana ja osallistua vuosittain järjestettäviin  yhteisnäyttelyihin.

Hakeminen

Jatkuva haku. Hakulomake löytyy Haihatuksen verkkosivuilta.

Hakoniemi residenssiRääkkylä

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, muotoilu, tutkimus, käsityö, arkkitehtuuri.
Perustettu
2019
Osoite
Hakoniementie 93 A, FIN-82310 Rääkkylä
Yhteydet

residency@hakoniemi.com

Kuvagalleria
Tilat, organisaatio

Residenssi sijaitsee vanhassa 1920-luvun hirsitalossa Saimaan saaristossa Pohjois-Karjalassa.

82 neliön talossa on kaksi makuuhuonetta. Keittiö, oleskelutilat, sisäsauna, kylpyhuone- ja wc-tilat ovat yhteisessä käytössä. Hyvin varusteltu keittiö, työtila, piano, sisäsauna ja polkupyörät ovat residenssivieraiden vapaassa käytössä. ​​​​​​​Myös yksityinen ranta, laavu ja grillikatos ovat käytettävissä.

Rannan läheisyyteen siirretty Hiljentymisen talo tarjoaa paikan rauhoittumiseen luonnon läheisyydessä.

Työtilan ja navettagalleria käyttö on jaettu kahden residenssiläisen kesken. Työskentely on mahdollista niin ulkona kuin sisällä. Vanhasta navettarakennuksesta löytyy residenssiläisten kesken jaettava 25 neliön lämmitettävä työskentelytila, jossa on kaksi pöytäpaikkaa. Samassa rakennuksessa on myös 50 neliön navettagalleria. Lisämaksusta on saatavilla kangaspuut kolmen kilometrin päässä sijaitsevalla kylätalolla.

Toimintaa ylläpitää Hakoniemi Residenssin tukiyhdistys ry.

Residenssi

Hakoniemen toiminnan ydin ja inspiraatio on sen sijainti sisävesisaaristossa, monimuotoisen luonnon ympäröimänä. Painotamme residenssivalinnassamme kiinnostusta luonnonympäristöön ja ympäristön kannalta kestävästi toteutettaviin työsuunnitelmiin.

Residenssi tarjoaa toimintaympäristön taiteilijoille ja luovien alojen tekijöille.

Hakoniemi Residenssin tukiyhdistys ry:n perustajille on tärkeää elvyttää Rääkkylän kulttuuria, musiikkia, muotoilua ja monimuotoista taidetta. Residenssin kautta taiteilijat pystyvät halutessaan toimimaan yhteistyössä paikallisten monialaisten toimijoiden ja yritysten kanssa.

Hakeminen

Jatkuva avoin haku, katso lisää nettisivuilta: https://www.hakoniemi.com/fi/residenssi

Hiljaisuus-residenssiKaukonen, Kittilä

Sivusto
Alat
Esittävät taiteet.
Perustettu
2015
Osoite
Kaukosen työväentalo, Tökärintie, 99110 Kaukonen
Yhteydet

Taiteilijayhdistys Hiljaisuus ry
Tökärinkuja, 99110 Kaukonen
Toiminnanjohtaja Jonna Leppänen
residenssi@hiljaisuusfestivaali.fi

Tilat, organisaatio

Hiljaisuus-residenssi tarjoaa esittäville taiteille soveltuvan työskentelytilan Kaukosen työväentalolla. Kaukosen kylä sijaitsee Kittilässä Ounasjoen varrella.

Työväentalon 7,9m*9,6m salin korkeus on 4,46m. Tilassa on tarvittaessa tanssimatot, yksi ilmakiinnityspiste, harjoituskäyttöön soveltuva valo- ja äänitekninen laitteisto, jooga-/akrobatiamatot. Työväentalon lämpiötila on myös residenssitaiteilijoiden käytössä.

Taiteilijoiden käyttöön tarjotaan työväentalon yhteydessä sijaitseva asunto 1-3:lle henkilölle.

Residenssiä ylläpitää Taiteilijayhdistys Hiljaisuus ry, joka järjestää Kaukosen kylällä vuosittain myös uutta suomalaista säveltaidetta ja nykysirkusta esiintuovan Hiljaisuus-festivaalin.

Residenssi

Hiljaisuus-residenssi on esittäviin taiteisiin keskittyvä monitaiteinen ja kansainvälinen taiteilijaresidenssi. Residenssi on avoin sekä kotimaisille että kansainvälisille taiteilijoille. Se ei rajaa mitään taiteenlajia ulkopuolelleen, mutta tukee ensisijaisesti monitaiteista ja esittävän taiteen lajien rajapinnoilla liikkuvaa työskentelyä, nykysirkuksen projekteja sekä pohjoisten alueiden taiteilijoiden välistä yhteistyötä.

Hiljaisuus-residenssi tarjoaa työskentelytilan yksittäiselle taiteilijalle tai työryhmälle 2-6 viikoksi kerrallaan. Residenssityöskentelyn aikana toteutetaan jokin yleisölle avoin tilaisuus taiteilijoiden kanssa ennalta sovitulla tavalla. Avoin tilaisuus voi olla esimerkiksi taiteilijatapaaminen, keskustelu, demo-esitys, työpaja tai kouluvierailu. Residenssin henkilökunta toimii apuna yleisötapahtumien järjestämisessä, tarvikkeiden hankkimisessa, ympäristöön tutustumisessa sekä linkkinä residenssitaiteilijoiden ja paikallisten kylän asukkaiden välillä. Taiteilijoita rohkaistaan hyödyntämään Kaukosen kylän ja sen ympäristön tarjoamia paikkoja inspiraation lähteenä ja esityspaikkoina.

Residenssissä työskentely sijoittuu lähtökohtaisesti kesäkuukausille.

Hakeminen

Residenssitaiteilijat valitaan avoimen haun kautta.
Hakutiedot residenssin verkkosivuilta.

Jazz Finland ResidencyHelsinki

Kanadan ateljeestipendi, MéduseQuébec, Kanada

Sivusto
Alat
Kuvataide.
Perustettu
1998
Yhteydet

Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö, Lemuntie 4 D, 00510 Helsinki
puh (09) 7268 0471
info(at)ateljeesaatio.fi

Tilat, organisaatio

Residenssi on osa Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön ja Conseil des Arts et des Lettres du Québec’in kahdenvälistä taiteilijavaihtosopimusta.
Residenssipaikka Centre Méduse on taiteilijaosuuskunta, jonka jäseninä on kymmenen eri taiteen tuotanto- tai välittäjäorganisaatiota.

Residenssi

Suomalaistaiteilijalloille vuosittain tarjottu neljän kuukauden pituinen Kanadan ateljeestipendi / residenssi.

Ateljeestipendi kattaa asumis- ja työhuonekulut. Ateljeesäätiö tukee myös osaa taiteilijan matkakustannuksista ja myöntää taiteilijalle apurahan elinkustannuksiin. Materiaalit taiteilija maksaa itse.

Residenssipaikkana on Quebec Cityssä sijaitseva keskus / taiteilijaosuuskunta – Méduse – jossa on valokuvataide-, ääni- ja mediataide, grafiikka-, kuvanveisto- sekä monitaiteelliseen työskentelyyn keskittyviä työtiloja ja gallerioita.

Taiteilijan asuin- ja (pää)työskentelytilana toimii keskuksessa sijaitseva residenssihuoneisto. Taiteilijan muu työympäristö määräytyy taiteilijan työsuunnitelman ja tarpeiden mukaan; taiteilijalle osoitetaan isäntäorganisaatioksi jokin Médusen taideyhteisöistä.

Hakeminen

Hakemukset säätiön hakulomakkeella. Lisätietoja hakuajoista ja ohjelmasta http://www.ateljeesaatio.fi  tai http://www.ateljeesaatio.fi/tapiola.html

Kemijärven taiteilijaresidenssiKemijärvi

Sivusto
Alat
Kuvataide, keramiikka.
Perustettu
2003
Yhteydet

Kemijärven kuvanveisto- ja kulttuurisäätiö, PL 37, 98101 Kemijärvi
Puh 040 579 1644
posti(at)kemijarvi-artresidence.fi

Tilat, organisaatio

Kemijärven taiteilijatalo, residenssi, on sijoitettu rakennukseen, joka aikoinaan toimi osuuskaupan meijerinä. Kuvanveistäjä Upi Kärrin ajatus taiteilijaresidenssistä toteutui, kun osuuskauppa myi rakennuksen Kemijärven kuvanveisto- ja kulttuurisäätiölle. Säätiön perustivat Kemijärven Kuvanveistoviikot ry ja Kemijärven kaupunki. Rakennus kunnostettiin residenssiksi vuosina 2003-2005.

Rakennuksen alakerrassa on neljä eri työtilaa sekä näyttelytilat, yläkerrassa 4 taiteilija-asuntoa. Ateljeiden suunnittelussa on otettu huomioon kuvataiteilijoiden, taidekeramiikan ym. työskentelyn erityisvaatimukset, osassa tiloista on mahdollisuus mm. tehdä tulitöitä ja hitsauksia, yhdessä työtilassa on myös lattiakaivo.

Joka toinen vuosi järjestettävä Kemijärven kansainvälinen kuvanveistoviikko liittyy taiteilijatalon toimintaan.

Residenssi

Työskentelyjaksojen pituus voi vaihdella viikosta kolmeen kuukauteen. Ylläpitokustannukset vieras maksaa itse.

Hakeminen

Residenssiin voi hakea ympäri vuoden. Valinnat tekee Kemijärven kuvanveisto- ja kulttuurisäätiön hallituksen nimeämä johtoryhmä.

KirjailijataloJyväskylä

Sivusto
Alat
Kirjallisuus.
Perustettu
2008
Osoite
Seminaarinkatu 26 B, 40100 Jyväskylä
Yhteydet

Keski-Suomen Kirjailijat
kirjailijatalo@gmail.com
tel. +358 45 1275996

Tilat, organisaatio

Kirjailijatalo on vuonna 1906 valmistunut, Wiwi Lönnin suunnittelema kolmikerroksinen puutalo, joka sijaitsee Jyväskylän keskusta-alueella, aivan Seminaarimäen yliopistokampuksen vieressä. Puutarhan ympäröimässä talossa on neljä residenssikäyttöön soveltuvaa huonetta, kolme yläkerroksessa ja yksi kellarikerroksesa.

Residenssi

Kirjailijatalon huoneita voi hakea residenssikäyttöön enintään puoleksi vuodeksi kuka tahansa kirjallisuuden parissa työskentelevä, mutta etusijalla ovat kirjailijat, joilla on esittää uskottava projektisuunnitelma. Varaustilanteen salliessa residenssihuoneita voidaan vuokrata myös muille kulttuurialan toimijoille.
Residenssikäytössä huoneiden hinta on 300 euroa / kk. Hintaan sisältyy internetyhteys sekä mahdollisuus käyttää talon yleisiä tiloja ja keittiötä, minkä lisäksi residenssiasukkailla on myös saunankäyttöoikeus.

Hakeminen

Residenssiin on jatkuva haku. Vapaamuotoisen hakemuksen ja työsuunnitelman voi lähettää sähköpostiosoitteeseen kirjailijatalo@gmail.com.

Kolin RyynänenKoli

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, esittävät taiteet, muotoilu, tutkimus, käsityö, taidejournalismi, arkkitehtuuri, keramiikka, mediataide, kuratointi.
Perustettu
1999
Osoite
Ylä-Kolintie 1, 83960 Koli
Yhteydet

Kolin Kulttuuriseura ry
koliresidence(at)gmail.com

Kuvagalleria
Tilat, organisaatio
Taiteilijaresidenssi sijaitsee Kolin kylän keskustassa kansallispuiston kupeessa. Kolin Ryynäsen taide-ja kulttuurikeskuksen taiteilijaresidenssin työtila ja huoneisto sijaitsevat perinteikkään puisen rakennuksen toisessa kerroksessa. Rauhaa ja hiljaisuutta etsivälle ja luontoa rakastavalle Koli on ihanteellinen paikka kylää ympäröivien järvien ja kansallispuiston metsien ja vaarojen vuoksi. Kesäkuukadet ovat Kolilla todella vilkkaita, joten jos etsit rauhallista residenssityöskentelyä, suosittelemme hiljaisempia kuukausia.Työtila soveltuu hyvin kuvataiteilijoille, muidenkin alojen taiteilijat ja taiteilijaryhmät ovat tervetulleita. Se on kooltaan 58 m2 ja siinä on ikkunat kolmeen suuntaan. Työtilassa on vesipiste. Asunto on täysin varustettu. Se käsittää olo- ja makuuhuoneen, keittiön ja kylpyhuoneen. Liinavaatteet, internet, TV, ja pesukone kuuluvat varustukseen. Keittiössä on astianpesukone, mikroaaltouuni, jääkaappi, kahvinkeitin ja vedenkeitin. Makuuhuoneessa on kahden hengen sänky sekä olohuoneessa kahden hengen sohvasänky. Pihapiirin sauna on taiteilijoiden käytössä. Residenssin alakerrassa kansallispuistoon tuleva vierailija voi poiketa gastropubissa, jossa kohtaavat kansainvälinen ja perinteinen pohjoiskarjalainen tunnelma. Gastropubin tiloissa on usein taidenäyttelyitä ja elävää musiikkia. Samassa pihapiirissä on majoitusaittoja ja kesäisin avoinna oleva Kolin kotiseutumuseo.
Residenssin vuokra on 250 € / kk, seuralaisilta 100€ / kk / henkilö. Vuokraan sisältyy vesi ja sähkö, sekä internet-yhteys. Taiteilija maksaa matka- ja elinkustannuksensa itse. Taloudellista tukea/ rahoitusta taiteilija voi hakea omasta maastaan. Valitettavasti Kolin Kulttuuriseuralla ei tällaista tukimahdollisuutta ole. Kolin Ryynäseen hyväksytään taiteilijoita kaikkialta maailmasta, myös Suomesta. Hakemus on vapaamuotoinen ja siihen tulee liittää työsuunnitelma, kuvamateriaalia aikaisemmasta työskentelystä ja cv. Mainitse hakemuksessa myös toivomasi ajankohta ja residenssin pituus. Residenssin maksimipituus on 2 kuukautta.
Residenssi
Kolin kylän keskustassa komeilee punamullalla maalattujen hirsirakennusten muodostama pihapiiri, Kolin Ryynänen (Ylä-Kolintie 1). Kolin Ryynäsen taiteilijaresidenssi sijaitsee päärakennuksen yläkerrassa. Residenssi on tarkoitettu suomalaisille ja ulkomaisille ammattitaiteilijoille. Useat Koli-mieliset taiteilijat ovat majoittuneet Ryynäsen taiteilijaresidenssissä, johon kuuluu asunto ja ateljee. Taiteilijaresidenssitoiminnasta vastaa Kolin kulttuuriseura ry.
Hakeminen

Hakemukset ja tiedustelut: koliresidence(at)gmail.com

Kristinestad Artists' ResidencyKristiinankaupunki

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, tutkimus, käsityö, arkkitehtuuri, keramiikka.
Perustettu
2018
Osoite
Skolgatan 10, 64100 Kristinestad
Yhteydet

info(at)kristinestadresidency.org
+358 40 7617945

KulttuuriKauppilaIi

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, esittävät taiteet, muotoilu, tutkimus, käsityö, taidejournalismi, arkkitehtuuri, keramiikka, mediataide, kuratointi, researchers, curators.
Perustettu
2006
Osoite
Kauppilantie 15, 91100 Ii
Yhteydet

www.kulttuurikauppila.fi
kulttuurikauppila@gmail.com

Kuvagalleria
Tilat, organisaatio

Taidekeskus KulttuuriKauppila sijaitsee Iijoen rannalla idyllisellä kulttuuriperintöalueella ja se koostuu kahdesta rakennuksesta: 1800-luvulla rakennetusta residenssirakennuksesta sekä vuonna 2006 rakennetusta ateljeetalosta.

Residenssitilat: 91 m2 sisältäen asuin- ja työskentelytilat.

Asuintilat:  Resiidenssitilassa on kaksi yksityistä huonetta sekä jaettu studiotila, keittiö ja kylpyhuone. Yksityinen huone sisältää sängyn (1-2 hlö), kaappitilaa sekä kirjoituspöydän ja tuolin. Keittiö 13 m2: ruokailupöytä ja tuolit, jääkaappi, hella ja uuni, mikroaaltouuni, astiat, ruokailuvälineet, kattilat ja pannut. Kylpytilat 3,4 m2: suihku ja wc.

Työskentelytilat: Studiotilassa taiteilijoilla on kaappitilojen lisäksi käytössään pöytiä ja tuoleja, hyvä kohdevalaistus sekä hyvä valikoima työkaluja ja tarvikkeita.

Vierailijoiden käytössä on tavallinen vaihteeton polkupyörä. Lisäksi talo tarjoaa käyttöön matkapuhelimen itse ostettavalle pre-paid kortille ja internetyhteyden.

Kulkuyhteydet: Etäisyys Iistä suurimpaan lähellä olevaan kaupunkiin Ouluun on 36 km. Linja-autoyhteys Ouluun kulkee noin tunnin välein.

Materiaalit: Työskentelyyn tarvittavaa materiaalia on mahdollista hankkia Oulun taiteilijatarvikeliikkeistä. Iissä on rautakauppa.

Vuokra: 300 € kuukaudessa/yksi taiteilija. 450€ kuukaudessa taiteilijapariskunnalta.

KulttuuriKauppilassa paikallisten taiteilijoiden ateljeet ja kansainvälinen residenssiohjelma tuottavat näyttelyitä, tapahtumia ja yhteisötaiteen produktioita. Taidekeskus on taiteilija-aloitteellinen yhteisö, jonka perustajia ovat iiläiset kuvataiteilijat Helena Kaikkonen, Sanna Koivisto ja Antti Ylönen.

KulttuuriKauppila järjestää Art Ii Biennaalia (AIB) Lue lisää: www.artii.fi

Joka toinen vuosi KulttuuriKauppilassa järjestetään fotofillarointikilpailu Valto Pernu Marathon. Lue lisää: www.vppm.fi

Residenssi

KulttuuriKauppilan residenssiohjelmat tarjoavat aikaa ja tilaa luovaan työskentelyyn sekä uusia yhteyksiä niin taidekenttään kuin paikallisyhteisöönkin. Vanhassa koulurakennuksessa Iijoen varrella sijaitseva residenssi sisältää kaksi yksityistä residenssihuonetta sekä tilavat yhteistilat!

KulttuuriKauppila Artist-in-Residence eli KK AiR -residenssiohjelma tarjoaa taiteilijalle työskentelyrauhaa luonnonläheisessä ilmapiirissä, ja samalla myös runsaasti mahdollisuuksia taustatutkimuksen tekemisestä aina tapatumien toteuttamiseen. Vaikka tavoitteena on ensisijaisesti tarjota taiteilijalle tilaa keskittyä omaan työhönsä, toivomme, että taiteilijat jakaisivat kokemuksiaan ja osaamistaan esimerkiksi toteuttamalla jonkin tapahtuman yhdessä KulttuuriKauppilan tuotantotiimin kanssa (korkeintaan 1 tapahtuma/residenssikuukausi). Joskus taiteilijoille voidaan tarjota myös mahdollisuutta esimerkiksi työpajojen ohjaamiseen.

KulttuuriKauppila Artist-in-Community eli AiC kutsuu taiteilijoita toteuttamaan taidetta yhdessä paikallisyhteisöjen kanssa. KK AIC -ohjelma mahdollistaa esimerkiksi työskentelyn erityisryhmien, kuten mielenterveyskuntoutujien tai kehitysvammaisten, kanssa. Syvällinen tutustuminen ihmisiin mahdollistaa taiteilijan osaamisen monipuolisen hyödyntämisen niin arjen mielekkyyden, hyvinvoinnin kuin yhteisöllisyydenkin näkökulmista.

Vierailuaika vaihtelee kahden ja kuuden kuukauden välillä. Vuokra on 300 € kuukaudessa yhdeltä taiteilijalta ja 450€ samassa huoneessa majoittuvalta taiteilijapariskunnalta. Varausmaksu, 100€/vierailu, hyvitetään vuokrasta mutta sitä ei palauteta residenssijakson molemminpuolisen vahvistamisen jälkeen.

Hakeminen

KulttuuriKauppilaan voivat hakea kaikkien alojen kansainväliset taiteilijat sekä taiteen tutkijat ja kuraattorit. Vierailuaika vaihtelee yhden ja kuuden kuukauden välillä. Haku vuoden 2021 residenssijaksoille aukeaa keväällä 2020.

Kulttuuritalo Päiväkodin residenssitHailuoto

Sivusto
Alat
Musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, luovat alat.
Perustettu
2017
Osoite
Haapalantie 4, Hailuoto
Yhteydet

Kulttuuritalo Päiväkoti
Haapalantie 4, Hailuoto
Puh. +358 (0)400417756
email: info(at)kulttuuritalopaivakoti.fi

Tilat, organisaatio

Kulttuuritalo Päiväkoti on kodikas ja uniikki yhdistelmä avoimia työ‐ ja residenssitiloja. Residenssihuoneita on kaksi (50m2). Molemmat residenssihuoneet sijaitsevat talon yläkerrassa. Syksyn 2017 aikana residenssihuoneiden yhteyteen avataan laulaja/lauluntekijöille optimoitu ”Maailman pienin studio”. Talon alakerta on avointa työtilaa, jossa työskentelee arkisin luovan alan tekijöitä. Kulttuuritalo Päiväkoti sijaitsee keskeisellä paikalla Hailuodon kylällä. Hailuoto on Perämeren suurin saari Oulun edustalla, jonne on lauttayhteys.

Kulttuuritalo Päiväkotia hallinnoi Kulttuuriyhdistys Päiväkoti ry. Yhdistys tuottaa myös kulttuuritapahtumia. Yhdistys tekee mielellään yhteistyötä residenssivieraiden kanssa.

Residenssi

Residenssihuoneet Novelli ja Nokturni ovat tarkoitettuja luovien alojen tekijöille ja taiteilijoille. Huom. Tiloissamme ei kuitenkaan ole työskentelytilaa kuvataiteilijoille, joten residenssit soveltuvat ensisijaisesti muuhun taiteellisen työskentelyyn. Residenssit ovat tarkoitettuja lyhytaikaiseen käyttöön. Viikkovuokra 220€, kuukausivuokra 500€.

Hakeminen

Residenssiin on jatkuva haku. Residenssiin voi hakea avoimella hakemuksella sähköpostitse info(at)kulttuuritalopaivakoti.fi

Marbellan ateljeetaloMarbella, Espanja

Sivusto
Alat
Kuvataide.
Osoite
Calle San Francisco 1, 29600 Marbella, Espanja
Yhteydet

Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö, Lemuntie 4 D, 00510 Helsinki
puh 050 4203062
info(at)ateljeesaatio.fi

Tilat, organisaatio

Suomen Taiteilijaseuran omistama, 1500–luvulta peräisin oleva, talo, jota Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö hallinnoi ja vuokraa kuvataiteilijoille.

Residenssi

Ateljeetalossa on asuin- ja työskentelytilat. Taloa vuokrataan suomalaisille kuvataiteilijoille työskentelyyn ja virkistykseen vähintään yhden kuukauden jaksoissa.

Hakeminen

Hakemukset vuosittain keväisin seuraavan vuoden jaksoille.

Mazzano Romanon ateljeeasuntoMazzano Romano, Italia

Sivusto
Alat
Kuvataide, kirjallisuus, käsityö, kääntäminen ja käsikirjoittaminen.
Yhteydet

Väinö Tannerin säätiö, Kapteeninkatu 11 D 35, 00140 Helsinki
Puh. 0503409112
info(at)vainotannerinsaatio.fi

Tilat, organisaatio

40 km Roomasta pohjoiseen, keskiaikaisessa Mazzano Romanon kaupungissa kuvataiteilijoille varattu 2 ateljeeasuntoa. Säätiöllä on ateljeeasuntojen lisäksi Mazzanossa suomalaisilla ja virolaisille kirjailijoille tarkoitettu kirjailijakoti.

Residenssi

Suomalaisille ja virolaisille kuvataiteilijoille ja taidekäsityöläisille 2 tai 4 kk:n työskentelyjaksoja varten. Kirjailijoille, kääntäjille ja käsikirjoittajille 1-2 kuukauden jaksoissa. Stipendi kattaa asumis- ja työhuonekulut. Stipendiaatin tulee osata italian kielen alkeet.

Hakeminen

Vuoden 2020 paikkojen haku suomalaisille on huhti-toukokuussa 2019. 

Mustarinda-residenssiHyrynsalmi

Sivusto
Alat
Kuvataide, kirjallisuus, tutkimus.
Perustettu
2010
Osoite
Paljakantie 61, 89400 Hyrynsalmi
Yhteydet

Toiminnanjohtaja Pauliina Leikas
pauliina.leikas@mustarinda.fi
info(at)mustarinda.fi

Tilat, organisaatio

Mustarinda-talo toimii Paljakan luonnonpuiston laidalla Kainuussa, vaaran laella aarniometsien ympäröimänä (rakennus on entinen kansakoulu). Toiminnan ekologinen arvopohja toteutuu mm. talon energiaratkaisuissa.

Vuokrattavina on 3 taiteilija-ateljeeta ja 3 tutkijalle/kirjallisen työn tekijälle soveltuvaa huonetta. Työtiloissa on isot ikkunat, asianmukainen valaistus,  koneellinen ilmanvaihto ja langaton Internet-yhteys. Yhteiskäytössä keittiö, olohuone, sauna.

Mustarinda-seura vaalii luonnon ja kulttuurin monimuotoisuutta tuomalla yhteen taiteen, tieteen ja järjestöelämän toimijoita keskusteluihin, seminaareihin, näyttelyihin ja tapahtumiin. Mustarinda-seura on vuonna 2009 perustettu voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka jäseniä ovat taiteen ja tieteen ammattilaiset. Mustarindassa järjestetään vuosittainen kesänäyttely.

Residenssi

Mustarinda tarjoaa tiloja eri alojen taiteilijoiden ja tutkijoiden käyttöön. Residenssiin sisältyy valittu työtila sekä erillinen makuuhuone.

Residenssijaksot ovat kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen. Perhemajoitus on järjestettävissä.

Hakeminen

Hakuaika vuoden 2022 jaksoille päättyy 24.10.2021, lisätietoja  Lisätietoja isätietoja keskuksen sivuilta.

Nelimarkka-residenssiAlajärvi

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, esittävät taiteet, muotoilu, tutkimus, käsityö, taidejournalismi, arkkitehtuuri, keramiikka, mediataide, kuratointi.
Perustettu
1985
Osoite
Pekkolantie 123, 62900 Alajärvi
Yhteydet

Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo
NELIMARKKA-MUSEO
Pekkolantie 123, 62900 Alajärvi
Puh. (06) 557 2129
info(at)nelimarkka-museo.fi

Tilat, organisaatio

Alajärvellä sijaitseva Nelimarkka-museo on ylläpitänyt taiteilijaresidenssiä 1980-luvun puolivälistä saakka.

Residenssitalo Villa Nelimarkka sijaitsee n. 500 m päässä museosta ja n. 4 km kaupungin keskustasta. Villa Nelimarkasta löytyy kaksi valoisaa työskentelytilaa ja kaksi makuuhuonetta. Residenssin varusteisiin kuuluu liinavaatteet, keittiötarvikkeet, polkupyörä, pyykinpesumahdollisuus ja wifi. Residenssitalo toimii kesäisin myös näyttely- ja tapahtumapaikkana.

Nelimarkka-museo on Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo ja se panostaa erityisesti taidekasvatustyöhön: museossa järjestetään ympäri vuoden työpajoja sekä tapahtumia kaiken ikäisille.

Residenssi

Nelimarkka residenssi on avoin suomalaisille ja ulkomaisille eri alojen taiteilijoille. Residenssissä työskentelee kymmenkunta taiteilijaa vuosittain. Vuokra on  400 €/kk tai 200€/kk + työpaja tai teoslahjoitus museolle.

Museo järjestää mielellään työpajoja museon asiakkaille yhdessä residenssitaiteilijan kanssa. Museo vastaa työpajojen materiaalikuluista.

Taiteilijoilla on myös sovittaessa mahdollisuus pitää näyttely Villa Nelimarkan näyttelytilassa. Taiteilija vastaa tällöin itse näyttelyn kustannuksista.

Hakeminen

Residenssiin on haku kaksi kertaa vuodessa. Lisätietoa www.nelimarkka-museo.fi

Norpas residenssiTaalintehdas, Kemiönsaari

Sivusto
Alat
Kuvataide, monitaiteellinen.
Perustettu
2018
Osoite
Masuunintie 5, 25900 Taalintehdas, KEMIÖNSAARI
Yhteydet

Norpas ry
info@norpas.fi
+358 40 770 00 65

Tilat, organisaatio

Residenssiasunto sijaitsee Taalintehtaalla kaksikerroksessa 1800-luvun lopulla rakennetussa luhtitalossa.
Residenssiin voi majoittua korkeintaan viisi henkilöä. Myös erillisiä työskentelytiloja on mahdollista saada Taalintehtaalta.

Residenssi

Residenssin tavoitteena on tarjota taiteilijoille antoisa työskentelyperiodi ja autenttinen residenssielämys Saaristomeren ruukkikylällä.
Kesäkauden residenssijakso liittyy Norpaksen julkisen taiteen Artpark-hankkeseen, jolla kartutetaan Taalintehtaan julkisen taiteen hankintoja tai elokuussa järjestettävään Norpas-festivaaliin.

Residenssiä ylläpitää Norpas ry, joka järjestää Taalintehtaalla myös kansainvälistä monitaidetapahtumaa, Festival Norpasta, ja tuottaa julkista taidetta Taalintehtaan ympäristöön.

Mikäli residenssijakson toiminta kytkeytyy paikalliseen yhteisöön tai ympäristöön, on vuorovaikutuksellista tai osallistuvaa, kattaa Norpas ry kaikki residenssiasumiseen liittyvät kulut ja myös avustaa toiminnan organisoimisessa. Mikäli residenssissä edistetään muuta omaa taiteellista työtä, peritään residenssiasunnosta korvaus.
Pysyviin julkisiin taideteoksiin maksetaan materiaalikustannukset ja sovittaessa myös taiteilijapalkkiot. Norpas ry järjestää vähintään kerran vuodessa avoimen haun julkiselle taideteokselle.

Hakeminen

Oriveden kampusOrivesi

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, esittävät taiteet.
Osoite
Koulutie 5, 35300 Orivesi
Yhteydet

Koulutie 5, 35300 Orivesi
myynti@orivedenkampus.fi
puh. 045 263 7673

Kuvagalleria
Tilat, organisaatio

Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi omistaa kaikki maineikkaan Oriveden Opiston entiset tilat kaupungin ydinkeskustassa. Rakennettua tilaa on lähes 9000 neliötä. Suomalaisen nuijan kokonaispinta-ala on 3,5 hehtaaria, joka on hoidettua puistoa.

Residenssitoimintaan on varattu huoneita päärakennuksen neljännestä kerroksesta. Huoneiden pinta-ala on 11-21 neliötä. Yhdentoista neliön huoneissa on yhteisvessa vierekkäisen huoneen kanssa. Suihkut ovat käytävällä. 21 neliön huoneissa on oma WC ja suihku. Niissä on lisäksi oma parveke.

Samassa kerroksessa on yhteisenä oleskelutilana takkahuone (takkaa ei käytetä) Pirtti. Yhteistilan varusteina on liesi, jääkaappi, mikroaaltouuni, kahvin/vedenkeitin sekä ruuanlaitto- ja ruokailuvälineitä.

Kirjoittajille on vuokrattavissa asuinhuoneen lisäksi muita rauhallisia tiloja.

Kuvataiteilijoille on vuokrattavissa työskentelytilaksi Klemetti-rakennuksessa olevia Oriveden Opiston kuvataiteen opetustiloja. Kampuksella on käytettävissä vanhoja maalaustelineitä.

Kuvataiteilijoille on tarjolla päärakennuksessa oleva näyttelytila Galleria Akvaario (vuokra 50,00 €/viikko). Tilaa vuokrataan myös muille kuin residenssissä asuville.

Sirkus Faktori on vuokrannut Klemetti-rakennuksen entisen korkea näyttämön (82 neliötä) sirkusammattilaisten harjoitustilaksi.

Muusikoille on Suvanto-rakennuksessa erillisiä äänieristettyjä harjoitustiloja sekä kamarimusiikkisali ja kaksi luokkatilaa. Käytettävissä on piano. Muusikot voivat työskennellä myös Klemetti-rakennuksen Estonia-luokassa tai kahviossa, mutta työskentelyajat on sovitettava salin muuhun käyttöön. Klemetissä on harjoitusflyygeli ja piano.

Kampuksella on laajakaistayhteys ja vapaasti käytettävä wifi (yhteyden laatu vaihtelee eri tiloissa). Kampuksella toimiva Ravintola Wanha Opisto on tilausravintola, josta voi etukäteen sopien ostaa ruoka-annoksia niinä aikoina, kun talossa on kursseja ja muita ruokailupalveluita ostavia tilaisuuksia.

Kulttuuriosuuskunta järjestää itse ja mahdollistaa muiden yhteisöjen toteuttamaa koulutusta, kursseja ja erilaisia tilaisuuksia. Taiteilijaresidenssin asukkailla mahdollistetaan osallistuminen Kampuksella oleviin tapahtumiin alennetuilla hinnoilla. Heidän toivotaan myös mahdollisuuksien mukaan suunnittelevan erilaista koulutustoimintaa, jonka opettajina he toimisivat.

Taiteilijaresidenssin asukkaat pääsevät samassa pihapiirissä olevaan Oriveden kaupungin uimahalliin 50 %:n alennetulla pääsymaksulla. 

Vuokrat

Huoneen vuokra on huoneen koosta riippuen 160,00 – 210,00 euroa / kk. Hinta sisältää sähkön ja lämmön. Vedestä peritään 25,00 € / kk / henkilö. Asukkaat huolehtivat itse huonesiivouksesta, ja käyttävät ensisijaisesti omia liinavaatteita ja pyyhkeitä – niitä voi erikseen vuokrata Kampukselta.

Työtilan vuokra on 100,00 € / kk. Tilassa voi soveltuvasti työskennellä useampi taitelija. Flyygelin ja pianon vuokra on 50,00 € / kk.

Kaikki hinnat sisältävät arvonlisäveron.

Residenssi

Ks. Oriveden kampuksen tarjoamat työskentely ym. mahdollisuudet sekä vuokrat kohdasta ’tilat ja organisaatio’

Hakeminen

Residenssiin on jatkuva hakuaika. Tiloja vuokrataan ympäri vuoden sopimuksen mukaan. Vuokra-ajan toivotaan olevan yhdestä kuukaudesta alkaen.

PlatformVaasa

Sivusto
Alat
Kuvataide.
Perustettu
2004
Osoite
Västra Kaserntorget 8-10, 65100 Vaasa
Yhteydet

Platform
Kasern 14
Västra Kaserntorget 8-10
65100 VASA
info(at)platform.fi

Tilat, organisaatio

Taiteilijavetoinen, vapaaehtoisvoimin toimiva Platform  tuottaa nykytaidetapahtumia ja vetää residenssiohjelmaa. Platformin projekti-/työtila sijaitsee vanhalla kasarmilla Vaasan keskustassa. Rakennuksessa työskentelee myös paikallisia taiteilijoita. Majoitus on erillinen loft-tila vanhassa saippuatehtaassa, n. 10 minuutin pyörämatkan päässä keskustasta.

Residenssi

Residenssiohjelman on avoin eri taiteen aloille, taiteilijoille jotka eivät asu ja työskentele Suomessa. Työskentelyjaksot ovat 1-2 kuukautta.

Taiteilijalle tarjotaan työtila, majoitus, matka- ja elinkustannukset, sekä pieni tuotantotuki projektin materiaaliostoihin. Taiteilijaa avustaa tarvittaessa vapaaehtoinen yhteyshenkilö joka vastaa käytännön järjestelyistä.

Taiteilijan odotetaan toteuttavan residenssissä projekti, joka voidaan esittää residenssin aikana tai sen jälkeen, lisäksi edellytetään taiteilijaluentoa. Platform ei yleensä toimi ”white box”  galleriatilojen tapaan, vaikka työtilaa periaatteessa voi käyttää sellaisena. Taiteilijoiden toivotaan etsivän vaihtoehtoisia tapoja tuoda esille teoksia.

Platform pyrkii linkittämään  residenssitaiteilijoita paikallisiin tekijöihin. Residenssiohjelmalla se haluaa  uudistaa Vaasan kulttuurielämää, luoda paikkoja ja tapahtumia joissa myös ala-kulttuurit voivat tulla esiin ja korkea- ja populaarikulttuuri voivat kohdata.

Hakeminen

Pro Artibus - Korppoo SaaristoresidenssiKorpoström

Sivusto
Perustettu
2021
Osoite
Saaristokeskus Korpoström
Yhteydet

Pro Artibus
Tuuli Toivola, residenssikoordinaattori (Korpoström)
tuuli(a)skargardscentrum.fi
+358 (0) 400 212 789

Tilat, organisaatio

Pro Artibus -säätiön uusi residenssiohjelma Saaristokeskus Korpoströmissä toteutetaan yhteistyössä Turunmaan saaristosäätiön ja Åbo Akademin meribiologisen tutkimusaseman kanssa.

Taiteilijalla on työhuone saaristokeskuksessa ja asuinpaikka Lillstuganissa, keskuksen vieressä. Saaristokeskus Korpoström on vierailukeskus, jossa tiede, luonto, taide ja kulttuuri kohtaavat. Rakennus toimii tukikohtana Åbo Akademin meribiologiselle tutkimukselle Saaristomerellä, Metsähallituksen toiminnalle Saaristomeren kansallispuistossa ja biosfäärialueen opetustoiminnalle, Biosfääriakatemialle.

Residenssi

Residenssi on pilottihanke, jonka tarkoituksena on yhdistää ympäristö- ja merentutkimus taiteeseen.
Residenssiohjelman kesto on kuusi kuukautta.

Hakeminen

Tarkemmat tiedot residenssin verkkosivuilta.

Pro Artibus - Snäcksund - TorppaTammisaari

Sivusto
Alat
Kuvataide, tutkimus.
Osoite
Villa Snäcksund, 10600 Tammisaari, Finland
Yhteydet

Åsa Lönnqvist, tuottaja
puh. 040 594 0394
asa.lonnqvist(at)proartibus.fi

Tilat, organisaatio

Ohjelmaan osallistujalle tarjotaan kalustettu huoneisto. Asunnon yhteydessä on myös työhuone ja tilaa työpajoja ja keskustelutilaisuuksia varten.

Residenssi

Pro Artibus -säätiön residenssiohjelma Snäcksund – Torppa toimii lyhytaikaisten taiteellisten tai taiteeseen liittyvien tutkimusjaksojen työskentelytilana. Painopiste on Residency-in-Residence formaatissa, joka on suunnattu yhteiskunnan eri alojen asiantuntijoille, joiden kanssa Snäcksund Villan -ohjelman stipendiaatit tekevät yhteistyötä.

Oleskeluajalle säätiö tarjoaa kalustetun asunnon sekä erillinen työhuone.

Hakeminen

Ohjelmaan ei järjestetä säännöllisiä avoimia hakuja.

Pro Artibus - Vasa AcademillVaasa

Sivusto
Alat
Kuvataide.
Perustettu
2019
Osoite
Hietasaarenkatu 6. Vaasa
Yhteydet

Pro Artibus -säätiö
taidepedagogi Johanna Halme
johanna.halme(a)proartibus.fi

Tilat, organisaatio

Residenssitaiteilijoille ja pedagogeille on työhuoneet Åbo Akademin Academill-kampuksella Vaasassa. Residenssiasunto puolestaan sijaitsee Vaasassa Solsidan nimisessä asunto-osakeyhtiössä

Residenssihanketta (2019-2029) ylläpitää Pro Artibus -säätiö yhteistyössä Åbo Akademin opettajankoulutusohjelman kanssa.

Residenssi

Residenssijaksot ovat kolmevuotisia. Residenssitaiteilija pyrkii kehittämään taiteeseen pohjautuvia, oppiainerajat ylittäviä menetelmiä yhdessä Pro Artibuksen taidepedagogin sekä Åbo Akademin opettajien, tutkijoiden ja opiskelijoiden kanssa. Ohjelman tavoitteena on tarjota tuleville ruotsinkielisille luokanopettajille ja pedagogeille tietoa nykytaiteen ilmenemismuodoista sekä miten taidetta voi käyttää ainerajat ylittävässä opetuksessa.

RaumArs TaiteilijavierasohjelmaRauma

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, esittävät taiteet, muotoilu, tutkimus, käsityö, taidejournalismi, arkkitehtuuri, keramiikka, mediataide, kuratointi.
Perustettu
1997
Osoite
Itäkatu
Yhteydet

RaumArs ry, c/o Rauman taidemuseo, Kuninkaankatu 37,  26100 Rauma
Toiminnanjohtaja Hannele Kolsio
Puh. 044-0545419
raumars(at)raumars.org

Tilat, organisaatio

Residenssiasunto sijaitsee Vanhassa Raumassa. Asunnossa on kaksi makuuhuonetta sekä yhteiskäytössä, keittiö, aulatila, wc ja wc/suihku. Taiteilija voi työskennellä yksin tai muiden taiteilijoiden kanssa.

Rauman taiteilijavierasohjelmaa ylläpitää RaumArs ry, joka tekee yhteistyötä Satakunnan alueen taide- ja kulttuurilaitosten, museoiden, taidekoulujen, yhdistysten, festivaalien, taiteilijoiden, koulujen sekä toiminnasta kiinnostuneiden yksityishenkilöiden kanssa.

Residenssi

RaumArs-taiteilijavierasohjelmaan voivat hakea eri alojen taiteilijat. RaumArsin ideana on alusta saakka ollut saattaa taiteilijat, taide paikalliset asukkaat lähemmäs toisiaan tuottamalla yhteisötaiteellisia ja osallistavia taideprojekteja. Vuosittain residenssiin valitaan 4–10 kansainvälistä tai kotimaista taiteilijavierasta tai -ryhmää, joista 2–4 saa stipendin (maksuttoman majoituksen, materiaalikuluja ja apua projektin toteuttamiseen). Työskentelyjaksot vaihtelevat 1–6 kuukauden välillä.

Hakijoiden, erityisesti maksutonta majoitusta hakevien, edellytetään esittävän selkeän suunnitelman residenssin aikana toteutettavasta yhteisö-, ympäristö- tai julkisen taiteen projektista. Valinnan kriteereinä ovat taiteilijan motivaatio työskennellä yhteisön kanssa, aiempien teosten taso ja työsuunnitelma.

Useat projekteista toteutetaan koululaisten tai lasten nuorten kanssa, mutta taiteilijat voivat toteuttaa projektin minkä yhteistyöryhmän kanssa tahansa. Usein näyttelyt ja tapahtumat toteutetaan perinteisistä näyttelytiloista poikkeaviin paikkoihin.

Vinkkinä hakijoille kerrottakoon, että RaumArs tekee kiinteää yhteistyötä ja olemme toteuttaneet menestyksellisesti taideprojekteja Rauman Seudun Katulähetyksen ja Rauman Seudun Työnhakijoiden kanssa, joten otamme mielellämme vastaan hakemuksia, joissa taiteilija työskentelisi jomman kumman kohderyhmän kanssa.

Emme vaadi opetuskokemusta, mutta taiteilijan tulee pystyä toteuttamaan projekti suunnitelmansa mukaisesti.

Kaikki taiteilijat maksavat rekisteröitymismaksun sekä residenssin päätyttyä palautettavan vakuusrahan.

Hakeminen

Hakemukset vuosittain maalis-huhtikuussa.

Routa Companyn residenssiKajaani

Saaren kartanoMietoinen

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, esittävät taiteet, tutkimus, taidejournalismi, mediataide, kuratointi, critics & translators included.
Perustettu
2008
Osoite
Saaren rantatie 21, 23140 Hietamäki
Yhteydet

Puh +358 2 431 4200
saari@koneensaatio.fi

Toiminnanjohtaja Leena Kela
leena.kela@koneensaatio.fi 

Kuvagalleria
Tilat, organisaatio

Saaren kartanon asunnoissa on perusvarusteltu keittiö tai minikeittiö, ja lisäksi yhdessä rakennuksessa on yhteiskeittiö. Asunto on vain yhden vieraan käytössä, ja jokaisessa asunnossa on oma suihku ja WC. Ryhmät asuvat tiiviimmin ja jakavat usein asuntoja.

Saaren kartanon navetta on kunnostettu monipuoliseksi työskentelytilaksi eri alojen taiteilijoille. Navetalla on yksi tanssistudio, kolme kuvataiteilijan työtilaa sekä pieni ompelupiste ja puuverstas. Kirjoitustyötä tekevien työhuoneet ovat asuntojen yhteydessä.

Residenssissä ei ole pimiötä, printtimahdollisuutta, savityövälineistöä, grafiikan välineistöä, mediahuonetta tai tekstiilintyöstövälineistöä (ompelukonetta lukuun ottamatta). Residenssipaikkaa voi hakea myös työn suunnitteluvaiheeseen.

Kesäisin kartanolla työskentelevien ryhmien on mahdollista käyttää työskentelyynsä myös kartanon lämmittämättömiä ulkorakennuksia. Työtilaa ei tarvitse jakaa muiden kanssa.

Yksi asunnoistamme on perusremontin yhteydessä muutettu esteettömäksi, ja siinä on keittiö, esteetön WC sekä kolme huonetta. Asunto on ensimmäisessä kerroksessa ja sinne on nostohissi. Navettarakennuksen työtilat ovat myös esteettömiä, mm. tanssisalissa on luiska ja suihkutilaan ja WC:hen mahtuu pyörätuolin kanssa. Kartanon päärakennus ei ole esteetön.

Lue lisää Saaren kartanon tiloista

 

Residenssi

Saaren kartano on Koneen Säätiön ylläpitämä kansainvälinen taiteilijaresidenssi Mynämäellä, Varsinais-Suomessa. Vuonna 2008 toimintansa aloittanut Saaren kartanon taiteilijaresidenssi tarjoaa eri alojen ammattitaiteilijoille tilaisuuden arjesta irrottautumiseen ja mahdollisuuden keskittyä luovaan työhön. Kartanon kaunis, historiallinen ympäristö ja maalaismiljöö tukevat keskittymistä. Saaren kartano antaa taiteilijoille myös alustan kohdata toisiaan ja jakaa ajatuksiaan.

Saaren kartanon residenssin toiminta ohjaa ekologinen kestävyys, joka kattaa myös sosiaalisen ja henkisen kestävyyden. Työskentely ekologisten aiheiden parissa ei ole valintaperusteena taiteilijavalinnoissa, vaan ekologinen fokus näkyy residenssin jokapäiväisessä toiminnassa.

Kevät, syksy ja talvi on varattu taiteilijoiden itsenäiseen työskentelyyn. Residenssissä työskenteleviä taiteilijoita on kartanossa yleensä seitsemän kerrallaan kahden kuukauden mittaisessa yksilöresidenssijaksossa. Yksilöresidenssijakson aikana kartanolla työskentelee myös yksi Koneen Säätiön apurahalla työskentelevä tutkija tai tietokirjailija. Saaren kartanon residenssissä työskentelee läpi vuoden Saaren kartanon yhteisötaiteilija. Residensseihin sisältyy asunto, työhuone ja kuukausiapuraha (2 500 €,3 000 € tai 3 600 €/kk hakijan kokemuksen mukaan). Apuraha on tarkoitettu elinkustannusten, matkakustannusten sekä muiden kulujen kattamiseen.

Taiteilijaryhmät voivat hakea tiloja käyttöönsä määräajaksi touko–elokuussa. Ryhmät voivat hakea apurahaa sekä tukea matkoihin residenssikauden ajaksi.

Residenssiin hakijat voivat hakea myös hitaan matkustamisen tukea Suomen ulkopuolelta Saaren kartanon residenssiin saapumiseen ja sieltä lähtemiseen. Hitaalla matkustamisella tarkoitetaan lentämisen ja muiden ekologisesti kestämättömien kulkuvälineiden välttämistä. Mikäli matka kestää yhteensä yli viikon, on siihen mahdollista hakea myös työskentelyapurahaa.

Lue lisää hakemisesta Saaren kartanoon

Saaren kartanon tehtävä on tarjota eri alojen taiteilijoille ja tutkijoille rauhallinen työskentely-ympäristö ja hedelmällinen kohtauspaikka. Saaren kartanolla taiteilijat ja tutkijat kohtaavat myös toisensa, residenssi tarjoaa tilaisuuksia vuorovaikutukseen ja eri taiteenalojen ja taiteen ja tieteen välisten rajojen ylittämiseen. Saaren kartanon Kaivo on residenssissä työskentelevien taiteilijoiden ja tutkijoiden mahdollisuus kohdata, jakaa ja jättää oma jälkensä toinen toisensa ajatuksiin, työhön ja Saaren kartanoon. Lue lisää Kaivosta

Vuosittain Saaren kartanolla työskentelee noin 35–50 yksittäistä taiteilijaa, tutkijaa tai työryhmää. Residenssissä on työskennellyt sen toiminnan aikana lähes 600 taiteilijaa ja tutkijaa yli 50 eri maasta. Residenssipaikkojen myöntöprosentti on noin 5–7 %.

Hakeminen

Residenssin hakuaika alkaa 1.3. ja päättyy 31.3. klo 16.00. Vain hakuaikana verkkopalvelun kautta lähetetyt hakemukset otetaan käsiteltäviksi.

Hakemusten käsittely perustuu vertaisarviointiin. Vertaisarvioijat ovat taiteenalan asiantuntijoita, jotka vaihtuvat yleensä vuosittain.

Salmelan nuorten taiteilijoiden residenssiMäntyharju

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus.
Perustettu
1993
Osoite
Mäntyharjuntie 25, 52700 Mäntyharju
Yhteydet

Toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala
Salmelan toimisto, Näkkimistöntie 1, 47900 Vuohijärvi (Kouvola)
info(at)taidekeskussalmela.fi
Puh. +358 50 3388 114
www.facebook.com/taidekeskussalmela

Tilat, organisaatio

Näyttelykauden ulkopuolella Taidekeskus Salmelan näyttelytilat luovutetaan nuorten taiteilijoiden käyttöön.  Salmelassa on ateljee- ja asuntotilat samanaikaisesti 4 taiteilijalle. Ateljeetilana toimii kirvesmies-empiretyylinen Salmela-rakennus 1850-luvulta. Ateljeet sopivat parhaiten taidemaalareille. Residenssitoiminnalla Salmela, yhteistyössä Mäntyharjun kunnan kanssa, haluaa tukea lupaavia nuoria taiteilijoita kuvataiteen, musiikin ja kirjallisuuden alalla. Salmela sijaitsee Mäntyharjun kirkonkylämiljöössä Pyhäveden rannalla.

Residenssi

Työskentelyjakson pituus on 4-8 kuukautta. Työskentely ja asuminen on taiteilijoille maksutonta. Taiteilija maksaa itse matka-, materiaali- ja elinkustannukset.

Salmela kutsuu talvistipendiaateiksi myös sen järjestämässä Nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailussa menestyneitä nuoria taiteilijoita.
Mäntyharjun nuorten taiteilijoiden talviresidenssien lisäksi Salmela ylläpitää taiteilija-ateljeeta Viipurissa.

Hakeminen

Vapaamuotoiset hakemukset lähetetään osoitteeseen: info(at)taidekeskussalmela.fi tai Taidekeskus Salmela, Näkkimistöntie 1, 47900 Vuohijärvi.

Santun taloKeuruu

Sivusto
Alat
Kuvataide.
Perustettu
1985
Osoite
Vanhankirkontie 6, 42700 Keuruu
Yhteydet

Keuruun museo, Kangasmannilantie 4, 42700 Keuruu
Puh 040 965 5567
museonjohtaja Soile Ollikainen soile.ollikainen(at)keuruu.fi

Tilat, organisaatio

Taiteilija Lauri Santun entinen kotitalo sijaitsee Keuruun keskustassa vanhan kirkon takana. Talossa on 3 huonetta, keittiö ja sauna, maisema järvelle (ei internet-yhteyttä). Talon omistaa Keuruun kaupunki, joka vuokraa sitä kesäisin ammattitaiteilijoille. Taiteilijan käytettävissä on grafiikan prässi, joka sijaitsee taiteilijaseuran työtilassa puoli kilometriä Santun talolta.

Residenssi

Ammattitaiteilijat voivat saada talon käyttöönsä yhdeksi kuukaudeksi touko-syyskuussa. Vuokrana peritään teos kaupungin kokoelmiin.

Hakeminen

Vapaamuotoiset hakemukset toimitetaan Keuruun museolle. Hakuajat löytyvät Keuruun museon kotisivuilta www.keuruunmuseo.fi
Keuruun museon yhteyshenkilö amanuenssi Helena Kukkamo antaa lisätietoja: helena.kukkamo(at)keuruu.fi

 

Serlachius-residenssiMänttä

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, esittävät taiteet, muotoilu, tutkimus, käsityö, taidejournalismi, arkkitehtuuri, keramiikka, mediataide, kuratointi, taidehistorijoitsijat.
Perustettu
2015
Yhteydet

residency@serlachius.fi

Tilat, organisaatio

Residenssi on Serlachius-museoiden ja Mäntän kuvataideviikkojen ylläpitämä.

Residenssiasunto sijaitsee Serlachius-museo Göstan puistomiljöössä Melasjärven rannalla. Majoituksen lisäksi residenssivieraiden käytössä on työskentelytiloja Aleksanterin linnaksi kutsutussa jugend-talossa Serlachius-museo Gustafin vieressä.

Residenssi

Residenssi on tarkoitettu kuvataiteen alalla toimiville luovan alan ammattilaisille, kuten kuvataiteilijoille, taidehistorioitsijoille, tutkijoille tai kuraattoreille. Residenssiaikaa voi hakea yksityishenkilönä henkilökohtaiseen työskentelyyn. Myös työparit ja erilaiset taiteilijaryhmät voivat hakea residenssipaikkaa. Residenssiaikana voi keskittyä omaan luovaan prosessiin, mutta se tarjoaa mahdollisuuden vuorovaikutukseen paitsi paikallisten ihmisten, myös residenssivieraiden ja Mäntän taideinstituuteissa työskentelevien ihmisten kanssa.

Residenssiin voi hakea 1-4 kuukauden ajaksi. Yksittäisen residenssijakson lisäksi Serlachius-residenssistä voi hakea tuotantoresidenssiaikaa, joka jaksottuu useammalle peräkkäiselle vuodelle. Tuotantoresidenssin tarkoitus on mahdollistaa pitkäkestoisemmat projektit.

Residenssitoiminnan tavoite on luoda uusia yhteyksiä taiteen tekijöiden, tutkijoiden ja kuraattorien välille. Työhuoneen ja majoituksen lisäksi residenssi tarjoaa kontakteja paikalliseen taidekenttään ja mahdollisuuksia yhteisöllisiin projekteihin paikallisten kanssa. Residenssijaksosta ei peritä vuokraa.

Hakeminen

Hakuaika vuodelle 2021 on 1.2.-1.4.2020.

Suomen Kulttuurirahaston residenssiapurahat ulkomaisiin taiteilijaresidensseihinTokio, Sydney, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Peking, Soul, New York

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, esittävät taiteet, arkkitehtuuri, kuratointi, Residenssityöhön voivat hakea eri alojen taiteilijat, kirjailijat sekä tutkijat. Tarkempaa tietoa kunkin residenssin esittelysivulla..
Yhteydet
Suomen Kulttuurirahasto
Johanna Ruohonen
erityisasiantuntija

johanna.ruohonen@skr.fi

Residenssi

Suomen Kulttuurirahasto myöntää vuosittain apurahoja työskentelyyn ulkomaisissa taiteilijaresidensseissä. Vuodelle 2020 hakukohteita on yhdeksän: AIT (Tokio Japani), Artspace (Sydney Australia), Capacete (Rio de Janeiro Brasilia), Filba (Buenos Aires Argentiina), Institute for Provocation (Peking), Santarcangelo dei Teatri (Italia), SeMA Nanji (Soul Etelä-Korea), Tokyo Arts and Space Residency (Japani), ja Triangle (New York USA).

Residenssityöhön voivat hakea eri alojen taiteilijat, kirjailijat ja kuraattorit. Yksityiskohtaiset tiedot residensseistä ja niihin myönnettävistä apurahoista (työskentely- ja matka-apurahat) löytyvät Kulttuurirahaston sivuilta.

Hakeminen

Kaikkiin residensseihin haetaan samalla kaavakkeella. Kuvataiteen alan hakijat voivat hakea useampaan kohteeseen samalla hakemuksella. Tällöin työsuunnitelmassa tulee perustella miten työskentely muuttuu kohteesta riippuen. Yhdellä hakukierroksella voi hakea joko Kulttuurirahaston tarjoamia residenssipaikkoja tai liikkuvuusapurahaa, mutta ei molempia.
Residenssiapurahoja ovat haettavissa elokuun hakuaikana Kulttuurirahaston verkkopalvelussa.

Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin taiteilija-asunnotNew York, USA

Sivusto
Alat
Kuvataide, muotoilu, arkkitehtuuri.
Perustettu
1990
Yhteydet

Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin säätiö
Asiamies Eeva Talvitie
talvitie@fciny.org

Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti
Residency Manager Susanne Boswell
boswell@fciny.org

Tilat, organisaatio

Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti ylläpitää neljää taiteilija-asuntoa Harlemissa New Yorkissa.

Taiteilija-asuntojen pyörittämisen lisäksi instituutti koordinoi kahta yhteistyöresidenssiä kuvataiteilijoille yhteistyössä Alfred Kordelin säätiön ja ISCP-residenssikeskuksen kanssa sekä Suomen Kulttuurirahaston ja Triangle Residency -ohjelman kanssa.

Instituuttia ylläpitää Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin säätiö, jonka perustivat 1990 Suomen TaiteilijaseuraSuomen Arkkitehtiliitto ja Teollisuustaiteen liitto Ornamo. Kulttuuri-instituutin toiminta tähtää ihmisten ja ideoiden liikkeelle laittamiseen, kansainvälisen dialogin edistämiseen sekä eri visuaalisten taidemuotojen välisen vuorovaikutuksen luomiseen.

Residenssi

Työskentelyjakson pituus on 1-2 kuukautta.
Stipendi kattaa vapaan taiteilija-asunnon, taiteilija maksaa matkat ja elantokustannuksensa itse, lisäksi säätiö perii käyttökorvauksen.

Ohjelman tavoitteena on tarjota ammattilaisille luova työskentely- ja tutkimusjakso sekä verkostoitumismahdollisuuksia.

Hakeminen

Hakuaika vuosittain huhtikuussa.
Hakijan on olta joko Suomen Taiteilijaseuran, Ornamon tai SAFAn jäsen.

Särön Oder-residenssiFrankfurt an der Oder

Sivusto
Alat
Kuvataide, kirjallisuus, tutkimus, taidejournalismi.
Osoite
Ziegelstrasse 20, Frankfurt an der Oder, Saksa
Yhteydet

Mark Mallon, +49 177 620 6928 tai +358 41 535 6065
saro.residenssi@gmail.com

Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö ry
Nilsiänkatu 10 B
00510 HELSINKI

Tilat, organisaatio

1900-luvun alussa valmistuneen asuinrakennuksen 5. kerroksessa sijaitsevan residenssihuoneiston (3h+k) pinta-ala on 86 m². Residenssi sijaitsee Frankfurt an der Oderissa, Saksan ja Puolan rajalla.

Residenssiä ylläpitää Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö ry. Residenssin yhteistyökumppaneina on suomalaisia kirjailija- ja taiteilijajärjestöjä, mm. Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry, WSOY:n kirjallisuussäätiö, Suomen freelance-journalistit ry.

Residenssi

Residenssi on avoin suomalaisille kirjailijoille, taiteilijoille ja tieteenharjoittajille.

Residenssihuoneiston lisäksi residenssi tarjoaa kuvataiteilijoille erillistä työskentelytilaa samassa korttelissa.

Residenssi auttaa suomalaisia kirjailijoita ja taiteilijoita myös verkostoitumisessa (Saksa, Puola).

Hakeminen

Residenssiin voivat hakea Särö ry:n ja yhteistyöjärjestöjen jäsenet.

Haku sähköisesti residenssin Internet-sivujen kautta.

TUO TUOJoutsa

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, esittävät taiteet, muotoilu, tutkimus, käsityö, taidejournalismi, arkkitehtuuri, keramiikka, mediataide, kuratointi, ekologinen taide ja tutkimus.
Perustettu
2020
Osoite
Pertunmaantie 912, 19650 Joutsa
Yhteydet

tuotuoarts@gmail.com
Joni Judén +358 45 228 8209
Kaitlyn Hamilton +358 45 787 06071

Kuvagalleria
Tilat, organisaatio

TUO TUO tarjoaa tiloja ja resursseja eri alojen taiteilijoiden ja tutkijoiden käyttöön, sekä mahdollisuuksia julkiseen vuorovaikutukseen tähtääviin projekteihin. Residenssijakson pituus on 1–3 kuukautta. Myös pidemmät jaksot ovat mahdollisia. Taiteilijoilla on mahdollisuuksia järjestää tiloissamme näyttelyitä, esityksiä, konsertteja, luentoja ja workshop-tilaisuuksia.

Residenssissä taiteilijat saavat keskittyä rauhassa omaan työhönsä, mutta pyrimme myös tarjoamaan mahdollisuuksia vieraiden ja yhteisön väliseen vuorovaikutukseen sekä yhteistyöhön. Taiteilijoita kannustetaan residenssin aikana hyötykäyttämään ympäröivää luontoa sekä uudistuvia ja kierrätettyjä materiaaleja.

Residenssimaksut ovat 250€–500€ ajankohdasta ja työtiloista riippuen.

Residenssi

TUO TUO Kulttuuri Tila ja Residenssi on taiteilijaresidenssi sekä monimuotoisen taiteen ja kulttuurin kehto Joutsassa etelä Keski-Suomessa. Majoitamme kolme taiteilijaa kerrallaan, tällöin jokainen asukas saa oman huoneen lisäksi käyttöönsä myös henkilökohtaiset työtilat. Työpareilla, isommilla ryhmillä sekä kollektiiveilla (3–6 henkilöä) on mahdollisuus saada käyttöön kaikki tilat .

Työtilat (38m²–62m²) on varustettu suurilla ikkunoilla, työpöydillä ja langattomalla Internet-yhteydellä. Liiteri, pihasauna, ja kellari ovat myös taiteilijoiden käytettävissä––yhteiskäytössä keittiö ja oleskelutilat. Järvellä yhteiskäytössä on myös soutuvene ja lautta.

Toimintamallimme “Kulttuuri Tilana” pyrkii tarjoamaan osallistumismahdollisuuksia sekä avaamaan ovia mahdollisimman monille. Tuemme ensisijaisesti Ekologiseen taiteeseen ja tutkimukseen pohjautuvia aloitteita, permakulttuuriprojekteja, sekä julkiseen vuorovaikutukseen tähtääviä hankkeita. TUO TUOn päämaja on vuonna 1930 valmistunut entinen Pynnölän kyläkoulu ja sitä ympäröivä luonto. TUO TUO pyrkii toimimaan ilmaisun ja rohkeitten uusien ideoiden kasvualustana, sekä tilana, jossa kulttuuri ja taide voivat kukoistaa.

Hakeminen

TUO TUO I–XII vuodenaikoihin perustuva avoin haku 2021-2022: https://www.tuotuoarts.com/open-call

Ympärivuotinen avoin hakemus

Taidekeskus Järvilinnan residenssiVihtavuori

Sivusto
Alat
Kuvataide, kirjallisuus, käsityö.
Perustettu
2016
Osoite
Taidekeskus Järvilinna, Järvilinnantie 213, 41330 Vihtavuori
Yhteydet

jarvilinna(at)gmail.com

Hannele Torniainen Puh. +358 50 5171797 hannele.torniainen(at)gmail.com

Tilat, organisaatio

Asuinhuoneen vuokra on 250€/kk.

Residenssirakennuksessa on  yläkerrassa kolme lukittavaa huonetta, joilla on yhteinen keittiö ja kylpyhuone. Huoneessa on sänky ja vuodevaatteet, 2 pöytää, tuoli, lamppu ja vaatekaappi.

Yläkerrassa on TV-aula ja kirjasto. Rakennuksessa on sauna ja pyykkitupa, joiden käyttö on maksutonta, ja residenssivieraan käytettävissä on polkupyörä ja vene. Lähimpään kauppaan on 4 km ja kauppareissuja järjestetään tarpeen mukaan.

Päärakennuksessa on  näyttelytiloja ja myymälä, ja siellä järjestetään konsertteja ja muita tapahtumia. Kahvila on auki ke-su klo 12-17.

Residenssi

Laukaassa, 15 km Jyväskylästä, Leppävesi-järven rannalla sijaitseva Taidekeskus Järvilinna tarjoaa pitkäaikaisia työtiloja paikallisille taiteilijoille ja residenssejä vieraileville taiteilijoilla. Residenssi soveltuu niin yhteistyötä eri taiteenalojen kanssa hakeville kuin omaa projektia toteuttaville taiteilijoille. Maaseutu ja kaunis luonto ympärillä luovat rauhallisen työskentely-ympäristön.

Residenssivieraita on tullut Suomesta, Virosta, Puolasta, Italiasta, Japanista, Sloveniasta, Saksasta ja Ranskasta.

Taiteilijalla on residenssin aikana tai sen päätteeksi mahdollisuus järjestää ns. open table show, esittelytilaisuus tai muu  tapahtuma taidekeskuksen päärakennuksessa.

Residenssiä ylläpitää Kauko Sorjosen säätiö.

Hakeminen

Vapaamuotoinen hakemus toimitetaan sähköpostitse osoitteeseen jarvilinna(at)gmail.com, tarkemmat hakuohjeet osoitteessa http://www.jarvilinna.fi/residenssi/

Taiteilijavalinnat tekee Kauko Sorjosen säätiö.

Taidetehtaan taiteilijaresidenssiPorvoo

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, esittävät taiteet, muut luovan alan edustajat.
Perustettu
2018
Osoite
Läntinen Aleksanterinkatu 1, 06100 Porvoo
Yhteydet

Kulttuuripalvelut, Porvoon kaupunki
näyttelykoordinaattori Henrik Lindqvist
puh. 040 489 1610
henrik.lindqvist@porvoo.fi

Tilat, organisaatio

Taiteilijaresidenssi sijaitsee Porvoon Taidetehtaassa. Residenssiin kuuluu työskentelytila ja asunto. Asunto (avokeittiö, makuuhuone, wc/suihku) on 56 m2 ja korkea työskentelytila on 35 m².

Korvaus on 50 euroa viikko, 200 euroa kuukausi.

Residenssi on Porvoon kaupungin kulttuuripalveluiden ylläpitämä. Taidetehtaan säätiö tukee toimintaa.

Residenssi

Hakijana voivat olla eri taiteen- ja kulttuurialojen kuten myös luovan toimialan edustajat.

Työskentelyjakson pituus on sovittavissa residenssiajan taiteellisen suunnitelman puitteissa. Oleskelujakson pituus voi olla 1–6 kuukautta. Myös lyhemmät vierailutoiveet huomioidaan.

Residenssitoiminnan tavoitteena on vahvistaa olemassa olevia kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja sekä luoda uusia yhteyksiä ja yhteisöllisiä projekteja, joista paikalliset taide- ja kulttuuritoimijat ja asukkaat hyötyvät.

Hakeminen

Kulttuuripalvelut valitsee residenssitaiteilijat hakemusten perusteella. Residenssiin on jatkuva haku. Tarkemmat hakuohjeet residenssin verkkosivuilta.

Taideyliopiston Kuvataideakatemian alumniresidenssiohjelmaAmsterdam, Maastricht, Lontoo, New York, Toronto

Sivusto
Alat
Kuvataide, Residensseihin voivat hakea Kuvataideakatemian alumnit.
Yhteydet

Taideyliopiston Kuvataideakatemia
Johanna Vakkari
Varadekaani
johanna.vakkari(at)uniarts.fi

Residenssi

Taideyliopiston Kuvataideakatemia tarjoaa yhdessä Saastamoisen säätiön kanssa Kuvataideakatemian alumneille mahdollisuuden kansainvälistymiseen residenssistipendien muodossa. Residenssiohjelma tukee stipendein kuvataiteilijoiden maisteritutkinnon jälkeisiä jatko-opintoja korkeatasoisissa residenssikeskuksissa, joiden kanssa Kuvataideakatemia on solminut kumppanuuden. Kumppanit ovat Jan van Eyck Academie Maastrichtissa, ISCP – International Studio & Curatorial Program New Yorkissa, Liaison of Independent Filmmakers of Toronto ja Space Lontoossa. Lisäksi Rijksakademie van Beldeende Kunsteniin Amsterdamissa on varattu mahdollisuus stipendiin, mikäli Kuvataideakatemiasta valmistunut hakija tulee valituksi residenssiohjelmaan.

Residenssiin voivat hakea Kuvataideakatemian alumnit. Yksityiskohtaiset tiedot residensseistä ja niihin myönnettävistä apurahoista löytyvät Taideyliopiston sivuilta.

Hakeminen

Residensseihin voivat hakea Kuvataideakatemian alumnit. Tarkemmat tiedot hakemisesta Taideyliopiston sivuilla.

 

Taiteilijaresidenssi HupeliVuonislahti

Sivusto
Alat
Kuvataide, kirjallisuus, tutkimus.
Perustettu
2011
Osoite
Rekiniemi 2 c, 81590 Vuonislahti
Yhteydet

Kulttuuriseura Pielisen Lumo ry
pielisenlumo@vuonis.net
tel. +358 400 170 255

Tilat, organisaatio

Hupeli on vuonna 2011 valmistunut hirsirakennus (300 m²) , jonka on suunnitellut arkkitehti Heikki Kukkonen. Hupeli sijaitsee metsäisellä kannaksella ja talon molemmin puolin avautuu Pielisen järvimaisemat. Taiteilijaresidenssi Hupelissa on kolme asuntoa (á 33 m²) ja kolme työskentelytilaa. Yhteiskäytössä on iso tupa ja erillinen rantasauna.

Hupelin ylläpitäjä on Kulttuuriseura Pielisen Lumo ry.

Residenssi

Hupelin taiteilijaresidenssiä vuokrataan taiteilijoiden, kirjailijoiden ja tutkijoiden työskentelyä varten. Rakennuksessa on kolme työskentelytilaa: kuvataideateljee, kirjailijan kammari ja tutkijan kammari.

Residenssijaksojen pituus on 1-6 kuukautta. Vuokratiedot löytyvät residenssin verkkosivuilta.

Hakeminen

Jatkuva haku.

Takahuhdin taiteilijaresidenssiTampere

Sivusto
Alat
Kuvataide, kuraattorit.
Perustettu
2008
Osoite
Kirjavaisenkatu 17, Tampere
Yhteydet

Tampereen taiteilijaseura, Kuninkaankatu 2, FIN-33210 Tampere
Puh 010 420 2040
info(at)tampereen-taiteilijaseura.fi

Tilat, organisaatio

Tampereen Taiteilijaseura vuokraa asuin- ja työskentelytilaa Takahuhdin Taidekeskuksesta, 5 km Tampereen keskustasta. Rakennuksen omistaa Tampereen kaupunki.
Työtila käsittää vajaat 40 m2 valoisaa tilaa, jossa on työpöytä ja maalausteline. Asunnossa on kolme huonetilaa.

Residenssi

Residenssi on sekä Tampereen Taiteilijaseuran residenssivaihtoprojektien käytössä että vuokrattavissa muille kuvataiteilijoille ja kuraattoreille hakemuksesta. Valinnat tekee Tampereen Taiteilijaseuran ry:n johtokunta.  Asunnon ja ateljeen vuokrahinnat löytyvät residenssin verkkosivuilta.

 

Tampereen Työväen Teatterin taiteilijaresidenssiTampere

Tapiolan vierasateljeeEspoo

Sivusto
Alat
Kuvataide.
Perustettu
1997
Osoite
Nallenpolku 1 B, 02110 Espoo
Yhteydet

Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö, Lemuntie 4 D 21, 00510 Helsinki
Puh 050 4203062
info(at)ateljeesaatio.fi

Tilat, organisaatio

Tapiolan ateljeetalossa on 10 kuvataiteilijoiden ateljeeasuntoa, joista yksi on varattu residenssitaiteilijoiden käyttöön. Vierasateljee on korkea ja valoisa, 83 m2:n ateljeeasunto, sisältäen ateljeeen, makuuparven (15 m2, ateljeessa), keittiön ja kylpyhuoneen. Ateljeessa on taiteellisen työn perusvälineet.

Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön omistama Tapiolan ateljeetalo sijaitsee Espoossa vajaan 10 kilometrin päässä Helsingistä. Vuonna 1955 valmistuneen talon on suunnitellut professori Aulis Blomstedt.

Residenssi

Ateljeesäätiön kansainvälinen taiteilijavaihto-ohjelma perustuu ulkomaisten yhteistyökumppaneiden kanssa tehtyihin sopimuksiin, joiden perusteella ulkomaiset kuvataiteilijat työskentelevät Tapiolan ateljeessa ja suomalaistaiteilijat sopimuskumppanin ateljeissa ulkomailla.

Työskentelyjaksot 2-4 kuukautta. Vaihto-ohjelmissa ateljeeasunto on taiteilijalle ilmainen tai hänelle tarjotaan siihen tukea. Elinkustannukset ja materiaalit taiteilija maksaa itse. Taiteilijan valinnut organisaatio tarjoaa taiteilijalle stipendin.

Avoimen haun kautta järjestetyt residenssijaksot ovat 1-3 kuukauden pituisia, maksimi kuusi kuukautta, ja niistä peritään vuokra.

Residenssiohjelman tavoitteena on lisätä taiteilijoiden kansainvälisiä työskentelymahdollisuuksia.

Residenssi tarjoaa taiteilijalle ammattimaiset työskentelyolosuhteet sekä kontakteja paikallisiin taiteilijoihin ja taiteilijajärjestöihin.

Ateljeeta ja taiteilijoiden työskentelyä pyritään tuomaan esille sekä muille alan ammattilaisille että yleisölle yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

Hakeminen

Haku tapahtuu pääosin yhteistyöpartnereiden kautta. Seuraava avoin haku päättyy 29.10.2021, lue hakuilmoitus »

Titanik A.i.R. ohjelmaTurku

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide.
Perustettu
2006
Osoite
Itäinen Rantakatu 8, FIN-20700 Turku
Yhteydet

Arte ry / Titanik-galleria, Itäinen Rantakatu 8, 20700 Turku
Puh 045 8998772
info(at)titanik.fi

Tilat, organisaatio

Taiteilijajärjestö Arte ry:n ylläpitämä residenssiohjelma. 20m työtila on galleria Titanikin yhteydessä. Residenssiasunto sijaitsee kävelymatkan päässä gallerialta.

Residenssi

Residenssi keskittyy äänitaiteeseen tai äänilähtöiseen nykytaiteeseen. Ohjelma tarjoaa ulkomaisille taiteilijoille 1-3 kuukauden residenssejä. Ilmainen majoitus ja työtila. Työvälineiden ja audiovisuaalisten varusteiden käytöstä on mahdollista sopia. Taiteilijoilla on mahdollisuus pitää näyttely Titanik-gallerian studio-tilassa.

Hakeminen

Haku vuodelle 2020 oli keväällä 2019, lisätietoja residenssin Internet-sivuilta.
Taiteilijavalinnat tekee Arte ry:n hallituksen jäsenet.

Tohmajärven taiteilijaresidenssiTohmajärvi

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, esittävät taiteet, muotoilu, tutkimus, käsityö, arkkitehtuuri, keramiikka, mediataide.
Perustettu
2019
Osoite
Opistotalo Kipinä, Kirkkotie 16, 82600 Tohmajärvi
Yhteydet

Tohmajärven kunnan kulttuuritoimi
Residenssin hoitaja Kaisa Jussila
040 771 0729
tohmajarvenresidenssi@gmail.com

Tilat, organisaatio

 

Tohmajärven kulttuuritoimi hakee taiteilijoita työskentelemään kunnan taiteilijaresidenssiin kesäkaudelle 2022.  Tarvitsetko esimerkiksi rauhallista harjoittelu- ja sävellystilaa, kylpyä suomen kielen kehdossa Maiju Lassilan jalanjäljillä tai työtiloja teostesi valmistamiseen?

Voit hakea työskentelyaikaa kesäkuulle (1.-30.6.) ja heinäkuulle 2022 (1.-31.7.). Voit
myös hakea koko kesäkaudelle 1.6.-31.7.2022. Samaan aikaan residenssissä työskentelee myös toinen taiteilija. Ideana on, että samaan aikaan työskentelisi kaksi eri alojen taiteilijaa.

 

 

Asuminen ja työskentely residenssissä

Residenssi on vanha Kemien kansakoulu, joka on talvisin kansalaisopiston ja musiikkiopiston käytössä. Opistotalo Kipinä sijaitsee Tohmajärven keskustassa osoitteessa Kirkkotie 16, 82600 Tohmajärvi.

Taiteilijan käytettävissä on kuvataideluokka ja sen keramiikkauuni, kangaspuut, tanssisali sekä piano. Musiikkiopistolta on lainattavissa myös muita instrumentteja. Tilat on äänieristetty.

Kahdelle taiteilijalle on varattu oma makuuhuone liinavaatteiden kera sekä jaettu kylpyhuone. Yhteisessä käytössä olevasta keittiöstä löytyvät perusvälineet ruuanlaittoon sekä mikro, liesi ja uuni. Käytettävissä on myös pyykkikone.

Talon takaa löytyvät pururadat ja luonto- sekä patikointi- ja pyöräilypolut, ja yhdessä viereisen museoalueen ja kahvilan kanssa talo muodostaa laajan puutarhamaisen piha-alueen. Kävelymatkan päässä on kaksi ruokakauppaa. Residenssissä on kaksi polkupyörää. Vuokrattavissa on myös sähköavusteisia polkupyöriä sekä fatbikeja.

Asuminen residenssissä on taiteilijalle maksutonta. Vastineeksi residenssiajasta voit jättää jonkinlaisen jäljen Tohmajärvelle: järjestää esimerkiksi työpajan, taiteilijatapaamisen tai -esittelyn, esiintymisen tai lahjoittaa teoksen kunnan kokoelmiin.

Perhe ja ystävät voivat vierailla residenssissä, mutta pääasiassa residenssiaika on tarkoitettu taiteelliseen työskentelyyn. Lemmikin voi ottaa mukaan, mikäli se sopii toiselle residenssitaiteilijalle.

Halutessaan voi myös tehdä matkoja Venäjän puolelle. Tohmajärveltä saa viisumin kätevästi, ja Niiralan raja-asema on myös Tohmajärvellä.

Tohmajärvelle pääsee arkisin julkisilla kulkuneuvoilla. Pärjäät siis myös ilman autoa, sillä kaupat ja keskusta ovat n. 1 km päässä.

 

 

 

Hakeminen

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi 30.11.2021 mennessä sähköpostilla osoitteeseen tohmajarvenresidenssi@gmail.com tai postitse osoitteeseen Tohmajärven kunta, Taiteilijaresidenssi, Järnefeltintie 1, 82600 Tohmajärvi.

Mikäli haet taiteilijaryhmänä / pariskuntana / työparina, mainitse hakemuksessasi, haetteko kahta vai yhtä paikkaa. Mainitse myös, toivotteko käyttöönne koko rakennusta vai onko mahdollista ottaa vastaan yksi residenssipaikka, jolloin käytössänne on yksi asuinhuone ja työtila.

 

Hakuperustelut ja päätökset

Residenssiin valitaan työskentelemään kaksi eri alojen taiteilijaa / taiteilijaryhmää yhtä aikaa. Yhteensä talossa työskentelee kesän aikana neljä taiteilijaa. Kesän 2022 valinnoista ilmoitetaan viimeistään tammikuun 2022 alussa. Haemme myös taiteilijoita varasijoille, mikäli muutoksia tulee. Ideana on, että samaan aikaan työskentelee 2 eri alan taiteilijaa.

Vanhan Kaivoksen residenssiOutokumpu

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, esittävät taiteet, tutkimus.
Perustettu
2019
Osoite
Kaivosmiehenpolku, FI-83500 Outokumpu
Yhteydet

Outokummun kaupunki
Hovilankatu 2, 83500 Outokumpu

Markku ”Werne” Tanskanen
markku.tanskanen(at)outokummunkaupunki.fi

Jukka Orenius
jukka.orenius(at)outokummunkaupunki.fi

Tilat, organisaatio

Taiteilijoille ja tutkijoille tarkoitettu kansainvälinen residenssi sijaitsee Outokummussa, Pohjois-Karjalassa. Majoitus- ja työtilat ovat Vanhan Kaivoksen alueella, kilometrin päässä Outokummun keskustasta. Vanhan Kaivoksen Residenssin toiminnasta vastaa Outokummun kaupunki.

Residenssivieraiden käytössä on neljä 12-24 neliön asuinhuonetta ja asukkaiden yhteiskäyttötiloina keittiö, ruokailu- ja oleskelutila sekä saniteettitilat ja mahdollisuus pyykinpesuun. Talossa on myös työhuone esim. kuvataiteilijoille ja kirjoittajahuone. Huoneissa on peruskalustus.

Erikseen varattavat työskentelytilat ovat Vanhan kaivoksen tilat, Karbidi, Teatteri Kiisu, Kiisuhalli ja Kulttuuritalo Marita. Niiden käyttö sovitellaan tapauskohtaisesti.

Asuinrakennuksen tilat eivät ole esteettömiä. Kaivosalue ei myöskään ole kaikilta osin esteetön.

Residenssi

Residenssi on avoinna taiteilijoille, tutkijoille ja taide/tiede tutkimusryhmille. Ryhmäresidenssiä voivat hakea taiteen / tieteenalojen työryhmät ja y-tunnukselliset yhteisöt. Kannustamme myös monialaisiin, tiedettä ja taidetta yhdistäviin hankkeisiin.

Hakeminen

Lisätietoja residenssin verkkosivuilta. Haku vuosittain syyskuussa.

Vanhan Paukun taiteilijaresidenssiLapua

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, esittävät taiteet.
Perustettu
2015
Osoite
Kauppakatu 23, 62100 Lapua
Yhteydet

Christine Jalio, p. 044 525 0524, artist.residency(at)lapua.fi

Tilat, organisaatio

Residenssitaiteilijoiden työskentelytilat ovat Lyijylankaosastolla ja majoitus on taiteilija-asunnossa lähellä Kulttuurikeskusta. Residenssi soveltuu max. kahdelle asukkaalle tai kahdelle taiteilijaryhmälle (enintään viisi henkilöä).

Residenssiohjelma on Leader-ryhmän Aisaparin rahoittaman Luovuudella lujemmaksi -hankkeen käynnistämä.

Residenssi

Kansainvälinen taiteilijaresidenssi on avoin kaikkien alojen taiteilijoille.

Villa KaroGrand-Popo, Benin

Sivusto
Alat
Kuvataide, musiikki ja äänitaide, kirjallisuus, esittävät taiteet, muotoilu, tutkimus, käsityö, taidejournalismi, arkkitehtuuri, keramiikka, mediataide, kuratointi, yhteiskunnallisten ja kulttuurialojen ammattilaiset.
Perustettu
1999
Yhteydet

Villa Karon ystävät, Annankatu 31-33 E 67, 00100 Helsinki
puh. 010-2122711
toimisto(at)villakaro.org

Tilat, organisaatio

Beninin Grand-Popossa sijaitseva suomalais-beniniläinen kulttuurikeskus, jossa on yhteensä kymmenen asuin- ja työskentelytilaa eri taiteenalojen ammattilaiselle. Keskuksen yhteydessä on lisäksi afrikkalais-eurooppalainen pienoismuseo, vaihtuvien näyttelyiden Musée Karo, kirjasto sekä monitoimitila Lissa Gbassa, missä voi järjestää näyttelyitä, pitää tanssitunteja, työpajoja, tms. tai muuten monitoimitilan vapaana ollessa järjestää työpisteensä sopivalle paikalle merinäköalalla.

Residenssi

Jatkuva haku toistaiseksi.

(Haku kaksi kertaa vuodessa! Eräpäivät 15.3. & 15.9.)

 

Villa Karo on suomalais-beniniläinen taiteilijaresidenssi ja kulttuuri- ja tutkimuskeskus Beninissä, Länsi-Afrikassa. Sen päämääränä on parantaa suomalaisten kulttuurivaikuttajien Afrikka-tietämystä, edistää yhteistyötä pohjoiseurooppalaisten ja länsiafrikkalaisten taiteilijoiden ja tutkijoiden välillä sekä tukea Suomen ja Beninin välistä kulttuurivaihtoa ja dialogia. Residenssiajan pituus on enintään 12 viikkoa.

Villa Karoon voi hakea joko päärakennukseen, missä residenssitoiminta on pyörinyt jo yli 20 vuotta tai Villa Karo Research Centreen (VKRC), jossa residenssitoiminta on aloitettu vuonna 2021. VKRC sijaitsee samassa pihapiirissä ja sen huoneet on ilmastoituja sekä kaikissa on oma vessa-suihku.

 

Villa Karon myöntämä residenssipaketti kattaa:
-lentokenttäkuljetukset Cotonou – Grand-Popo – Cotonou
-asumisen ja aamiaisen Villa Karossa 100€ viikkovuokralla tai VKRC:ssä 175€ viikkovuokralla
-huoneen siivouksen ja pyykkäyksen
-avun matkan suunnittelussa ja tulkkauksen paikan päällä Villa Karossa

 

Residenssiin tulijan omia kustannuksia ovat:
-lentoliput (riippuen kaudesta ja lentoyhtiöstä 950-1500€)
-toimistomaksu 200€ (sisältää jäsenyyden vuodeksi)
-viikkovuokra valitsemassaan residenssitilassa, 100/175€ x viikkojen määrä
-viisumi 100€, koronatestit Beninissä 150€, matkavakuutus
-malarialääkkeet ja rokotukset (keltakuumerokotus pakollinen)
-hotelliyö Cotonoussa Beniniin tultaessa (noin 15-50€)
-mahdolliset laajamittaiset tulkkauspalvelut (esim. omaa tutkimusta varten)

 

Lisäinfoa löytyy verkkosivuilta: https://villakaro.org/hakuohjeet-residenssi/

Hakemukset osoitteeseen: hakemukset(at)villakaro.org

Tiedustelut: toimisto(at)villakaro.org

Hakeminen

Tällä hetkellä haku toteutetaan jatkuvana. Residenssiajan pituus on enintään 12 viikkoa.

Hakemuksessa Villa Karoon on tärkeintä työsuunnitelma, jonka tulisi mieluusti liittyä jollain tavalla Afrikkaan tai afrikkalaiseen kulttuuriin. Se ei kuitenkaan ole edellytys tulla valituksi residenssiin. Villa Karoon voivat hakea kulttuuri- ja yhteiskunnallisten alojen ammattilaiset, tutkijat ja taiteilijat. Residenssi sopii hyvin niin oman tutkimuksen tai taiteellisen työn tekemiseen kuin myös yhteisöllisten projektien toteuttamiseen. Ihanteellista on, jos residenssissä olija pystyy myös tarjoamaan jotakin paikalliselle yhteisölle. Villa Karon henkilökunta auttaa kontaktien löytämisessä ja työskentelyn järjestämisessä.

Hakemuksen (lyhyt ansioluettelo ja työsuunnitelma) tulee toimittaa sähköpostitse: hakemukset(at)villakaro.org. Hakemuksesta tulee käydä ilmi hakijan tai työryhmän tiedot ja residenssin ajankohtatoive. Hakemukset arvioi erillinen lautakunta.

Villa LanteRooma, Italia

Sivusto
Alat
Kuvataide, tutkimus.
Osoite
Suomen Rooman-instituutti, Villa Lante, Passeggiata del Gianicolo 10, 00165 Roma, Italia
Yhteydet

Asiamies Eeva Talvitie
Säätiö Institutum Romanum Finlandiae sr, Kalliolinnantie 4, 00140 Helsinki
asiamies(at)irfrome.org
+358 50 576 2355

Tilat, organisaatio

Suomen Rooman-instituutti sijaitsee Rooman keskustassa Gianicolo-kukkulalla Villa Lanten renessanssihuvilassa.
Instituutissa on kuvataiteilijan käytössä tilava ateljee ja 25 neliön yksiö (huone–baari­keittiö–suihku/wc), ateljeeasunnon vuokra on 750 € / kk.
Tutkijoiden käytössä olevista asunnoista ja vuokrista löytyy tarkempia tietoja ja kuvia instituutin verkkosivuilta.

Suomen Rooman-instituutin toimintaa ylläpitää ja kehittää Institutum Romanum Finlandiae -säätiö.

Residenssi

TUTKIJARESIDENSSI paikkoja voivat hakea opiskelijat, tutkijat, taiteilijat sekä toimittajat ja tietokirjailijat. Hakuaikana residenssipaikkaa voivat hakea sekä yksittäiset henkilöt että ryhmät. Tutkijaresidenssin asukkailta edellytetään aktiivista osallistumista instituutin toimintaan ja siellä järjestettävään tieteelliseen ohjelmaan. Tutkijaresidenssien suositeltu pituus on kahdesta viikosta kahteen kuukauteen.

TAITEILIJARESIDENSSEJÄ eli Villa Lanten taiteilija-ateljeen asumisoikeuksia myönnetään kolmen kuukauden jaksoina. Valituille taiteilijoille myönnetään 6500 euron työskentelyapuraha. Työskentelyapurahan mahdollistaa Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Instituutti rohkaisee taiteilijoita osallistumaan aktiivisesti instituutin ja sen yhteistyökumppaneiden toimintaan. Suomen Rooman-instituutissa työskentelee eri tieteen- ja kulttuurin alojen ammattilaisia osana Rooman kansainvälistä tiede- ja taideyhteisöä.

Hakeminen

Tutkijaresidenssien haku järjestetään kahdesti vuodessa, haku residenssipaikoille elo-joulukuu 2020 päättyy 29.11.2019.

Taiteilija-ateljeen asumisoikeuksien haku on kerran vuodessa, haku jaksoille välillä 7/2020–6/2021 päättyy 29.11.2019.

Tarkemmat hakutiedot osoitteessa  http://irfrome.org/haussa-tutkija-ja-taiteilija-residenssipaikat-2020-2021/

(Kuvataiteilijat voivat vuokrata Rooman opintomatkojensa aikana käyttöönsä myös instituutin tutkijahuoneita normaalin residenssi­haku­aika­taulun puitteissa, huonevarauksia koskeviin tiedusteluihin vastaa inten­dentti Simo Örmä orma(at)irfrome.org )

Villa SarkiaSysmä

Sivusto
Alat
Kirjallisuus, kääntäjät.
Perustettu
2010
Osoite
Myllymäentie 1, 19700 Sysmä
Yhteydet

Laura Serkosalo
Toiminnanjohtaja
Nuoren Voiman Liitto
Puh. 044 207 4650
laura.serkosalo(at)nuorenvoimanliitto.fi

Tilat, organisaatio

Villa Sarkia on 1900-luvun alussa rakennettu huvila. Residenssissä on kolme kirjailijahuonetta, joista kaksi yhden hengen sekä yksi kahden hengen huone.

Residenssivieraan käytössä on työhuone ja yhteiset tilat, joihin kuuluvat sali, olohuone, keittiö, suihku, sauna ja wc.

Villa Sarkia on Nuoren Voiman Liiton ja Sysmän kunnan ylläpitämä residenssi. Nuoren Voiman Liitto vastaa residenssivalinnoista ja Sysmän kunta residenssin ylläpidosta.

Residenssi

Villa Sarkia on ensisijaisesti alle 40-vuotiaille kirjailijoille ja kirjallisuuden kääntäjille tarkoitettu residenssi kirjalliseen työskentelyyn. Residenssiin voi hakea työskentelemään 1–3 kk:n pituisiksi jaksoiksi. Samanaikaisesti residenssissä voi työskennellä 3-4 kirjailijaa tai kääntäjää.

Asumis- ja työskentelytilat ovat vieraille ilmaisia, matka- ja ylläpitokustannukset (ruoka, puhelinlaskut yms.) ovat omalla vastuulla.

Residenssin tavoitteena on yhtäältä tarjota nuorille kirjailijoille ja kääntäjille työskentelytiloja ja toisaalta rikastuttaa Sysmän kunnan kulttuuritarjontaa. Residenssivieraat sitoutuvat esiintymään kerran residenssijaksonsa aikana päiväkodissa, koulussa, kirjastossa tai muussa Sysmän kunnan järjestämässä tilaisuudessa. Residenssivieraat järjestävät myös Nuoren Voiman Liiton johdolla Sysmän Kirjakyläpäiville ohjelmaa.

Hakeminen

Hakuaika syyskaudelle (1.8.-31.12.) päättyy 31.5. ja kevätkaudelle (1.1.-30.6.) 31.10.

Waria ArtbreakIi

Sivusto
Alat
Kuvataide, kirjallisuus, tutkimus, keramiikka, mediataide, kuratointi.
Perustettu
2007
Osoite
Koppelonniementie 12, 91100 Ii
Yhteydet

Waria Artbreak
kaisa.keratar@waria.fi
Facebook.com/exploringartinthenorth/
Instagram.com/exploringartinthenorth/
Tel: +358 45 1242050

Tilat, organisaatio

Residenssin tilat käsittävät 35m2 asunnon (1h + kph + wc + keittiö/oleskelutila) sekä yhteiskäytössä olevan 50 m2 työhuoneen puuntyöstökoneineen ja -työkaluineen.

Residenssin toiminta perustuu kuvanveistäjä-manageri työparin sekä luovan alan osuuskunta Sisältötoimisto Warian yhteistyöhön.

Residenssi

Residenssi tarjoaa japanilaisille kuvataiteilijoille tukikohdan pohjoisessa, josta käsin voi perehtyä luontoon, historiaan ja kulttuuriin sekä verkostoitua taiteen ammattilaisiin pohjoisessa. Residenssijaksoon sisältyy opastettua luontoretkeilyä sekä luontoon liittyviin elinkeinoihin (kalastus, metsästys ja poronhoito) tutustumista.
Residenssitaiteilijan (yhteis)käytössä on 50 m2 työhuone puuntyöstökoneineen ja -työkaluineen. Residenssijaksot ovat 1-3 kuukautta. Kuukausivuokra on 650 euroa (sis. sähkö, vesi ja langaton wifi).

Kansainvälisille kuraattoreille ja taiteen ammattilaisille suunnattu noin yhden viikon vierailuohjelma tähtää pohjoisessa toimivien kuvataiteilijoiden kansainvälistymisen edistämiseen. Vierailu räätälöidään ja suunnitellaan kansainvälisen asiantuntijan toiveiden mukaisesti ja tavoitteena on tehokas verkostoituminen sekä uusein yhteishankkeiden ideointi.

Hakeminen

Vaihto-ohjelmien osallistujat ja residenssitaiteilijat valitaan projektikohtaisesti, ja keskeisellä sijalla ovat yhteistyökumppanien kautta saatavat suositukset sekä kansainvälinen kontaktiverkosto.
Vapaita residenssijaksoja voi myös tiedustella sähköpostitse.

Wihurin rahaston Temppelikadun taiteilija-ateljeeHelsinki

Sivusto
Alat
Kuvataide.
Perustettu
2008
Osoite
Temppelikatu 1 A, 00100 Helsinki
Yhteydet

Sari Ulfstedt
asiamiehen assistentti
+358 50 544 9218
arkisin klo 10–15
sari.ulfstedt(at)wihurinrahasto.fi

Kuvagalleria
Tilat, organisaatio

Jenny ja Antti Wihurin rahaston Temppelikadun taiteilija-ateljee tarjoaa suomalaisille tai Suomessa pysyvästi asuville kuvataiteilijoille mahdollisuuden asua ja työskennellä Helsingissä. Ateljee on tarkoitettu pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuville kuvataiteilijoille.

Taiteilija saa käyttöönsä korkean ja valoisan 76 m2:n ateljeehuoneiston keskellä Etu-Töölöä osoitteessa Temppelikatu 1 A. Huoneisto sisältää ateljeehuoneen lisäksi makuuparven, keittiön ja kylpyhuoneen. Huoneisto on kalustettu. Ateljeessa voi tehdä kaikkea sellaista taiteellista työtä, joka ei aiheuta häiriötä asuintalossa. Tila ei ole esteetön.

Residenssi

Ateljee on tarkoitettu 6–12 kk kestävään työskentelyyn ja asumiseen. Työskentelyjakson pituus on sovittavissa taiteellisen suunnitelman puitteissa ja perusteltava hakemuksessa.

Ateljeehuoneiston lisäksi taiteilija saa kannustusapurahan (500 €/kk) elin-, matka- ja materiaalikustannusten kattamiseksi. Valituksi tuleminen ja residenssituen maksaminen edellyttävät työskentelyä ja asumista residenssissä myönnetyn residenssijakson ajan. Taiteilijan kumppani tai perhe voi tarvittaessa muuttaa ateljeehen taiteilijan kanssa.

Hakeminen

Residenssiä haetaan apurahojen verkkopalvelun kautta hakuaikana. Hakuaika alkaa puoli vuotta ennen residenssin alkua ja siitä ilmoitetaan säätiön verkkosivuilla sekä artinres.fi-sivulla. Hakuaika ja haettavana olevan residenssijakson aloitusajankohta riippuvat edellisen residenssin pituudesta.

Hakemuksia arvioitaessa otetaan huomioon muun muassa taiteellisen toiminnan ammattimaisuus, työsuunnitelma ja Helsingissä vietetyn ajan merkitys hakijan työskentelylle. Hakemukset käsittelee Jenny ja Antti Wihurin rahaston kuvataidelautakunta. Hakijoille ilmoitetaan päätöksestä huhtikuun alussa.

Ålands skärgårds gästateljéKökar, Åland

Sivusto
Alat
Kuvataide, kirjallisuus, esittävät taiteet, muotoilu, tutkimus, käsityö, taidejournalismi, arkkitehtuuri, keramiikka, mediataide, valokuvaus, äänitaide.
Perustettu
1997
Osoite
22730 Kökar, Åland
Yhteydet

Kökarkultur r.f.
AX- 22730 Kökar, Åland
kokarresidence(at)kokarkultur.net

Kuvagalleria
Tilat, organisaatio

Residenssi sijaitsee Kökarin saarella Ahvenanmaan saaristossa. Residenssitoiminnasta vastaa Kökarkultur rf, joka on Kökarissa toimiva kulttuuriyhdistys.

Residenssirakennus sijaitsee rauhallisella alueella aivan rannan vieressä. Rakennuksessa on kolme asuntoa, joista kaksi isompaa on jatkuvassa residenssikäytössä. Rakennuksessa on myös kaksi työhuonetta. Keraamikot voivat käyttää paikallista keramiikkapajaa. Koulun liikuntasalia voi vuokrata.

Ensimmäistä kertaa residenssiin tuleville residenssijakson pituus on 4 tai 8 viikkoa. Jo aiemmin residenssissä olleille taiteilijoille on 4 ja 8 viikon jakson lisäksi tarjolla myös joitain 2 viikon työskentelyjaksoja. Residenssimaksu on 70e/viikko/henkilö. Residenssimaksu ei sisällä matka-, työskentely- ja asumiskustannuksia.

Residenssi

Ulkosaaristossa sijaitseva Kökarin saari on oivallinen paikka rauhalliseen työskentelyyn ja ajatteluun vaikuttavan saaristoluonnon ja ystävällisen saarelaisyhteisön keskellä.

Residenssiin voivat hakea kaikilla taiteen aloilla ja niiden välillä toimivat taiteen ammattilaiset. Olemme kiinnostuneita projekteista ja prosesseista, joita Kökar ja residenssi fyysisenä, kulttuurisena ja sosiaalisena ympäristönä voivat ruokkia ja tukea.

Tarjoamme residenssissä olijoille työskentelyä tukevan ilmapiirin ja mahdollisuuksia tutustua Kökariin. Residenssin aikana on myös mahdollista esitellä omaa työskentelyä tai sen tuloksia.

Hakeminen

Hakuaika on vuosittain 1.–31.1. saman vuoden huhtikuun ja seuraavan vuoden maaliskuun väliselle residenssikaudelle. Tarkempaa tietoa ja hakuohjeet löytyvät residenssin sivustolta.

Örön residenssiÖrö, Kemiönsaari

Sivusto
Alat
Kuvataide, tutkimus, mediataide.
Perustettu
2015
Yhteydet

Örön Residenssikeskus ry
info(at)ores.fi

Nuutti Koskinen, puheenjohtaja
nuutti.koskinen(at)ores.fi
+358-41-5317606

Kuvagalleria
Tilat, organisaatio

Örön saari sijaitsee Kemiönsaaren kunnassa, Hiittisten saariston ulkolaidalla. Saari linnoitettiin venäläisaikana ja oli puolustusvoimien käytössä vuoteen 2014 saakka. Metsähallituksen haltuun siirtynyt Örö avautui kävijöille kesäkuussa 2015, muodostuen erääksi Saaristomeren suosituimmista käyntikohteista.

Residenssin käytössä on kaksi asuin- ja työskentelytilaa. Tällä kaudella käytössämme on 1990-luvulla rakennettu paritalo, jossa on kaksi asuntoa. Asunnoissa on avara olohuone/työskentelytila, keittiö, kylpyhuone sekä kaksi makuuhuonetta. Asuntoa voi käyttää taiteilija perheineen tai se voidaan jakaa työryhmän kesken.

Residenssiä hallinnoi Örön Residenssikeskus ry. Taiteilijavetoinen yhdistys aloitti residenssitoiminnan saarella 2015. Yhdistys pyrkii toiminnallaan edistämään yhteyksiä taiteen ja tieteen toimijoiden sekä järjestöjen välillä ja kehittämään residenssistä alustan monipuolisille yhteistyöhankkeille.

Residenssi

Taiteilijoille ja tutkijoille suunnattu residenssiohjelma painottaa taiteilijavalinnoissa uusia ja kokeellisia taidemuotoja, vuorovaikutusta taiteen ja tutkimuksen välillä sekä paikkaan sitoutunutta tutkimuksellista otetta. Residenssiohjelma on suunnattu erityisesti kuvataiteilijoille ja monitaiteiseen työskentelyyn. Myös poikkitieteellisten hankkeiden parissa työskentelevien humanististen tai yhteiskuntatieteiden alan tutkijoiden on mahdollista hakea residenssiin.

Örön residenssiin voi hakea yksin tai yhdessä kollegan/työryhmän kanssa. Paikka soveltuu myös perheellisille. Syrjäisen sijainnin takia residenssi on profiililtaan retriittimäinen.

Residenssi sisältää ilmaisen majoituksen (ei matkoja eikä elinkustannuksia).

Hakeminen

Tarkemmat hakuohjeet vuosittaisesta hausta löytyvät sivuilta  www.ores.fi

Vuosittaisen haun lisäksi residenssi voi järjestää erillishakuja projekteihin tai työpajoihin liittyen. Tiedotamme kaikista hakumahdollisuuksista sekä mahdollisista peruutusajoista kotisivuillamme, facebook-sivuillamme sekä Res Artisin kautta. Kotisivuillamme voit myös liittyä sähköpostilistaan tiedotteiden saamiseksi.